Siv Evensen fikk tilbakefall av kreft året etter første diagnose og behandling. Også den andre gangen måtte hun vente i over tre måneder på behandling.
Siv Evensen fikk tilbakefall av kreft året etter første diagnose og behandling. Også den andre gangen måtte hun vente i over tre måneder på behandling.

Siv (41) måtte vente 3,5 måneder på kreftbehandling

Nå vil opposisjonen styrke pasientrettighetene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonen på Stortinget vil gjøre målet om kreftbehandling innen 20 dager juridisk bindende.

De fire borgerlige partiene mener pasientrettighetene må styrkes i loven så kreftsyke slipper å vente lenge.

Siv Evensen (41) på Hamar opplevde å vente 3,5 måned på behandling da hun fikk kreft.

Da hun fikk kreftdiagnosen trodde hun at behandlingen kom fort i gang. Men slik gikk det ikke.

– Tiden gikk, men jeg hørte ingenting og fikk ingen beskjeder, sier Evensen til TV 2.

Ventet 3, 5 måned

41-åringen ble svært engstelig av å vente og prøvde ofte å få kontakt med legen på sykehuset.

– Da fikk jeg bare beskjed om at legen var på kongress, legen var på ferie, legen var på møte, legen kan ikke ta tlf. Det var det samme hele tiden, forteller hun.

Det tok til slutt over 3 måneder før Siv fikk operasjon.

– Det gikk 3, 5 måned fra diagnosen ble satt til jeg var under behandling, sier Evensen.

Styrke rettighetene

For to år siden lanserte regjeringen et mål om rask kreftbehandling innen 20 dager. Nå vil opposisjonen på Stortinget gjøre målet til noe mer, en juridisk bindende pasientrettighet. De fire borgerlige partiene har blitt enig om et nytt forslag for kreftpasientene.

– Vi foreslår at forløpstidene innenfor kreftbehandling skal være juridisk bindende slik at pasientene kan bruke de. Det innebærer at hvis pasienten ikke får behandling på sitt sykehus innen tiden så må sykehuset ta kontakt med Helfo og så må Helfo kjøpe behandlingen offentlig eller privat i Norge eller i utlandet, sier Bent Høie som er helsepolitisk talsmann i Høyre.

Opposisjonen mener forløpstidene innenfor kreftomsorgen må få mer betydning.

– Nå er det ikke lenger snakk om gode forsetter og ønsker om hvordan ting skal være. Her er det snakk om å ta pasienten på alvor, sier helsepolitisk talsmann Per Arne Olsen i Frp.

Kreftforeningen jubler

Men helseministeren er skeptisk til forslaget.

– Vi har individuelle behov og ulike behov for behandling og da kan slike veldig juridiske fastsatte forløp kludre det til, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Kreftforeningen derimot gleder seg over forslaget, men varsler at de vil følge opp.

– Det er klart at hvis opposisjonen kommer i regjering etter valget så forplikter det veldig. Og da kommer Kreftforeningen til å være vaktbikkje og følge opp at dette blir en juridisk rettighet for pasientene, sier Beate Hundhammer som er seksjonssjef i Kreftforeningen.

Tilbakefall

Siv Evensen fikk tilbakefall av kreft året etter første diagnose og behandling. Også den andre gangen måtte hun vente i over 3 måneder på behandling.

Men i dag er hun kreftfri. Hun mener en bindende pasientrettighet vil hjelpe kreftpasientene.

– Da vet du at du slipper å gå mer enn 20 dager, da vet du at innen tre uker er du under behandling. Det var jo det jeg håpet på, men det skjedde ikke, sier Evensen til TV 2.