Til sammen har nesten 2 milliarder norske skattekroner gått til atomopprydding på Kola de siste 20 årene.
Til sammen har nesten 2 milliarder norske skattekroner gått til atomopprydding på Kola de siste 20 årene.

Atomsøppel tilsvarende 5000 Hiroshima-bomber fem mil fra Norge

Vi har besøkt atomkirkegården i Norges bakgård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare ytterst få forunt å spasere inn porten til et av Russlands hemmeligste atomanlegg, men TV 2 har for første gang besøkt verdens største atomkirkegård.

Det er ikke noe ufarlig sted vi er kommet til, og før vi går inn må vi ta på oss spesielle verneklær og målere for radioaktiv stråling. Flere av bygningene er så radioaktive at det er livsfarlig å gå inn.

Sammen med en gruppe norske atomeksperter er vi blitt lovet en full omvisning på anlegget der det er lagret ufattelige mengder atomavfall.

Men fortsatt finnes det ting her som verden ikke får se.

Se reportasjen fra atomkirkegården:

På den andre siden av bukta ligger en av verdens største baser for atomubåter. Prosjektleder Per-Einar Fiskebeck i Atomsikkerhetssamarbeidet med Russland skal passe på at millionene Norge har sprøytet inn, blir brukt på en fornuftig måte. Han mener de norske midlene trengs, og viser til at det bare er fem mil i lluftlinje til Norge herfra.

Inne i rustne tanker ligger det 22.000 brenselstaver tilsvarende fra 100 atomdrevne ubåter. Lager man atombomber av dette, tilsvarer det 5000 Hiroshima-bomber, forteller Fiskebeck.

Etter 16 år og 240 norske millioner i hjelp lover russerne nå å starte transporten av atomsøppel vekk fra norskegrensa om tre år. Inntil videre vil det ukjente atomhelvetet her i Norges bakgård bestå. Til sammen har nesten 2 milliarder norske skattekroner gått til atomopprydding på Kola de siste 20 årene.

LES OGSÅ: Haldenreaktoren brukt til urantesting for atomubåt