inkontinens
inkontinens

– Jeg lekker, men har akseptert det

Vibeke (39) sluttet å spise etter fødselsskade - var redd for lekkasje.

– Alt dreide seg om å spise og ikke spise, og ikke minst ha et toalett i nærheten!

Vibeke Sætherskar (39) ødela underlivet etter to barnefødsler. Den dag i dag har hun null kontroll over sin egen avføring, men har endelig fått hjelp til å mestre lidelsen Analinkontinens.

– Det var etter min sønns fødsel for 12 år siden at jeg ikke lenger klarte å holde på avføringen. Den kom bare helt plutselig uten at jeg kjente noe.

Fanget i sitt eget hjem

Etter fødselen oppdaget legene at det var noe galt men skaden ble ikke fulgt opp. En blodansamling (hematom) ble ikke behandlet og det resulterte i at nerver ble ødelagt i endetarmen. De neste årene ble traumatiske for Vibeke Sætherskar.

– Ikke bare var jeg fanget i mitt eget hjem, jeg isolerte meg fra barna mine, mannen min, familie og venner, kolleger.

Ble skilt

Vibeke stengte alt og alle ute og det endte med skilsmisse og full isolasjon.

– Jeg var 27 år og tvunget til å skifte på meg selv hver natt.

Inntil 700 rammes hvert år

Nesten 80 prosent av alle fødende opplever å få rifter under en fødsel. Og 1 av 3 kvinner som har født et barn har opplevd vann- og bekkenbunnsproblemer.

700 kvinner rammes årlig for andre alvorlige fødselsskader slik som Vibeke Sætherskar fikk, analinkontinens.

Kompetansesenter

– Dessverre blir mange kvinner som sliter med fødselsskader nedprioritert fordi helsepersonell ikke er godt nok informert om vårt tilbud, sier stipendiat og senterleder Mona Stedenfeldt, Najsonalt kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom.

Stedenfeldt sier også at det enkleste tiltaket er grunding innføring i bekkenbunnstrening. Dette sammen med generell veiledning innen kosthold og livsstil hjelper!

Ny portal for rammede

– Våre tall viser at det er 50 prosent bedring etter slike tiltak. Vi lanserer også en e-læringsportal for de med manglende kontroll slik at man selv kan «føre» seg igjennom til riktig hjelp, informerer Mona Stedenfeldt.

Her kan de som ønsker hjelp henvende seg.

Besvimte over sønnen

Vibeke Sætherskar sluttet å spise for å ha mest mulig kontroll over lidelsen. Nede i en vekt på 47 kilo besvimte hun over sønnen i sengen.

– Da tok jeg kontakt med Volvat, jeg hadde hørt om en nevrolog der. Så har jeg blitt henvist til Tromsø og til Najsonalt kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom.

Her fikk Vibeke hjelp av en rekke spesialister og ikke minst møte andre kvinner som har de samme plagene.

Tabu

Analinkontinens er ikke bare en fysisk skade og Vibeke forteller at hun vil at flest mulig må få vite om lidelsen.

– Noen mener at vi ikke skal snakke for mye om dette for det kan skremme kvinner. Men konsekvensen blir da at vi som pasienter blir sittende alene igjen med tabuet.

Nettprat

Vibeke Sætherskar og Mona Stedenfeldt gjestet «God morgen Norge» i dag, og svarte lesere på spørsmål i nettprat etter programmet.

Les alle svarene under.