STØRST IGJEN: Arbeiderpartiet kan juble over å ha passert Erna Solbergs Høyre på en fersk TV 2-gallup. (Foto: Bendiksby, Terje)
STØRST IGJEN: Arbeiderpartiet kan juble over å ha passert Erna Solbergs Høyre på en fersk TV 2-gallup. (Foto: Bendiksby, Terje)

Nå er Jens størst igjen

For første gang på et år er Arbeiderpartiet større enn Høyre på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et år som leder for det største partiet på TV 2s gallup, er Høyre-leder Erna Solberg tilbake som nummer to.

Mobiliserer egne

Arbeiderpartiet går kraftig frem med hele 3,4 prosentpoeng sammenlignet med målingen i mai og passerer dermed Høyre med 31,6 prosents oppslutning.

Så stor oppslutning har ikke Arbeiderpartiet hatt på TV 2s gallup siden i fjor sommer.

– Det viktige for meg er at vi vinner valget. Det er det fullt mulig å gjøre. Vi har sett veldig mange ganger før at ting fornadrer seg fra noen måneder før valget til september, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at 68 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i 2009 sier at de ville gjort det samme i dag. Det betyr at partiet henter ned flere av sine egne velgere fra gjerdet, samtidig som henter en del nye velgere som stemte på de to sentrumspartiene, Venstre og KrF for fire år siden.

Sjekk alle tallene fra målingen i TV 2s partibarometer

Andelen tidligere Ap-velgere som sitter på gjerdet har gått ned, og partiet mister noen førre tidligere velgere til Fremskrittspartiet.

Fortsatt sier imidlertid én av ti Ap-velgere fra 2009 at de vil stemme Høyre. Dermed er det i underkant av 100.000 tidligere Ap-velgere som foretrekker hovedkonkurrenten foran sitt tidligere parti.

(artikkelen fortsette under grafikken)

apkurve

Henvist til andreplass

I mai i fjor passerte Høyre Arbeiderpartiet og ble landets største parti. Siden den gang har de vært størst på alle målingene TNS Gallup har laget for TV 2. Men med Arbeiderpartiets sterke fremgang, og en beskjeden Høyre-tilbakegang på 0,7 prosentpoeng til 30,6 prosent, må Erna Solberg se seg slått av Jens Stoltenberg som leder for landets største parti.

– Jeg synes det er veldig morsomt at det er en nyhet at Arbeiderpartiet er størst, siden de egentlig alltid tidligere har vært større enn oss, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Er det litt bittert at Arbeiderpartiet er størst igjen?

– Jeg har ikke den type følelser. Jeg vet at det kommer til å gå opp og ned i tiden fremover.

Bakgrunnstallene viser at Høyre fortsatt har de mest lojale velgerne. 86 prosent av de som stemte på Høyre i 2009 ville gjort det samme i dag. Tallet er litt lavere enn det har vært de siste månedene. Høyre henter rundt 100.000 nye velgere som stemte på Arbeiderpartiet og rundt 125.000 som stemte Fremskrittspartiet i 2009. Høyre henter også nye velgere fra alle de andre partiene på Stortinget.

Les Kjetil Løsets blogg: Disse er inne på Sortinget

Smell for Siv

Målingen er den første som er tatt opp etter at alle partiene har avholdt sine landsmøter, og er gjennomført like etter Fremskrittspartiets landsmøte.

Landsmøtet førte blant annet til en opphetet krangel mellom Frp-leder Siv Jensen og statsminister Jens Stoltenberg om «den norske modellen».

Tallene viser at Frp går tilbake 1,3 prosentpoeng til 15,5 prosent.

66 prosent av velgerne som stemte på Frp i 2009 er lojale mot partiet, mens to av ti tidligere Frp-velgere sier de vil stemme Høyre. Derimot er det relativt få tidligere Frp-velgere som sitter på gjerdet.

Klart blått flertall

Ettersom tre av dagens stortingspartier havner under sperregrensen, er det solid flertall til Høyre og Fremskrittspartiet på junimålingen.

Et valg i dag ville gitt blått flertall på 11 av fylkesbenkene på Stortinget.

Høyre og Fremskrittspartiet ville fått henholdsvis 61 og 31 mandater, og har dermed flere enn de 85 som trengs for å få flertall på Stortinget. Fort Høyre er det 31 flere enn ved forrige valg, mens det er 10 færre for Frp.

– Dette er fortsatt et solid borgerlig flertall selv om det er litt mindre enn det har vært før. Dette er en viktig beskjed til alle som jobber for en ny regjering. Det er ikke avgjort, det kommer til å bli tøft, og det kommer sikkert til å bli jevnere enn de beste målingene i vår viste, sier Erna Solberg.

Arbeiderpartiet ville fått 63 mandater, et mindre enn i 2009, mens Senterpartiet ville fått 9 (- 2). Sosialistisk Venstreparti ville bare kapret mandat i Oslo.

KrF-leder Knut Arild Hareide kommer inn fra Hordaland, men får bare med en representant til, mens Venstre-leder Trine Skei Grande med 3,2 blir partiets eneste på Stortinget. Også Rødt kaprer mandat i Oslo til sin leder Bjørnar Moxnes, mens De Grønne fortsatt mangler noen stemmer på mandat på denne målingen.

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 977 personer med stemmerett i tidsrommet 27.–31. mai. 79,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.