SAVNET: Hvert år forsvinner 1800 personer i Norge. De fleste blir funnet, men hittil i år er 92 personer ikke kommet til rette. (Foto: NTB Scanpix)
SAVNET: Hvert år forsvinner 1800 personer i Norge. De fleste blir funnet, men hittil i år er 92 personer ikke kommet til rette. (Foto: NTB Scanpix)

Norsk savnet-side hjelper politiet når noen blir borte

Akkurat nå er ca 500 mennesker savnet i Norge. Gjennom nettsiden savnetinorge.org hjelper Terje Helberg flere med å finne sine kjære.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Guri Gunnes Oppegård

To uker etter at Eeva-Maria Sieppi (31) forsvinner sporløst i Bergen sentrum natt til 17. mai blir hun funnet. Ved hjelp av sonar klarte letemannskapene å lokalisere kvinnen i Lille Lungegårdsvann midt i sentrum torsdag ettermiddag.

For familien er det en tung melding. Samtidig kan de møte sorgen med vissheten om hva som skjedde med Eeva-Maria.

Men ikke alle finner den de leter etter.

92 savnet i år

Hvert år blir 1800 nordmenn meldt savnet i Norge. De fleste er borte bare noen timer – en misforstått avtale eller et besøk som ble litt lengre.

Samtidig viser tall fra Kripos at 92 av dem som har blitt meldt savnet hittil i år, fremdeles ikke er funnet.

– For dem som leter er uvissheten utrolig tung. Jeg er hele tiden i kontakt med pårørende som leter etter svar, sier Terje Helberg.

Han bet seg merke i alle savnetmeldingene og stusset over at det ikke fantes noen felles nettside for savnede i Norge.

– Det er et voldsomt trøkk når noen forsvinner, men det finnes ingen felles nettside. Jeg syns det var rart, spesielt når det finnes et så kraftig sosialt verktøy som Facebook, sier Helberg til TV2.no.

(Artikkelen fortsetter)

NETTSIDESKAPER: Terje Helberg startet nettsiden savnetinorge.org fordi han så det var et behov for å koordinere informasjon. I dag driver han siden på fritiden. (Foto: Guri Gunnes Oppegård)


Politiet får netthjelp

Først begynte han å legge ut artikler av savnede personer på Facebook. Etter hvert ble pågangen så stor at han opprettet en egen nettside, savnetinorge.org, for ett år siden.

Her samler han etterlysninger fra politiet, artikler fra nyhetene og opplysninger som kan være viktig for etterforskningen. Men det er særlig kommentarene under artiklene som politiet følger med på.

De har nemlig fått konkrete tips gjennom nettsiden som har hjulpet i etterforskningen av savnetsaker.

– Vi har i flere saker klart å konsentrere søket og letingen til et bestemt område, ut fra de opplysninger og tips som er skrevet på den veggen, bekrefter Anders Oksvold, leder for savnetgruppa i Oslo politidistrikt.

Politiet synes ikke det er problematisk at det er en privatperson som administrerer savnetsiden.

– Jeg syns det er fint at det er sånn. Grunnen til at vi ikke lager en slik nettside selv er at vi fra tid til annen ser at det kommer kommentarer på siden som er uheldige for oss i tilknytning til vårt forhold til pårørende, sier Oksvold.

Han frykter at tillitsforholdet mellom politiet og pårørende i pågående saker ville blitt forstyrret dersom politiet skulle hatt en egen nettside.

Fant søsteren gjennom siden

Da Glenn Andersen mistet sin søster, tok han kontakt med Terje Helberg etter at politiet hadde satt i gang søk.

– Jeg opplevde det som en enklere løsning. Saken som ble lagt ut på nettsiden ble delt cirka 3000 ganger på sosiale medier. Etter en ukes tid fikk vi noen spor vi kunne gå etter, og det kunne vi nok ikke klart hvis vi ikke hadde gått via siden, sier Andersen.

Søsteren kom til rette til slutt.

For Helberg er hele motivasjonen for nettsiden nettopp dette, å få telefonene om at søsteren, broren, datteren eller ektefellen er kommet hjem igjen.

– Det gjør veldig godt når vi kan legge ut meldingen om at noen er kommet til rette. Jeg ser at det virker, og dette er bare en av flere saker som har endt godt, sier Helberg.

Det er bare ett år siden han startet nettsiden. Men allerede har enkelte artikler hatt mellom 250.000 og 350.000 lesere.

FUNNET I BERGEN: Eeva-Maria Sieppi (31) var savnet siden natt til 17. mai i Bergen. Hun ble funnet omkommet i Lille Lungegårdsvann to uker senere. Den første artikkelen om Eeva-Maria ble lest ca 250.000 ganger på savnetinorge.org (Foto: Skjermdump fra savnetinorge.org)