- Kaldt badevann ja, men det er herlig likevel Grunnførfjord, i skillet mellom Vesterålen og Lofoten. (Foto: Kirsti Kristiansen)
- Kaldt badevann ja, men det er herlig likevel Grunnførfjord, i skillet mellom Vesterålen og Lofoten. (Foto: Kirsti Kristiansen)

Mai var rekordvarm og rekordvåt

Det har ikke vært varmere i Nord-Norge i mai på over 100 år, og fire ganger våtere enn normalt på Sør- og Østlandet. Slik var mai 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En hel uke før årets mai var Storm-meteorologene ganske sikre på at Nord-Norge ville sette ny varmerekord.

Store deler av landsdelen har ikke hatt det varmere i mai på minst 100 år. Middeltemperaturen endte mellom tre og fem grader over det normale, det er mye!

I Veikledalen i Kvam i Gudbrandsdalen er veien ødelagt. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
I Troms har det ikke vært tørrere i mai siden 1995, mens Øst- og Sørlandet hadde det uvanlig vått.

Flere steder falt det fire ganger mer nedbør enn normalt. Alt regnet og varme i slutten av måneden satte i gang kraftig snøsmelting i fjellet, og det ble 50-årsflom i flere vassdrag på Østlandet.

Startet kjølig

Mai startet som april sluttet, med lavtrykk fra sørvest inn over Midt- og Nord-Norge.

Bergen, 3. mai 2013. (Foto: Ronny Tertnes)
Lavtrykkene tok med seg våt og kjølig luft, og det mest av landet hadde det surt og kaldt helt til midten av mai. Så langt sør som i Bergen snødde det 2. og 3. mai, og i Tromsø lå det fremdeles over en halv meter snø på bakken.

Les: Sommerdekk? La bilen stå!

Den 2. og 8. mai blåste det full storm fra vest langs kysten av Nord-Trøndelag og Finnmark, og var mer vinterlig enn vårlig.

Vårlig 7. mai på Hedmark. (Foto: Rose-Marie Karlsen)
Østlandet og Trøndelag fikk et snev av sommer i dagene 6-8. mai. Den 6. mai ble årets første sommerdag, med 20,7 grader på Konnerud ved Drammen.

Les: Derfor blir det sommervarmt nå

Fra 9. mai bedret været seg i Nord-Norge også, og den 15. mai var all snøen i Tromsø smeltet bort - to dager tidligere enn i fjor.

Snøen i Tromsø forsvant før 17. mai i år, den 15. mai var de siste restene helt borte. (Foto: eklima.no)

Sommervarme

Sør-Norge måtte vente til 16-17. mai før våren virkelig slo til med varme og sol.

I Ryfylke gikk det fra vår til full sommer på et par dager i pinsen. (Foto: Ronald Toppe)
Temperaturen steg til 20-25 grader, og årets 17. mai ble en av de fineste på lenge. Nasjonaldagen gikk rett over i pinsen i år, og finværet fortsatte.

18. mai var det 27,6 grader i Bergen, den varmeste maidagen siden målingene startet for 150 år siden. Steinkjer hadde 29,1 grader 19. mai.

Den kalde starten på mai, gjorde at bjørken eksploderte i pollen da varmen først kom. Hoggormen likte også varmen, mange så den ligge i solvarmen i slutten av mai.

Les: Nå våkner hoggormen

Sol i nord

Avvik fra normal middeltemperatur i mai 2013. (Foto: StormGeo)
Etter pinsehelgen endret lavtrykkene bane, og gikk lenger og lenger sør. Først kom de rett inn over Sør-Norge, og i slutten av måneden inn mot Mellom-Europa.

Det bygget seg opp et høytrykk over Nordvest-Russland og Barentshavet, og sammen blåste trykksystemene varm vind fra øst inn over Nord-Norge og Trøndelag. Siste halvdel av mai kommer til å bli husket lenge for finværet.

Les: Rekordvått i sør og rekordvarmt i nord

Vått i sør

Østlandet hadde det søkkvått dagene 20-23. mai.

Nedbør som prosent av normalen for mai 2013. (Foto: StormGeo)
Flere steder nord på Østlandet falt det 50-80 millimeter nedbør på to døgn, mer enn det som vanligvis kommer i løpet av hele måneden. Regnet og varmen satte i gang kraftig snøsmelting i høyfjellet, og 50-årsflom i flere vassdrag på Østlandet.

Aller verst rammet ble bygda Kvam i Gudbrandsdalen. Hus og veier ble skylt bort, skadene beløper seg til nærmere 300 millioner kroner. Flere steder var vannstanden høyere enn under storflommen i 2011.

Les: Flomvannet stiger fortsatt

Varmerekorder

I Nord-Norge var de to siste ukene av mai så varme at de fleste værstasjonene satte nye rekorder.

maanedsgrafikken_mai13
Mairekorden for Nord-Norge på 27,2 grader ble slått med utrolige 3,4 grader den 31. mai. Da målte Tana i Finnmark 30,6 varmegrader, noe som er første gang det er målt over 30 grader i Nord-Norge i mai.

Det var over 30 grader flere steder i landet 31. mai, Namsos var varmest i Sør-Norge med 30,0 grader.

I midten av mai steg nivået av CO2 i atmosfæren til over 400 ppm for første gang på minst 800.000 år.

Les: Vi har satt en skummel CO2-rekord

Dag etter dag med varm vind fra øst og sol gjorde at middeltemperaturen i Nord-Norge endte mellom tre og fem grader over det normale. I Tromsø fordampet den gamle rekorden fra 1963 på 8,6 grader, den nye er nå på 9,1 grader.

Flere steder i Nord-Norge må en over 100 år tilbake i tid for å finne en like varm mai som i år, i Vardø helt til 1897. Bodø satte ny rekord, og Værnes ved Trondheim tangerte rekorden fra 2002.

Les: Nord-Norge er det nye Østlandet - og Østlandet det nye Vestlandet

Slik var mai 2012: Fra snøbyger til tropevarme i mai
Slik var mai 2011: En klissvåt mai måned
Slik var mai 2010: Været ble snudd opp-ned i mai
Slik var mai 2009: Mai med en forsmak av sommer
Slik var mai 2008: Solrik og knusktørr mai