FORTVILET: Joshua og French' tildligere forsvarer, Morten Furuholmen, frykter at French skal få nok en dødsstraff. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)
FORTVILET: Joshua og French' tildligere forsvarer, Morten Furuholmen, frykter at French skal få nok en dødsstraff. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)

Håper Moland og French snart kan sone i Norge

For første gang har norske myndigheter diskutert Kongo-fangene Tjostolv Moland og Joshua French direkte med Kongos president.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Fredrik Græsvik og Guri Gunnes Oppegård

I over fire år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i Kongo. De er dømt til døden for drap, og for å ha spionert på vegne av Norge.

Kongos president Joseph Kabila er mannen som kan løse saken for de to nordmennene.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) ba derfor om et møte med Kabila under det afrikanske toppmøtet i Etiopia sist helg.

– Det var første gang vi fikk anledning til å snakke om Moland og French sin sak direkte med Kabila, sier Eide til TV 2.

Håper på rask overføring

Norske myndigheter jobber nå med å få på plass en soningsoverføring så raskt som mulig.

espen barth eide (Foto: Scanpix)
– Da tok jeg opp saken viste jeg til at dette er en sak som har pågått lenge. Han kjente den godt. Jeg sa at jeg håpet at vi ville få en rask fremgang, sier utenriksministeren.

French og Molands norske advokat mener det var på høy tid at det ble opprettet kontakt på dette nivået.

– De har sittet der i fire år og det å sitte i et høysikkerhetsfengsel i Kongo så lenge merker alle på kropp og sjel. Ikke minst av hensyn til sikkerheten, men også deres helse, er det er viktig at det i alle fall begynner å skje noe, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Tjostolv Moland og Joshua French er utålmodige etter å få en endring i soningssituasjonen.

– De synes ting skulle skjedd mye før og at norske myndigheter skulle tatt kontakt mye tidligere for å opprette kontakt på et toppnivå, sier Graasvold.

Se reportasje: (artikkelen fortsetter)

Kan komme til Norge

President Kabila kan benåde Moland og French, men er også interessert i å diskutere en overføring til Norge.

– Kabila ga uttrykk for at dette var en vanskelig sak. Men at han også forstod at den var viktig for oss. Jeg skulle gjerne sett at den ble løst snart, og at vi ikke trenger å vente så mye lenger, sier Eide.

Norge jobber nå aktivt for en overføring, men Graasvold er tydelig at det bør skje raskt, og på et så høyt nivå som mulig.

– Vi tror fortsatt at det er på dette nivået man må ha kontakt hvis man skal få til en avtale, sier Graasvold.