JUBEL: Monaco spillerne jubler etter scoring mot Le Mans 17. mai. (Foto: JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/Afp)
JUBEL: Monaco spillerne jubler etter scoring mot Le Mans 17. mai. (Foto: JEAN CHRISTOPHE MAGNENET/Afp)

Monaco tar det franske fotballforbundet til retten

Monaco nekter å betale for å spille i Ligue 1.

Monaco er klar for comeback i Ligue 1 til høsten.

Men det kan bli et kortvarig opphold for klubben fra fyrstedømmet.

Forlanger flytting
For 21. mars bestemte det franske fotballforbundet (FFF) at Monaco måtte flytte klubbens hovedsete til Frankrike for å få delta i Ligue 1. Klubben fikk frist frem til juni 2014 for å gennomføre flyttingen.

Les også: Falcao nær sjokkovergang til Monaco – kan bli startskuddet for vill kjøpefest

Årsaken til avgjørelsen er at FFF mener Monaco har et stort konkurransefortrinn i forhold til de andre klubbene fordi det praktisk talt er null skatt på inntekt i Monaco, mens toppskatten i Frankrike er på hele 75 prosent. Det betyr at klubben kan tilby langt høyere lønninger enn andre klubber.

Og med kjøpekraften som Monaco har etter at styrtrike Dimitrij Rybolovlev kjøpte klubben, frykter FFF at klubben vil bli overlegen i Ligue 1. Bare Paris Saint-Germain kan matche Monaco på økonomi.

Forsøk på kompromissløsning
Da Monaco protesterte på avgjørelsen, foreslo FFF en kompromissløsning hvor Monaco betaler 1,5 milliarder kroner for å få bli værende i den franske ligaen.

Men i stedet for å se på det som et kompromiss, fikk det frem ytterligere harme i Monte Carlo.

Nå har Monaco gått til det skritt at de har saksøkt FFF.

«ASM FC (Monaco) har, etter å ha konsultert med sin juridiske avdeling, innsett at det ikke finnes noen annen løsning enn å ta saken inn for retten for å få en juridisk løsning på uoverensstemmelsen. Som en del av dette søksmålet krever ASM FC en opphevelse av FFFs avgjørelse 21. mars som krever at klubben etablerer et hovedkvarter i Frankrike. Det kreves også erstatning fra FFF som kompensasjon for økonomiske og kommersielle tap klubben har lidd som følge av denne avgjørelsen. Klubbens holdning er helt klar: ASM FC anser et slikt krav ikke bare som skandaløst, men også som totalt uakseptabelt»

«Klubben ønsker å påvise at avgjørelsen hvor FFF påla AS Monaco å flytte hovedkvarteret sitt til Frankrike, strider mot flere grunnleggende prinsipper i fransk og europeisk lov. Først og fremst prinsippet om fri flyt, fri konkurranse, fri tilgang til idrettsarrangement og også den fransk-monegaskiske skatteoverenskomsten signert 18. februar 1963», skriver de i en pressemelding.