Forsikring: Flomskadet bil – hva gjør jeg?

Hans fikk plutselig en bekk inn i carporten...

Det er flom på Østlandet og mange opplevr dessverre at bilen har fått vannskader i disse dager. Illustrasjonsbilde.  (Foto: Scanpix)
Det er flom på Østlandet og mange opplevr dessverre at bilen har fått vannskader i disse dager. Illustrasjonsbilde. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Jeg har et spørsmål til deg. Vi ble brått og uventet rammet av flommen i Gudbrandsdalen etter at en bekk grov seg nytt leie og flommet inn over plen og carport. Verst gikk det ut over vår tre år gamle Ford Mondeo som fikk vannskader.

Mitt spørsmål til deg blir: Hva gjør vi nå i forhold til verksted, flytting av bilen, forsikring og alt det der. Har så klart kasko på bilen.

Mvh. Hans

.

Benny svarer:

Hei Hans!

Ja, skjønner at det har vært rufsete vær oppi dalen. Har selv en søster som brått ble veiløs, venner med vann i kjelleren og oversvømte plener og jorder. Det er nok mange som har en fæl ryddejobb foran seg.

Det har kanskje du også, som brått og uventet fikk en bekk inn i hage og carport.

Når det gjelder bilen din så er hva du må gjøre her ganske enkelt.

Det aller første er å melde skaden til forsikringsselskapet ditt. Dette gjøres aller enklest på Internett som du tydeligvis har tilgang til. Regn med at det er sprengte telefonlinjer dit i dag.

Ta bilder

Om du ikke har gjort det – så ta gjerne noen bilder av bilen / vannet og legg ved dette når du melder inn skaden til selskapet. Det er god informasjon og dokumentasjon. Et bilde eller to sier ofte mye mer enn mange ord om omfanget og hva som har skjedd.

Normalt sett vil også forsikringsselskapet ditt rekvirere henting av bilen din for å få denne til verksted. Slik sett kan det kanskje være smart å ringe inn og purre om du ikke hører noe relativt fort – for å få litt forgang i saken.

Taksering av skaden – hva som skal gjøres og hvordan – blir verkstedet enig med forsikringsselskapet om, det samme gjelder pris på skaden. Så får vi bare håpe at det ikke er for omfattende.

Tepper og elektriske komponenter

De fleste store selskapene har veldig gode rutiner her, men det er nå allikevel smart å følge med litt slik at bilen blir like "frisk og rask" som før skaden igjen.

For eksempel må teppene byttes og ikke bare rengjøres, ellers begynner de å stinke når sola forhåpentligvis kommer fram igjen en eller annen gang i løpet av sommeren.

Eventuelle elektriske komponenter som har vært i kontakt med vann bør også byttes etter min menig. Heldigvis er ferskvann som det jo er snakk om i dette tilfellet, MYE snillere enn saltvann. Problemet med flom er jo gjerne skitt, gjørme, kloakk og annen dritt...

Når du har kaskoforsikring så dekkes naturskader, uten egenandel slik i utgangspunktet, men bonustap vil du få.

Det er jo også slik med forsikring at hvert eneste skadetilfelle behandles individuelt, så noen helt konkret fasit finnes egentlig ikke.

Unntakstilstand

Forsikringsselskapene har garantert noen travle dager foran seg. Jeg tipper de vil få inn bunkevis med skademeldinger de nærmeste dagene.

De prioriterer nok folk som har fått ødelagt hus og er evakuert, de som har mistet strømmen eller fått andre større skader først, så vær forberedt på at saksgangen kan ta noe tid.

Slike ting skjer heldigvis ikke så ofte – og det har lett for å bli litt "unntakstilstand" en liten stund når ødeleggelsene er så store som i dette tilfellet.

Håper dette var litt oppklarende, og at det hele løser seg på en god måte for både deg og bilen.

Lykke til.


LES OGSÅ: Hjelp – forsikringen er dyrere enn bilen

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: BMW 6-serie: Duger denne som familiebil?


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: