GRUNN TIL BEKYMRING: Audun Lysbakken (SV) er ute av Stortinget,  mens lederne for de to andre partiene som faller under sperregrensen ser  ut til å berge sin egne mandater. (Foto: Scanpix)
GRUNN TIL BEKYMRING: Audun Lysbakken (SV) er ute av Stortinget, mens lederne for de to andre partiene som faller under sperregrensen ser ut til å berge sin egne mandater. (Foto: Scanpix)

Tre partier under sperregrensen

Tre av stortingspartiene blir minipartier på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Arbeiderpartiet igjen er landets største parti, faller både Kristelig Folkeparti, SV og Venstre under sperregrensen på en fersk TV 2-gallup.

Lysbakken ut av Stortinget

Sosialistisk Venstreparti får 3,8 prosent (- 1,0) og faller for første gang siden januar under sperregrensen på TNS julimåling for TV 2.

Bare halvparten av velgerne som stemte på SV ved stortingsvalget i 2009 ville gjort det samme i dag og Heikki Holmås ville blitt partiets eneste representant på Stortinget fra Oslo.

TV 2s beregninger viser at SV-leder Audun Lysbakken ville manglet rundt 700 stemmer på en stortingsplass.

Bakgrunnstallene viser at det denne gang er noen færre tidligere SV-velgere som flykter til Arbeiderpartiet, mens SV-velgerne i større grad enn på lenge flykter til partier som Rødt og de Grønne.

SV mister også en del tidligere velgere til partiene på høyresiden.

Les også: Nå er Jens størst igjen

Skei Grande alene

To av de fire partiene som Høyre-leder Erna Solberg forsøker å samle på borgerlig side havner på denne målingen under sperregrensen.

– Det er en litt ekstremmåling med tre partier under sperregrensen, men alle borgerlige partier bør forsøke å komme over sperregrensen, sier Erna Solberg.

– Hva slags regjering ville vi fått ved et slikt valgresultat?

– De fire partiene må snakke om politikk sammen. Her er det et tydelig flertall for Høyre eller Frp, men det vil alltid være opp til de andre partiene om de vil delta eller ikke i en borgerlig regjering, men å delta i samsnakkingen om borgerlig politikk synes jeg er naturlig uansett.

Venstre-leder Trine Skei Grande ville blitt partiets eneste representant på Stortinget. Partiet som i dag har to på tinget etter at de falt under sperregrensen i 2009 har satset knallhardt på et comeback i kampen om de 19 utjevningsmandatene. Det er bare partier som har over 4,0 på landsplan som får være med å kjempe om disse mandatene.

Venstre går tilbake 1,9 og får bare 3,2 prosents oppslutning. Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av velgerne som stemte Venstre i 2009 ville gjort det samme i dag. Partiet mister flest tidligere velgere til Høyre, men denne gang er det også flere tidligere Venstre-velgere som sier at de vil stemme Arbeiderpartiet.

Se hvem som er inne på Stortinget

Hareide får selskap

KrF-leder Knut Arild Hareide blir den eneste av stortingspartiene under sperregrensen som slipper å sitte alene. Han får med seg Olaug Bollestad som er partiets førstekandidat i Rogaland. I det normalt «sikre» fylket Vest-Agder faller imidlertid partiet ut av Stortinget.

KrF får på junimålingen 3,8 prosent (- 1,0) og bakgrunnstallene tyder på færre lojale velgere, mens en del tidligere KrF-velgere denne gangen også forsvinner til Arbeiderpartiet.

Sjekk alle tallene i TV 2s partibarometer

Navarsete over streken

Det eneste av småpartiene på Stortinget som klamrer seg fast over sperregrensen i juni er Senterpartiet.

Liv Signe Navarsete er inne på sikkert mandat i Sogn og Fjordane, og får med seg åtte partifeller med et slikt valgresultat.

Bakgrunnstallene er imidlertid alt annet enn betryggende for Sp-lederen. Hver tredje velger fra 2009 er usikre og har satt seg på gjerdet. Ingen andre partier har en høyere andel av sine tidligere velgere på gjerdet.

Rødt og De Grønne

Partiet Rødt kaprer også et mandat på denne målingen fra Oslo. De får en oppslutning på 2,8 prosent (+ 0,8).

Miljøpartiet De Grønne får 1,8 (+ 0,6) som er den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for partiet noen gang. Partiet mangler fortsatt likevle rundt 1000 stemmer på mandat i hovedstaden.

Bakgrunnstallene viser at særlig partiene på venstresiden mister tidligere velgere til de to partiene, som begge kjemper om å komme inn på Stortinget.

De største partiene som inngår i samlekategorien «andre» er Kystpartiet, Pensjonistpartiet og partiet «De Kristne».

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 977 personer med stemmerett i tidsrommet 27.–31. mai. 79,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene. Feilmarginene betyr dermed at de tre stortingspartiene som måles under sperregrensen kan være over 4-prosentstreken, men er likevel en indikasjon på at de slter med velgertilgangen.