Ellentoppbilde (Foto: Privat)
Ellentoppbilde (Foto: Privat)

Ellen (94) ble liggende i eget oppkast og avføring på sykehjem

Opprørt datter: – Sykepleierne hadde ikke tid til å gå inn til mamma.

Før 94 år gamle Ellen Foss døde på sykehjemmet i fjor høst, fant familien henne ofte ustelt og tannløs, langt utpå formiddagen.

Hun ble også liggende i oppkast og avføring da hun var syk, uten å få hjelp, ifølge familien. Datteren er opprørt over behandlingen av de eldre og har klaget saken inn til fylkeslegen i Hedmark.

– Lå i oppkast og avføring

Historien om de siste årene til småbrukeren og husmoren Ellen Foss ble noe helt annet enn familien hadde tenkt seg. Hun hadde alzheimer og datteren forteller at de gang på gang oppdaget at hun ikke fikk verdig behandling ved sykehjemmet i Løten kommune. For eksempel da hun ringte og hadde fått omgangssyke.

– Hun lå i oppkast og avføring. Men hun klarte ikke å stå opp og gjøre noe med det selv. Det måtte hun ha hjelp til. Hun hadde skreket om hjelp, men det kom ingen. Så da ringte søsteren min til avdelingen og fikk snakke med noen der. Men de hadde ikke tid til å gå inn til mamma, forteller Ellens datter, Oddrun Mathisen.

– Til tross for at hun lå sånn?

– De hadde ikke tid til det.

Familien har tatt flere bilder som dokumenterer at Ellen ble skadet etter fall fra rullestolen. Og de sier at de ba om bedre sikring uten å bli hørt. De har også tatt et bilde av moren etter et fall på badet.

– Da vet vi at hun satt der alene uten at noen var til stede. Og hun var så dårlig at hun ikke kunne stå ved siden av rullatoren sin uten å ha støtte fra noen, forteller datteren.

Se reportasje om Ellen her:

718037

Ustelt

Flere ganger da familien kom på besøk i 12-tiden på formiddagen, hadde ikke Ellen blitt stelt på morgenen.

– Da satt hun i spisestuen sammen med de andre. Håret hennes var ikke greid, det var skikkelig bustete. Hun var ikke vasket i ansiktet og protesen i overmunnen var ikke satt inn. Det så ut som hun satt der helt tannløs. Og vi vet alle i familien at mamma ikke ville vise seg slik for noen, sier datteren.

En gang fant de henne liggende på rommet uten at bleien var skiftet, også det langt utpå formiddagen.

– Da lå hun der i urin. Hun klarte ikke å stå opp og stelle seg selv. Hun lå i urin og var gjennomfrossen.

Klaget til fylkeslege

Familien klaget gjentatte ganger til ledelsen ved sykehjemmet.

– Da kunne det bli bedring en uke eller to. Så var det tilbake til det gamle. Og så ble en del av pleierne sure fordi vi klaget.

Saken er nå klaget inn til fylkeslegen. Og da TV 2 besøkte sykehjemmet viste vi klagen til kommunalsjef Toril Hafslund Fossum.

– Hvordan kan et menneske bli behandlet slik på et offentlig sykejhjem?

– Det høres jo ut til å være veldig uheldige omstendigheter hvis saken er slik den er framstilt. Da er det veldig uheldige omstendigheter ved mange ting. Slikt skal ikke være mulig og det skal ikke skje. Så vi beklager dette veldig sterkt hvis det har skjedd, sier kommunalsjef, velferd i Løten kommune, Toril Hafslund Fossum.

– Har ikke pleierne tid til å ta vare på de gamle?

– Jo, det skal de ha.

– Men det er jo gitt beskjed om at de ikke har tid?

– Ja. Jeg ser det, men det er bemanning her på Løten Helsetun på lik linje med andre sykehjem, Og er det alvorlig syke mennesker, travelt og uro, så blir det leid inn ekstra personell.

– Men hvordan kan dette skje da hvis det er nok pleiere?

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg kjenner ikke saken. Jeg må ha mulighet til å kunne snakke med andre ansatte og den saksbehandlingen skal vi ta med fylkeslegen, sier Fossum.

Ellenbarnebarn (Foto: Privat)
Ellenbarnebarn (Foto: Privat)

Har varslet Støre

Datteren til Ellen Foss sier moren fikk svært god behandling de to årene hun fikk være på demnesavdelingen ved sykehjemmet, som heter Rosetten. De kritikkverdige forholdene gjelder før dette oppholdet og året etter at hun var på avdelingen.

Familien til Ellen frykter at flere gamle blir dårlig behandlet ved norske sykehjem og har sendt kopi av klagen til fylkeslegen til helseminister Jonas Gahr Støre. De håper historien skal føre til bedre tilbud for gamle og demente.

– Jeg tenker jo på andre. Når mamma hadde det så ille som hun hadde det er det sikkert mange andre som har det ille og. Kanskje er vi alle like hjelpeløse når vi er i den situasjonen, og har en mor som blir behandlet slik, sier datteren,