Den russiske atomubåten «Yuriy Dolgorukiy» i farvannet utenfor Sevmash-verftet i Arkhangelsk. Ubåten var den første i Borej-klassen.
Den russiske atomubåten «Yuriy Dolgorukiy» i farvannet utenfor Sevmash-verftet i Arkhangelsk. Ubåten var den første i Borej-klassen.

Putin vil ha atomubåter ved Antarktis

Storstilt ubåtbygging i Kvitsjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen

Russland planlegger å sende atomubåter til den sørlige halvkule igjen, etter et opphold på mer enn 20 år, melder russiske medier.

Planen om å sende ubåter av Borej-klassen, som kan frakte 16 langtrekkende atomraketter, til den sørlige halvkule sammenfaller med president Vladimir Putins avgjørelse i mars om en permanent flåte i Middelhavet.

– Atomubåtene gir oss muligheten til strategisk avskrekking ikke bare rundt Nordpolen, men også Sydpolen, sier en kilde i den russiske generalstaben til Itar-Tass.

En atomubåt i Borej-klassen på en prøvetur i Kvitsjøen.

De 170 meter lange ubåtene er lengre enn Hurtigruten, og bygges på landets største skipsverft Sevmash i Arkhangelsk, det eneste stedet i Russland der det bygges atomubåter. Den første ubåten i Borej-klassen ble satt i tjeneste i januar i år, mange år forsinket.

«Yuriy Dolgorukiy» er den første strategiske atomubåten som er sjøsatt etter Sovjetunionens fall. Planen er å ha åtte strategiske atomubåter i Borej-klassen ferdig i løpet av dette tiåret.

Den storstilte ubåtbyggingen i Arkhangelsk startet allerede før den russiske forsvarsreformen i 2008. Russland har økt forsvarsbudsjettet for 2013-2015 med 25 prosent. Utdanning, kultur og helse ble i fjor nedprioritert til fordel for de ulike våpengrenene, og forsvarsbudsjettet i år er på 2,3 billioner rubler – godt over 400 milliarder norske kroner, cirka ti ganger så mye som det totale norske forsvarsbudsjettet.

President Vladimir Putin var tilstede da den fjerde atomubåten, «prins Vladimir», i Borej-klassen ble lansert på Sevmash-fabrikken juli 2012.

– Russland har satt av store summer til omstillingen av sitt forsvar, inkludert anskaffelser av nytt materiell. Dette er nødvendig da materiellparkens levetid er i ferd med å løpe, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til TV2.no i februar før hun møtte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu i Moskva.

RUSSLANDS FORSVARSBUDSJETT FOR 2013: 2.300.000.000.000 rubler

Nyheten om at Putin styrker Middelhavsflåten med atomubåter bekreftes delvis av marinens sjef Viktor Chirkov søndag, i et intervju med nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Vi vil allerede i år ha 5-6 krigsskip med støtte i Middelhavet. Ubåtene var der da 5. skvadron var i Middelhavet, sier Chirkov og viser til utplasseringen av atom- og dieselubåter fra 1967 til 1992.

Under den kalde krigen skulle Middelhavsflåtens 5. skvadron stå mot USAs sjette flåte. Sjefen for den russiske marinen sier at Middelhavsflåten også skal brukes i Atlanteren og Det indiske havet.

– Det er ingen tvil om at flåten vil bli brukt i andre regioner hvis det er nødvendig, sier Chirkov til nyhetsbyrået.

LES OGSÅ: Russiske ubåter lastet med atomvåpen lurte den norske ubåtfella

Under et besøk på Nordflåtens marinebase i Severomorsk januar i år møtte Vladimir Putin ubåtkapteinen for «Peter den store», Vladislav Malakhovsky.

Russlands militære opprusting og deres militære tilstedeværelse i Barentshavet truer ikke forholdet mellom Norge og Russland, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2. Mandag reiser statsministeren til Kirkenes for å feire 20 år med samarbeid innen Barentsregionen.

LES OGSÅ: Atomsøppel tilsvarende 5000 Hiroshima-bomber fem mil fra Norge

– Russland er en militærmakt som har aktivitet i nord, men det er vi og de klar over. Nettopp det at det ikke er utrygghet om de fundamentale forholdene, gjør at det ikke er noen usikkerhet, sier Stoltenberg til TV 2.

Se intervju med Thorvald og Jens Stoltenberg (reportasje: Øystein Løwer)