KONFLIKTLØSER: Marco Elsafadi skal kjempe barn og unges sak i nytt TV-program.  (Foto: TV 2)
KONFLIKTLØSER: Marco Elsafadi skal kjempe barn og unges sak i nytt TV-program. (Foto: TV 2)

TV 2 lager TV-program om bortførte barn

– Jeg ville aldri begitt meg ut på noe slikt dersom jeg ikke trodde at jeg kunne gjøre en forskjell for noen av barna, sier Marco Elsafadi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange barn blir ofre for rekker av feil begått av voksne. De har ingen mulighet til å påvirke situasjonen selv, fordi de er barn og ikke blir hørt. Den uretten kjenner jeg at jeg må gjøre noe med, sier Marco Elsafadi til TV 2

Hvert år blir rundt 50 norske jenter og gutter bortført av den ene av sine foreldre. Marco Elsafadi og TV 2 skal forsøke å løse noen av disse konfliktene – for barnas skyld.

– Det er nesten så jeg ikke har noe valg, det er et kall, sier Elsafadi.

Sterk rettferdighetssans

– Rettferdighetssansen min kicker inn ganske fort. Det er den som driver meg. Slik var det også da jeg jobbet med barnevernsbarn, forklarer han.

Marco Elsafadi (36) har kjempet barn og unges sak helt siden han selv ble voksen. Nå skal han bruke sin erfaring som konflikthåndterer og relasjonsbygger for å finne løsninger i barnebortføringssaker. Dette arbeidet skal dokumenters og vises som en serie på TV 2 med tittel «De bortførte barna»..

Barna viktigst

I barnebortføringssaker er konfliktnivået mellom foreldrene ofte svært høyt, og mange har forsøkt «alt» for å få barna sine hjem. Marco håper å kunne finne nye veier til dialog og samarbeid.

– Jeg synes en grei beskrivelse av min rolle i dette er «barnas advokat». Jeg skal minne foreldrene på hvorfor de bør finne en løsning, nemlig for barnas skyld. Jeg mener ikke at de voksne må «tilgi og glemme», men at de må heve seg over. Kanskje det hjelper at det kommer inn noen utenifra og minner dem om det, på en ok måte.

Som flyktning kjente Marco selv på avmakten et barn kan føle når voksne tar uforståelige beslutninger over hodet på en. Siden, gjennom stiftelsen New Page, har han jobbet med barnevernsbarn i ti år, og sittet i utallige møter med fastlåste situasjoner.

– Jeg tør å stille vanskelige spørsmål, og min erfaring er at folk tåler det. Det er ikke noen vits i å gå rundt grøten.

Følsomt og vanskelig tema

Marco innrømmer at barnebortføringer er følsomt å ta opp på TV, ikke minst med tanke på de små som er involvert.

– Jeg ville aldri begitt meg ut på noe slikt dersom jeg ikke trodde at jeg kunne gjøre en forskjell for noen av barna. I tillegg er det positivt om vi kan skape bevissthet hos publikum. Foreldre som ser dette, og som kanskje selv er en del av en konflikt, vil forhåpentligvis reflektere over sin rolle og sitt ansvar.

Programredaktør i TV 2, Vebjørn Hagen, presiserer at TV-programmet ikke skal ta noen part i sakene, og at målet er å hjelpe barna.

– Det er helt klart et følsomt og vanskelig område å lage TV på. Programmene skal ikke ta part i saken, men forsøke få til en dialog mellom de foresatte. Vi ønsker å gå inn i saker der kommunikasjonen mellom foreldrene er fastlåst. Vårt mål er å hjelpe barna og vi håper denne serien kan bidra til nettopp dette, sier Hagen til tv2.no.

Produksjonen i gang

Produksjonen av serien er allerede i gang, og Marco har møtt fortvilte foreldre som ikke har sett eller hørt noe fra barna sine på lang tid.

– Det har vært veldig sterkt. Det tar på, men det er samtidig givende og spennende, og jeg er glad for at vi er i gang. Jeg kjenner at jeg blir litt utålmodig etter å finne løsninger, men det er viktig å holde tunga rett i munnen. For det er alltid flere sannheter i en historie, sier han.

Men hvordan vil dere best mulig ivareta barnas interesse?

– Vi mener det er fullt mulig å belyse denne type saker uten å identifisere barna. Så det kommer vi til å være ytterst forsiktig med, sier Vebjørn Hagen.

Nedenfor kan du se da Marco Elsafadi besøkte «God morgen Norge» for å snakke om den kommende serien.