VENTER OG VENTER: Drude Yttrehus har ventet et halvt år på en enkel skulderoperasjon.
VENTER OG VENTER: Drude Yttrehus har ventet et halvt år på en enkel skulderoperasjon.
ernadrudeferdig
ernadrudeferdig

Venter seks måneder på enkel skulderoperasjon

Mens hun er sykmeldt får Drude Yttrehus fra Ørlandet mer sykepenger hver måned enn det operasjonen ville kostet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Anine Hallgren

Drude Yttrehus fra Ørlandet har vært 100 prosent sykemeldt i seks måneder fordi hun venter på en enkel skulderoperasjon.

Hun er ikke alene om å vente i sykehuskø. Hele 270.000 nordmenn står i kø for å få behandling på sykehus.

– Skarp smerte

– Det kjennes ut som bein som gnisser mot bein og det er en skarp smerte som sprer seg mot nakken, forteller Drude Yttrehus fra Brekstad i Sør-Trøndelag.

To sener har røket i skulderen hennes. 58-åringen trenger operasjon for å klare jobben som hjelpepleier på Ørlandet.

– Jeg kan ikke drive med på- og avkledning og stell for pasientene, for det klarer ikke skulderen som gjør vondt, sier Yttrehus. Hun har lang erfaring i omsorgstjenesten i kommunen.

Se reportasje:

727847

Lang ventetid

Men den anerkjente private klinikken der Drude vil behandles har ikke flere offentlig kjøpte plasser. Derfor har Drude nå ventet på operasjon i et halvt år, med full sykemelding.

– Det er meningsløst for en så enkel operasjon. Operasjonen jeg trenger koster faktisk mye mindre enn det jeg får i sykepenger bare én måned, så det er helt feil at jeg skal gå og vente, sier Yttrehus.

BORTKASTEDE PENGER: Erna Solberg mener Drudes situasjon er fortvilende. Hun lover en kortere helsekø med henne i førersetet.
BORTKASTEDE PENGER: Erna Solberg mener Drudes situasjon er fortvilende. Hun lover en kortere helsekø med henne i førersetet.
Bortkastede penger

Høyre-leder Erna Solberg mener Drudes situasjon viser hvorfor 270.000 personer står i helsekø i Norge.

– Det er bortkastede penger at personer går på Nav i seks måneder, når det finnes kapasitet og muligheter. Da må vi endre systemet og sørge for at vi får fritt behandlingsvalg, sier Erna Solberg til TV 2.

Egen reform

Solbergs løsning er en egen reform der pasientene får velge hvor de vil behandles, og det offentlige tar regningen.

– Vil det være helsekø hvis du blir statsminister?

– På noen områder vil det være det. Men den skal være kortere og den skal ikke være der på ting som vi har kapasitet til å ta, sier Solberg.

Støre frykter lengre køer

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Drude kunne fått hjelp før med dagens ordning, og har ingen tro på Høyres forslag.

– Det som undrer meg, er at hver gang Høyre skal finne et eksempel på dette, så finner de et eksempel på en som står og venter på en privat behandling. Så finnes det faktisk tilbud i det offentlige, sier Støre til TV 2.

Støre mener Høyre-reformen heller kan føre til økte køer for dem med mer kompliserte sykdommer.

– Høyres modell åpner for at lette tilstander kommer først i køen, og pengene skal tas ut av de sykehusene som har store sammensatte funksjoner. Det er en dårlig måte å bruke samfunnets ressurser på. Det blir ikke kortere køer, og det blir dyrere, sier helseministeren.

¿ UHELDIG: Assisterende fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge mener situasjonen er uheldig, at at den burde være mulig å løse.
¿ UHELDIG: Assisterende fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge mener situasjonen er uheldig, at at den burde være mulig å løse.

Håper å snart være tilbake i jobb

Helse Midt-Norge mener de har nok behandlingsplasser og viser til ordningen med fritt sykehusvalg.

– Det er uheldig med slike utslag som i denne saken, men dette burde være mulig å løse med en smidigere bruk av alternative behandlingssteder, sier assisterende fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge.

Drude selv håper det snart blir operasjon, for hun vil tilbake på jobb.

– Det hadde betydd enormt for meg og min arbeidsgiver, sier Yttrehus.