Henrik Lunde i Norges Fotballforbund. (Foto: TV 2)
Henrik Lunde i Norges Fotballforbund. (Foto: TV 2)

– De er redde for å bli Norges første fotball-homo

I Sportsdb18 erkjenner integreringssjefen i NFF at Fotball-Norge har et problem i kampen mot homofobi.

Se Sportsdb18 på TV 2 Sport kl. 18 og 21.35.

Se hele Sportsdb18 på TV 2 Sumo.

– Det er ingen åpne homofile i Tippeligaen og det er beviset på et problem. Jeg tror de er redd for det medietrykket som venter. De er redd for å være norges første fotball-homo, sier Henrik Lunde i Norges Fotballforbund.

Lars Richard Bache sto fram som homofil i media og er trener for Bærums junior elite-lag. Han mener NFF bør ta på seg sin del av skylden for at ikke flere har fulgt hans eksempel.

Se klipp fra programmet øverst i artikkelen

- Fotballforbundet har somlet veldig. De har ikke tatt dette nok på alvor. De er svært gode på rasisme-saken, men sliter mer i homo-saken. Vi vet om skjulte homofile i toppfotballen. Hvorfor tør ikke vedkommende si høyt hvem han er? spør Bache.

Heidi Eng, som er førsteamanuensis ved Diakonhjemmet høgskole og den i Norge som har forsket mest på homofile og lesbiske i idretten, har følgende forklaring.

Jeg har snakket med mange skjulte. De orker ikke å ta sjansen ved å bli profilert.

- Jeg har snakket med mange skjulte. De orker ikke å ta sjansen ved å bli profilert. Det er en rangering i idretten. Heterofile menn er de tøffeste, deretter kommer heterofile kvinner, så lesbiske kvinner - og helt nederst kommer homofile menn. Da er det ikke lett, sier Eng.

- Trenger et eksempel
TV 2s Davy Wathne, som har vokst opp med en homofil lillebror, mener fotballen skriker etter et eksempel.

- Problemet er at ingen har stått fram og sagt at de føler seg uvelkommen og utilpass med machopreiket og stripperskene på julebordene. Vi er så fulle av fordommer om homoer som skruller med løse håndledd. Hadde du fått rollemodeller som var maskuline og viste hele spennvidden, da ville det vært mye enklere. I stedet for at folk kan dyrke fordommene sine, dyrke idiotiet som gjør at homo er gangbart som skjellsord, mener Wathne.