Ved hjelp av en spesiell kode plassert blant annet på innsiden av bensinlokket, vil Mercedes hjelpe brannvesen og ambulansepersonell å gjøre jobben sin i en bilulykke. FOTO: Mercedes
Ved hjelp av en spesiell kode plassert blant annet på innsiden av bensinlokket, vil Mercedes hjelpe brannvesen og ambulansepersonell å gjøre jobben sin i en bilulykke. FOTO: Mercedes

Slik skal Mercedes redde mange menneskeliv

Like enkelt som det er genialt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange måter en kan øke sikkerheten til bilistene på. Bilbransjen er flinke til å lage stadig mer innovative løsninger som skal forhindre at ulykker skjer i det hele tatt.

Det kommer også nye tiltak med tanke på hvordan en kan begrense skaden når ulykken først er ute.

Og her er Mercedes nå først ute med et helt nytt system – som er like enkelt som det er genialt.

LES OGSÅ: Familiebil skuffer stort i krasjtest

Lettere å vite hvor en skal kutte

Den nye ideen til Mercedes handler om å hjelpe de som rykker ut til en ulykke – både ambulanser og brannvesen – ved hjelp av det de kaller Quick Respons (QR)-koder.

Ofte må en nemlig skjære folk fri fra bilen i forbindelse med ulykker. Da gjelder det å vite mest mulig om hvor en skal kutte for å raskest mulig sikre seg adgang til de skadde som er innesperret i bilen.

Med den nye merkingen som kommer på alle nye Mercedeser fra neste år, vil dette bli mye lettere.

LES OGSÅ: Dette er de aller sikreste nybilene

Tilpasset smarttelefon

Den nødvendige informasjon finnes lagret på et lite merke som er festet på innsiden av tanklokket og på B-stolpen.

Når redningspersonell kommer til ulykkesstedet kan de ved hjelp av kameraet på en smarttelefon få fram informasjon om hvordan bilen er oppbygd og hvilke steder som er best egnet til å klippe.

SE VIDEO: Dette kaller vi kostbar krasj!

Vil ikke ta patent

Informasjonen som dukker opp varierer altså fra modell til modell. Her vil blant annet diagram om hvor tanken til drivstoff er lokalisert og hvor elektriske kabler, batterier og airbager er.

Alt sammen kan være greit for redningspersonell å vite om.

– I en bilulykke der hvert eneste sekund teller, kan dette være informasjon som redder liv, mener Mercedes i pressemelding.

Mercedes er for øvrig ikke opptatt av noen patent på systemet. I stedet oppfordrer de andre bilprodusenter til å innføre det samme.

LES OGSÅ: Sjekk disse livsfarlige nybilene