BLE NORGES FINESTE HUND: Amstaffen Sara på 13 år ble stemt fram som Norges fineste hund.  (Foto: Privat)
BLE NORGES FINESTE HUND: Amstaffen Sara på 13 år ble stemt fram som Norges fineste hund. (Foto: Privat)

Amstaffen Sara vant fotokonkurranse – men fikk ikke premien

Amstaffen Sara ble stemt fram av folket til å pryde pakkene med hundefôr. Men det ville ikke Felleskjøpet godta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margrethe Miljeteig

I et par måneder har konkurransen om å bli «Norges fineste hund 2013» pågått. Hundeeiere i hele landet har sendt inn bilder og stemt fram de fineste hundene i ulike delfinaler.

Premien var at vinnerhunden ville få æren av å pryde Labb sine hundefôrpakker, samt ett års forbruk av hundeforet. Forrige fredag ble konkurransen avsluttet, og amstaffen Sara ledet med 700 stemmer.

Hundeeier Kjell-Roar Øverlier var derfor sikker på at seieren var i boks.

– Jeg hadde brukt mye tid på konkurransen. Det ble vel fort to timer hver dag, og jeg visste at jeg hadde et stort forsprang. Forventningene var derfor høye, sier Øverlier til TV2.no.

Andreplassen ble vinnerbildet

Men på tirsdag ble Øverlier kontaktet av Felleskjøpet, som fortalte at selv om amstaffen vant, ville de ikke bruke bildet av henne på Labb-posene.

Fagjuryen hadde bestemt at andreplassen skulle være avbildet isteden.

Årsaken er at Sara er en amstaff, en hunderase som ble ulovlig i Norge i 2004. Forbudet gjorde at alle amstaffer som allerede var i Norge skulle få bli, mens ble ulovlig å avle fram eller innføre nye amstaffer i Norge.

Sara er tretten år gammel, og er dermed lovlig.

– Jeg ble kjempeskuffet. Sara er lovlig i Norge, så det synes jeg er veldig urettferdig. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke fikk beskjed før. Konkurransen gikk over lang tid, og det sto ikke noe i kriteriene om at vi ikke kunne vinne, sier Øverlier.

Hva mener du om dette? Si din mening i kommentarfeltet under saken.

– De sa at jeg skulle få ett års forbruk av tørrfôret likevel, men det er jo ikke det jeg bryr meg om, sier han.

NORGES FLOTTESTE HUND: Amstaffen Sara ble stemt fram til å vinne tittelen «Norges flotteste hund 2013». Men hun fikk ikke premien, som var å pryde Labbs hundefôr-pakke. (Foto: Skjermdump fra Felleskjøpets sider)
NORGES FLOTTESTE HUND: Amstaffen Sara ble stemt fram til å vinne tittelen «Norges flotteste hund 2013». Men hun fikk ikke premien, som var å pryde Labbs hundefôr-pakke. (Foto: Skjermdump fra Felleskjøpets sider)

Skapte sterke reaksjoner

DISKRIMINERT: Kjell-Roar Øverlier misliker at hundene hans, som han omtaler som verdens snilleste, blir diskriminert på grunn av rase. (Foto: Privat)
DISKRIMINERT: Kjell-Roar Øverlier misliker at hundene hans, som han omtaler som verdens snilleste, blir diskriminert på grunn av rase. (Foto: Privat)
Dette skriver Felleskjøpet på konkurransesiden onsdag formiddag:

Sara var den hunden som fikk flest stemmer, men fagjuryen har bestemt at hun ikke kan få bildet sitt på Labb-pakken. Dette pga. lovforbudet mot Amstaff som kom i 2004. Forbudet omfatter ikke hunder som alt var i landet på lovlig vis, slik som Sara. Fagjuryen synes derfor at Sara bør få den oppmerksomheten hun fortjener og resten av premien, som er ett års forbruk av Labb.

Sara deler dermed førsteplassen med Alex fra Bergen. Alex lå rett bak Sara i antall poeng og får bildet sitt på Labb-pakken.

Nyheten spredde seg raskt i hundemiljøet, og utover ettermiddagen eksploderte saken i sosiale medier.

Markedssjef i Felleskjøpet, Trond Østby, forteller at avgjørelsen har skapt store reaksjoner.

– Vi vurderer det slik at det er galt å promotere en ulovlig hunderase på et norskprodusert hundefôr. Vi er klar over at Sara ikke er ulovlig, men hun representerer likevel en ulovlig rase. Det blir galt for oss, sier han til TV2.no.

– Vi skjønner at dette skaper stort engasjement, og vi skjønner at eieren til Sara er skuffet. Dette var en vanskelig avgjørelse å ta, sier Østby, som har mottatt over hundre e-post i løpet av kvelden.

Burde hatt tydeligere kriterier

Østby mener at avgjørelsen var riktig, men at de angrer på at de ikke var tydeligere på konkurransens kriterier.

– Selv om det sto i kriteriene at en fagjury ville ha siste ordet, skjønner vi at vi også burde ha skrevet at ulovlige hunderaser ikke kunne vinne konkurransen, sier han.

Han forteller at konkurransen har skapt stort engasjement hele veien – og spesielt etter at vinnerne ble offentliggjort.

Flere Facebookgrupper har blitt opprettet i løpet av kvelden, og de har fått hundrevis av medlemmer.

VINNERBILDET: Her er bildet som vant fotokonkurransen.
VINNERBILDET: Her er bildet som vant fotokonkurransen.

– Ble provosert

Hundeeier Maria Knudsen står bak en av Facebook-gruppene, «LABBhunden 2013 juks og bedrag». Den har fått over 1000 følgere, og antallet øker raskt.

– Jeg startet gruppen fordi jeg ble så provosert. Her var det en konkurranse hvor folket selv skulle avgjøre, og så ender det slik. Det synes jeg er veldig urettferdig, sier hun til TV2.no.

Hun tror grunnen til det store engasjementet i sosiale medier er at hundeeiere generelt er imot at rasen amstaff er ulovlig i Norge.

Kjell-Roar Øverlier er takknemlig for den brede støtten han har fått av hundeeiere over hele landet.

– Det har gått helt over stokk og stein! Jeg liker at folk støtter meg og Sara, sier Øverlier.

Så gjenstår det å se om Øverlier og Sara får et års forbruk av Labb hundefôr – med hunden Alex .