Kenneth Abrahamsen og Arne Mikal Kristiansen
Kenneth Abrahamsen og Arne Mikal Kristiansen

Verdens beste dommere takker av: – Kan du få noen bedre måte å ta farvel på?

Kenneth Abrahamsen og Arne Mikael Kristiansen dømte sin siste store finale da de ledet Champions League-finalen mellom HSV og Barcelona.

I 1975 gikk Kenneth Abrahamsen og Arne Mikael Kristiansen ut på en håndballbane med fløyten i munnen for første gang.

Elleve år senere debuterte de i eliteserien.

– Fantastisk måte å avslutte
Søndag satte de et punktum for en fantastisk karriere ved å lede finalen i Champions League mellom HSV Hamburg og Barcelona på suverent vis.

– Kan du få noen bedre måte å ta farvel på? Du setter deg i en posisjon der det kan gå begge veier. Men nå gikk det bra. Så etter 38 år som dommere, 27 sesonger i eliteserien, så er det en fantastisk måte å avslutte.

– For det første så var det en fantastisk kamp, en fantastisk ramme. Det er to av de beste lagene i verden. To lag som ikke ville tape. To lag som ville bruke alle de hjelpemidlene de kunne for å vinne. Det gir oss dommere en mulighet til å bruke alt vi har trent på, forteller Abrahamsen til tv2.no.

Les også: Hamburg tok sitt første Champions League-trofé

Og for en kamp det ble. Det måtte ekstraomganger til før HSV Hamburg gikk seirende av banen med minst mulige margin. Men det var også to nordmenn som hadde all grunn til å smile etter kampen.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger på kampen. Det viktigste er at vi holder en rettferdig linje. Spesielt når kampen spilles i Tyskland og det er et tysk lag involvert. Feil vil det alltid forekomme, men vi gjorde ingen feil som får avgjørende betydning. Da føles vi at vi har lykkes, sier han.

Dømt internasjonalt siden 1990
Duoen ble utnevnt til IHF-dommere i 1990. Og den internasjonale karrieren har gitt dem flere store øyeblikk. De har dømt i OL, fire VM-sluttspill (tre herrer og et kvinner), tre EM-sluttspill og en rekke europacupkamper. De har dømt to europacupfinaler tidligere og EM-finalen mellom Danmark og Serbia.

– Ser vi litt på det så er det mye som har vært stort. EM-finalen i Serbia var noe av det største. Det er nok den og Final4 som er de to største tingene i karrieren, mener dommerveteranen.

Les også: Danske-skryt til de norske dommerne
Les også: Norsk dommerpar i EM-finalen

Nå går de to av for aldersgrensen. En får ikke fortsette som internasjonal dommer når en har fylt 50. Selv om Champions League-finalen blir den siste store finalen, så skal de også dømme EM-kvalifiseringskampen mellom Makedonia og Portugal før de gir seg.

Men dommerparet innrømmer at det hadde vært vanskelig å gi seg nå dersom de fikk fortsette.

– Det er alltid vanskelig å stoppe når vi er rangert som et av verdens beste dommerpar. Hadde vi fortsatt fått de aller største oppgavene så hadde vi nok fortsatt, sier kristiansanderen.

God norsk dommertradisjon
Norge har lenge hatt en god dommertradisjon. Øivind Bolstad og Terje Anthonsen brøytet vei for norske dommere, og ble på begynnelsen av 1980-tallet regnet som verdens beste dommere. De dømte VM-finalen i 1982 mellom Russland og Jugoslavia, og OL-finalen mellom Jugoslavia og Frankrike to år senere. Svein Olav Øie og Bjørn Høgsnes tok over på 1990-tallet. De dømte også både VM- og OL-finale. Henholdsvis i 1995 (Frankrike - Kroatia) og 2000 (Sverige - Russland).

Men den gangen sto ikke klubbhåndballen like sterkt. Og nå er en finale i Final 4 kanskje det største for spillerne.

– Spillerne sier det er noe av det største de får være med på. Det er prestisje fra første kast, sier Abrahamsen.

Sammen med Kristiansen har han ført den norske dommertradisjonen videre.

Kan bli lenge til neste gang
Men han tror det kan ta litt tid før Norge igjen får et dommerpar som er aktuell for de største finalene.

– Jeg håper virkelig at noen på sikt kan klare å komme opp på det nivået. Men vi har en god jobb å gjøre for at vi skal få dommerpar opp blant topp 15 igjen, mener Abrahamsen.

Gimletroll-dommerne tviler på at det er så mange som kommer til å fortsette like lenge som de har holdt på.

– Situasjonen er nok tøffere nå enn tidligere. Både jobbmessig og familiemessig. Dette er tross alt en hobby. De få kronene vi får ut av dette er ikke det som gjør oss motivert. Det er det å få være med blant verdens beste håndballspillere, sier han og trekker frem Svein Olav Øie og Morten Lunde som viktige inspiratorer de siste årene.

Kan fortsette i Norge
Duoen kan fortsatt dømme i den norske serien, og fortsette den lange rekken av kamper på øverste plan her hjemme. Med nærmere 700 kamper på eliteserienivå, er det ingen dommerpar som har dømt like mange kamper sammen.

– Vi må bruke sommeren på å finne ut av det. Det som er viktig er at dersom vi skal være med på en sesong til hjemme, så må vi være motivert, sier Abrahamsen.

Flere dommere velger å bli delegater for Det internasjonale- og Det europeiske håndballforbundet etter endt karriere. Men om Abrahamsen og Kristiansen velger den veien, har de ikke tatt stilling til

– Vi har levd med håndballen siden vi var ti år. Og vi kommer nok til å være engasjert på et eller annet nivå videre også, avslutter Abrahamsen.