RESPEKTLØST: Hundepsykolog Tess Erngren mener hundeeiere skal droppe bunaden på hunden. Ifølge henne bør hunden holdes borte fra 17. mai-feiringen. (Foto: Ettermiddagen)
RESPEKTLØST: Hundepsykolog Tess Erngren mener hundeeiere skal droppe bunaden på hunden. Ifølge henne bør hunden holdes borte fra 17. mai-feiringen. (Foto: Ettermiddagen)

– Bunad på hund er respektløst!

Hundepsykolog angriper trenden med festkledde hunder på 17. mai.

Norges nasjonaldag er like rundt hjørnet. Mellom bunads- og festkledde mennesker vil det også dukke opp en og annen bunadskledd hund. En av dem er Zorro.

Hele familien til Yvonn Prytz har bunader, derfor tenkte hun at det hadde vært stas om også familiens firbeinte medlem matchet resten av gjengen. Det endte med at hun punget ut rundt 900 kroner for at hunden Zorro skulle være bunadskledd på nasjonaldagen.

Yvonn Prytz har investert i bunad til familiens hund. (Foto: Ettermiddagen)

– Zorro slapper helt av i antrekket. Han har vest på seg når han jakter, så jeg tror ikke han kjenner noen forskjell. Første gang han hadde bunaden på seg, la han seg ned og sovnet, forteller Prytz.

Prytz forteller at dette blir første året Zorro skal være med på 17. mai-feiringen.

– Vi tar han med en liten tur. Han er vant til mennesker og lyder, så jeg tror det går fint, sier hun.

Les også: Nå kan også hunden få bunad til 17. mai!

FESTKLAR: Zorro viser fram sin hundebunad i «Ettermiddagen» på TV 2. (Foto: Ettermiddagen)

– Respektløst for både hund og bunad

Hundepsykolog Tess Erngren synes ikke bunad på hund passer seg.

– Jeg mener det er veldig respektløst å sette bunad på hunder, ikke bare for hunden sin skyld, men også av respekt for bunaden, sier Erngren.

Hun synes bunadene er fine, og forstår at det kan være greit for hunder som er vant til å bruke vest. Likevel mener hun klær på dyr skal være funksjonelt.

– Dyrene kan ikke uttrykke at de ikke har fri bevegelse. Man skal være veldig forsiktig med hva man kler på hunden, sier hundepsykologen.

Les også: Katten Lilla falt ned fem etasjer

Les også: Puddelen Teddy tror han er en pitbull

– Miljø- og sosialsjokk

Helst synes Erngren hundeeiere skal holde hunden utenfor hele 17. mai-feiringen.

– Mange tror feilaktig at det er miljø- og sosialtrening for hunder å være med ut på folkefesten. Det er det ikke! Det er miljø- og sosialsjokk, og påfører hunden et enormt stress, mener hun.

Om man likevel bestemmer seg for å ta med hunden ut har Erngren et råd.

– Gå en lang tur først, sånn at hunden er trøtt og har brukt masse energi. Da er sjansen mindre for at energien slår ut i stress. La turen i folkemassene være veldig kort, før du tar med hunden hjem for å slappe av.

Les også: Lær valpen å være hjemme alene