DRAPSTILTALT: De to svenskene står tiltalt for drapet på Maksim Schantz. Den ene av dem (t.h) erkjenner drapet, mens den andre sier han er uskyldig. (Foto: Dean Noble / Phuket Gazette)
DRAPSTILTALT: De to svenskene står tiltalt for drapet på Maksim Schantz. Den ene av dem (t.h) erkjenner drapet, mens den andre sier han er uskyldig. (Foto: Dean Noble / Phuket Gazette)

Drømmejobben i Thailand endte med drap

Den norske bedriften rekrutterte norske og svenske selgere til å jobbe i Thailand. Noen måneder senere satt selskapets grunnlegger i fengsel siktet for drap.

Av Asle Bentzen

Grunnleggeren og tidligere styrelederen i selskapet Trygg Handel er sammen med en annen svensk mann tiltalt for drapet på svensk-russiske Maksim Schantz. Rettssakene mot de to tas opp igjen denne måneden.

Schantz ble stukket ned og drept etter at han gikk til politiet med opplysninger som førte til en stor politirazzia i Trygg Handels lokaler. De to drapstiltalte mennene oppsøkte Schantz noen måneder etter razziaen.

Konfrontasjonen endte med at Schantz døde av knivstikk i halsen. Trygg Handel-grunnleggeren nekter for drapet. Hans medsiktede landsmann erkjenner drap, men har forklart at det var et uhell og at det ikke var deres hensikt å drepe Schantz.

Selger sikkerhet

Dramatikken startet for tre år siden. I mars 2010 gikk Trygg Handel ut og annonserte etter medarbeidere til et salgskontor i Thailand. Ti selgere skulle rekrutteres til salg av «medlemsskap til små og mellomstore bedrifter i Norge». Driften kom i gang, men i februar 2011 var det slutt.

ERKJENNER IKKE: Mannen som var leder for det norske selskapet
  som ansatte selgerne til å jobbe fra Thailand erkjenner ikke drapet av
  svenskrussiske Maksim Schantz. (Foto: Dean Noble / Phuket Gazette)
ERKJENNER IKKE: Mannen som var leder for det norske selskapet som ansatte selgerne til å jobbe fra Thailand erkjenner ikke drapet av svenskrussiske Maksim Schantz. (Foto: Dean Noble / Phuket Gazette)

Da slo thailandsk politi til mot selskapets lokaler. Norske og thailandske medier skrev at politiet mistenkte selskapet for drive en storstilt svindel av norske selskaper. Fire nordmenn og to svensker ble pågrepet og fengslet i Thailand. De var mistenkt for å lure norske bedrifter til å kjøpe tjenester som ikke fantes.

Svindelanklagene mot selskapet og de fire ble senere frafalt av thailandsk påtalemyndighet. Senere ble også siktelsen for å jobbe uten arbeidstillatelser frafalt, og alle sammen ble løslatt.

Gikk av som styreleder

I mai 2010 registrerte Trygg Handel AS endringer i styret i Brønnøysundregisteret. Svensken som opprinnelig var styreleder, og som var blant de seks som ble pågrepet i politiaksjonen, overlot plassen til Per Fredrik Svedlund, som tidligere var vararepresentant i styret.

Knivdrepte landsmann

I august 2011 tok dramatikken en ny vending, da den svensk-russiske Maksim Schantz ble knivdrept. To menn overfalt den svenske statsborgeren, som opprinnelig kom fra Russland. Han døde av skader etter et knivstikk i halsen.

Den tidligere Trygg Handel-sjefen og en annen svenske ble tidlig mistenkt for drapet, skrev den thailandske nettavisen Phuket Gazette. Motivet for det fatale overfallet var ifølge politiet forretningsmessige uenigheter.

Schantz jobbet ifølge politiet tidligere for Trygg Handel, men hadde sluttet i selskapet og startet eget firma.

Aksjon etter tips fra drapsoffer

Politietterforsker Maj Nackaphan Photha bekreftet overfor Phuket Gazette at politiaksjonen mot Trygg Handels lokaler ble satt i verk etter opplysninger som kom fra drapsofferet Schantz. Den ene av de drapstiltalte ble pågrepet i denne aksjonen.

ERKJENNER DRAP: Den ene av de to svenskene som oppsøkte Maksim
  Schantz erkjenner å stå bak drapet. Han forklarte at det var et uhell,
  og at de ikke hadde til hensikt å drepe svensk-russeren. (Foto: Dean
  Noble / Phuket Gazette)
ERKJENNER DRAP: Den ene av de to svenskene som oppsøkte Maksim Schantz erkjenner å stå bak drapet. Han forklarte at det var et uhell, og at de ikke hadde til hensikt å drepe svensk-russeren. (Foto: Dean Noble / Phuket Gazette)

– NN1 var blant dem vi arresterte i februar, men vi pågrep ikke NN2. De ble siktet for å jobbe uten arbeidstillatelser, konstaterte Maj Nackaphan overfor den thailandske nettavisen.

Nåværende styreleder og daglig leder Per Fredrik Svedlund presiserer overfor TV2.no at selskapet ikke lenger har noe usnakket med thailandsk politi. I en e-post skriver han at Trygg Handel ikke har noe med drapssaken å gjøre.

– Trygg Handel kan ikke stå ansvarlig for hva en person som tidligere hatt en rolle i firmaet gjør etter han forlatt firmaet, skriver Svedlund.

Erkjenner drapet

Mannen som var styreleder og administrerende direktør i Trygg Handel sier seg ikke skyldig i drapet, mens den andre svenske mannen har erkjent at han holdt kniven som drepte Maksim Schantz.

Han har forklart at det ikke var meningen å drepe da de to oppsøkte Schantz. Han sier til nettavisen Phuketwan at kniven rammet halsen til drapsofferet da det oppsto knuffing.

Saksøkt av enken

Ettersom de to forholder seg ulikt til skyldspørsmålet er rettssaken delt i to. Saken mot mannen som tilstår drapet fortsetter etter planen 27. juni, ifølge den svenske bloggeren i Bangkok, Jan Kallman. Mannen som ikke erkjenner drap starter sin rettssak 14. juni.

Enken etter drapsofferet har dessuten saksøkt de to svenskene for flere millioner Baht. Når denne delen av saken skal avgjøres er ennå ikke klart.