Henning Berg og Roberto Mancini
Henning Berg og Roberto Mancini

Berg forstår City-ledelsen: – De tenker langsiktig

Den tidligere Premier League-spilleren tror de lyseblå tenker som Manchester United.

Sent mandag kveld kom beskjeden om at Roberto Mancini er ferdig som Manchester City-manager, på dagen ett år etter at han ledet de lyseblå til klubbens første ligatittel på 44 år.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og blant dem som er mest kritiske er klubbens egne supportere, som har elsket Mancini etter at han som første manager siden 70-tallet ledet dem til et trofé da FA-cupen ble sikret på Wembley i 2011.

Les også: City-fansen om Mancini-sparkingen: – Et nytt lavmål av klubben

henning berg
henning berg

En som dog evner å se positive ting ved avsettelsen av Mancini er tidligere Premier League-proff Henning Berg.

– På en måte var det overraskende at han fikk sparken. Han har hatt mye penger å bruke, men han har også hatt veldig gode resultater. Skal en se på resultatene burde han ha fått sitte, men når det gjelder en del andre interne ting og hvordan man jobber sammen er det kanskje grunner til at han måtte gå, sier Berg.

– Uenighet om hvilken vei de skal gå
Resultatene har vært gode, til tross for at det kun ble to andreplasser denne sesongen, og det er trolig utenomsportslige grunner som har spilt inn i sparkingen av Mancini. Forholdet til sportsdirektør Txiki Begiristain og administrerende direktør Ferran Soriano, som begge ankom klubben i 2012, er trolig en av hovedgrunnene.

– Det har vært splid internt i klubben når det gjelder uenighet om hvordan man skal drive klubben fra A til Å. Mancini har i utgangspunktet hatt full kontroll på førstelaget og en måte å drive på der, mens resten av klubben vil ha en litt annen retning, sier Berg.

Berg tror også en av hovedgrunnene er Mancinis sterke offentlige kritikk av ledelsen rundt klubbens aktivitet på overgangsmarkedet i fjor sommer, som har blitt gjentatt utover sesongen.

– Problemet til Mancini og Manchester City begynte vel egentlig i fjor sommer etter at de ble seriemestere. Mancini var veldig skuffet over at klubben ikke klarte å hente inn bedre spillere i sommervinduet og har kritisert klubben sterkt utad i media både da og i tiden etterpå. Spesielt det at de ikke fikk Robin van Persie fra Arsenal, noe Mancini gjentok da Manchester United ble seriemestere, sier Berg.

Les også: Dette er favorittene til å overta etter Mancini

– Med sportsdirektør og administrerende direktør ny fra Barcelona ser det utenfra ut som om det er uenighet om hvilken vei de skal gå og hvordan de skal jobbe, og når man da i tillegg har en del konflikter med spillere i media og i offentligheten så er det klart at totalen blir ganske mye. Så det er ikke resultatene som gjør at Mancini måtte gå, det er mer de tingene jeg nevnte nå, tror den tidligere Blackburn-manageren.

– Håndterte Fergusons mindgames
Det faktum at Mancini nå er fjernet er tøft å svelge for City-fansen, og Berg mener både italienerens resultatrekke og det faktum at han som en av få tok innersvingen på Ferguson er grunner til dette.

– Han vil alltid være populær hos fansen. Det var ekstremt lenge siden de hadde vunnet serien sist, de vant FA-cupen og 6-1 på Old Trafford. Og så har Mancini vært en av få managere som har klart å håndtere Fergusons mindgames. Jeg tror det er bare han og Mourinho som har klart det, og det liker City-fansen. Han har stått opp til Ferguson, han har tatt City fra å være et lag med masse penger til også å bli et vinnerlag og et lag som kan konkurrere med de største i England, og han har aldri latt seg påvirke av Ferguson eller av andre, sier Berg.

Mancini (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Mancini (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

– Tenker som Manchester United
Berg tror City-ledelsens avgjørelse er mer gjennomtenkt enn hva den kanskje kan virke som ved første øyekast, og henger seg ikke på toget av folk som mener sjeikene som styrer den lyseblå delen av Manchester kommer til å sparke alle managere som ikke vinner troféer hver eneste sesong.

– Jeg tror Manchester City tenker litt på samme linje som Manchester United gjør når de henter inn David Moyes. De tenker langsiktig. Jeg tror de vil ha en rød tråd gjennom hele klubben fra A til Å og at den utviklingen over tid er viktigere enn kanskje et enkelt resultat det ene året.

Hva mener du? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!

Roberto Mancini (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
Roberto Mancini (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

– Selv om man kan si at det kanskje ikke ser sånn ut når Mancini må gå nå, så tror jeg det er heller andre ting som gjør at Mancini må gå, og at de vil ha inn for eksempel Pellegrini som har vist i Spania at han kan drive et A-lag samtidig som man kan bygge opp et akademi ut ifra de samme prinsippene, sier Berg.

Den tidligere Manchester United-spilleren tror derfor at den nye manageren vil få tid til å bygge klubben opp på et nivå som kan gjøre dem konkurransedyktige i flere år framover.

– Du bygger ikke Rom på en dag. Du bruker ikke bare noen få år på å bygge vinnermentalitet over tid og klubbmentalitet som Manchester United har gjort over mange år, sier Berg.

Les også:– Moyes vil overtale Rooney til å bli værende i Manchester United

– Du bygger ikke Rom på en dag. Du bruker ikke bare noen få år på å bygge vinnermentalitet over tid.

Journalist tror fansen vil ha Mourinho
Det meste tyder på at Manuel Pellegrini tar turen fra Malaga for å ta over Manchester City-skuten, og noen av journalistene som følger klubben tettest tror fansen vil bli mer fornøyde med akkurat det valget enn hva de gir uttrykk for akkurat nå.

– Jeg tror ikke han er på toppen av listen til supporterne, men han har gjort det meget bra i Mesterligaen. Jeg tror at så snart det blir offentliggjort at Pellegrini faktisk blir den nye manageren så vil supporterne lese mer om ham, finne ut mer og gjøre et mer informert vurdering av ham enn de gjør akkurat nå, sier Premier League News´ Ian Irving.

Les også: Dette er favorittene til å overta etter Mancini

TV-reporteren får støtte av en som er mer vant til den skriftlige delen av journalistikken.

– Det er en åpenbar negativ side ved ham, og det er at han ikke har vunnet mye. Men han har prestert mer enn forventet, spesielt med Villarreal og Malaga, så jeg kan se hvorfor City ønsker å ansette ham, sier Rob Dawson.

Han er journalist i Manchester Evening News, og tror den lyseblå fanskaren ønsker seg et navn som er mer velkjent på fotballøyen.

– City-fansen er ikke fornøyde for øyeblikket, for det er åpenbart at det er folk med større CV`er tilgjengelig, som Mourinho og kanskje Ancelotti, men det ser ut til at de ønsker en spesifikk trener for å gjøre en spesifikk jobb. Og jeg forventer at Pellegrini, med Citys ressurser, fortsatt kommer til å være suksessrik, avslutter han.

Manuel Pellegrini (Foto: JAVIER SORIANO/AFP)
Manuel Pellegrini (Foto: JAVIER SORIANO/AFP)

Tror du Pellegrini blir City-manager? Hvordan innvirker dette på neste års gullkappløp? Ta diskusjonen under!