MÅTTE TIL UTLANDET: Kjeveleddspasient Erna-Marie Storenes behandles av Patrick Grossmann, som er britisk spesialist i kjeveortopedi.
MÅTTE TIL UTLANDET: Kjeveleddspasient Erna-Marie Storenes behandles av Patrick Grossmann, som er britisk spesialist i kjeveortopedi.

Kjeveskadde nektes behandling – må betale av egen lomme

Erna og Monica føler seg lurt av helsemyndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Anne Fredrikstad

Kjeveleddspasient Erna-Marie Storenes håper å endelig få slippe de enorme kjevesmertene hos en kjeveortoped i London.

Hun tilhører gruppen med pasienter med alvorlige og smertefulle kjeveskader som føler seg lurt av norske helsemyndigheter. For et år siden ble de lovet behandlingstilbud i løpet av 2012. Men fortsatt må pasientene betale store summer fra egen lomme for behandling i utlandet.

Erna gjør nå som flere andre pasienter med såkalt kjeveleddsdysfunksjon, og betaler av egen lomme for å få helsehjelp i utlandet etter å ha vært kasteball i det norske helsevesenet.

– Jeg har fått mange behandlingsforslag, og fulgt alle unntatt å sage av kjeven og forlenge den. Det er det eneste jeg ikke har gjort.Jeg har slipt tenner, og det har jo vist seg i ettertid å være feil, sier hun til TV 2.

Betalte en halv million

Erna følger nå Monica Ottesen Roskifte, som har betalt 500.000 kroner for behandlingen hun mener har gitt henne et nytt liv.

– Jeg hadde ikke klart å leve med de smertene, sier Monica til TV 2.

Som TV 2 tidligere har fortalt, har norske helsemyndigheter erkjent at det ikke finnes kompetanse til å behandle disse pasientene i Norge. For ett år siden ga de dette løftet: «Vårt mål i 2012 er å gi de personene som har størst helsebehov hjelp først».

Ett år senere svarer avdelingsdirektør Jon-Torgeir Lunke i Sosial- og helsedirektoratet dette:

– Dessverre ser vi at det tilbudet er forsinket, noe vi beklager.

Erna sier hun føler seg lurt av helsemyndighetene:

– Her har de lovet det, og de holder ikke ord, sier Erna-Marie Storenes.

Vil fortsatt ikke betale

Og pasientene får fortsatt svar fra Helsedirektoratet om at myndighetene ikke vil betale for utenlandsbehandling, fordi de mener den ikke er bra nok.

Monica sier at behandlingen utvilsomt har hjulpet henne:

– Det kan nesten ikke sammenlignes. Jeg kunne nesten ikke spise eller snakke uten at det utløste voldsomme ansiktssmerter, sier Monica Ottesen Roskifte.

Den britiske spesialisten i kjeveortopedi, Patrick Grossmann, sier han er overrasket over norske helsemyndigheter.

– Jeg er overrasket. De tror gjerne ikke på meg, men de burde tro på de mange pasientene. De dikter ikke opp noe. Du vil merke forbedringer i symptomene innen 10-12 dager. Kanskje tidligere, sier Grossmann til TV 2.