Solveig Kloppen og Hans Olav Lahlum skal finne eidsvollsmennenes slektninger  i et nytt program på TV 2 som feirer 200 årsjubileet til Norges Grunnlov.
Solveig Kloppen og Hans Olav Lahlum skal finne eidsvollsmennenes slektninger i et nytt program på TV 2 som feirer 200 årsjubileet til Norges Grunnlov.
Solveig Kloppen og Hans Olav Lahlum skal finne eidsvollsmennenes slektninger  i et nytt program på TV 2 som feirer 200 årsjubileet til Norges Grunnlov. (Foto: Roald, Berit)
Solveig Kloppen og Hans Olav Lahlum skal finne eidsvollsmennenes slektninger i et nytt program på TV 2 som feirer 200 årsjubileet til Norges Grunnlov. (Foto: Roald, Berit)
Kloppen
Kloppen
«Eidsvold 1814» ble malt av Oscar Wergeland og gitt som gave til Stortinget i 1885.
«Eidsvold 1814» ble malt av Oscar Wergeland og gitt som gave til Stortinget i 1885.

Hans Olav Lahlum blir TV 2-programleder

Skal finne eidsvollsmennenes etterkommere sammen med Solveig Kloppen.

Våren 1814 samlet 112 menn seg på Eidsvoll for å utarbeide det som ble Norges grunnlov.

Historiker, forfatter og nå verdensrekordholder i intervjulengde, Hans Olav Lahlum, skal sammen med Solveig Kloppen dra på tur i inn- og utland for å finne slektninger etter seks av de 112 eidsvollsmennene.

Anledningen er en ny TV 2-serie som skal markere 200-årsjubileet til Norges grunnlov. Innspillingen starter i juni og serien skal sendes i jubileumsåret 2014.

Programlederdebut

Dette blir første gang Lahlum er programleder, og arbeidsfordelingen mellom Kloppen og ham selv er allerede fordelt.

– Jeg tar meg av historien rundt eidsvollsmennene og hva som skjedde i år 1814, mens Solveig skal stille de fleste spørsmålene. Kloppen har veldig stor kompetanse på dette, så jeg tror hun blir best på det fortsatt, selv om jeg har opparbeidet meg mye TV-erfaring etter hvert, sier Lahlum til TV2.no.

– Det er en perfekt kombinasjon, sier Kloppen.

– Jeg tar meg av historien, mens Solveig stiller spørsmålene, sier Lahlum.
– Jeg tar meg av historien, mens Solveig stiller spørsmålene, sier Lahlum.

Skryter av hverandre

Kloppen og Lahlum kjente ikke hverandre fra før av, men de har absolutt funnet tonen. De benytter også anledningen til å skryte av hverandre.

– Vi kan vel si at vi ikke var så veldig godt kjent fra før, men jeg tror ikke den personlige kjemien blir noen utfordring her. Kloppen er jo en humørspreder av dimensjoner, så dette blir en god miks, sier Lahlum.

– Jeg gleder meg veldig til å reise Norge rundt med Lahlum. Han er jo rett og slett en kunnskapsrik og morsom fyr. Jeg har vært fan lenge, sier Kloppen som i de siste årene blant annet har ledet «Svendsen om Hansen og Jensen» og «Ønskedrømmen».

Slektsforskning

Serien vil ikke bare ta for seg etterkommerne, men også selve historien bak grunnloven og noen av mennene som fikk æren av å være med på å utforme den.

– Idéen med serien er å bli bedre kjent med historien til seks av de 112 eidsvollsmennene, og så hopper man rett til nåtid og finner noen av de omkring 70.000 nålevende etterkommerne man har funnet ved slektsforskning av mennene ved Eidsvoll. Det store spørsmålet er om etterkommerne opprettholder arven. Det hele skal bli et underholdende samtidsportrett av Norge, sier programredaktør Vebjørn Hagen i TV 2.

Pratmaker

Lahlum er slett ikke ukjent med TV-kameraene. Torsdag forrige uke verdensrekord da han ble intervjuet i over 30 timer på VGTV av VG-journalist Mads A. Andersen. Med tiden 30.01.44 fullførte duoen verdens lengste intervju. Like etterpå sa han i et annet intervju at han godt kunne holdt det gående ennå en stund om det hadde vært opp til ham, skriver NTB.

«Eidsvold 1814» ble malt av Oscar Wergeland og gitt som gave til Stortinget i 1885.
«Eidsvold 1814» ble malt av Oscar Wergeland og gitt som gave til Stortinget i 1885.