Stian Blipp i Afrika (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
Stian Blipp i Afrika (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
Stian Blipp i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
Stian Blipp i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)

Slik har du aldri sett Stian Blipp før

Se eksklusive videoer fra «Idol»-programlederens tur til Afrika.

– Hei, kan du ringe meg opp om tjue minutter, jeg står midt i en gjennomgangsprøve på Chateau Neuf.

Stian Blipp (23) er trolig en av Norges mest populære herrer om dagen. Og en av de med tettest timeplan. I går ledet «Idol»-programlederen sesongens siste sending fra et fullsatt Oslo Spektrum, i dag flyr han til Bergen for «Gullruten», men ikke før han har gått gjennom programmet for morgendagens direktesendte «Idol gir tilbake»-sending.

– Hei, kan du ringe meg om to minutter, jeg må bare komme meg av toget.

To minutter senere står 23-åringen i sikkerhetskøen på Gardermoen, på vei mot sendingen som kan ende med at programlederen stikker av med Gullrutens publikumspris.

Stian Blipp i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
Stian Blipp i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)

– Det er en ære, rett og slett. Det er et tegn på at folk synes det er gøy å være med på det vi gjør, sier Blipp.

Men vi har egentlig ikke ringt 23-åringen en lørdag ettermiddag for å snakke om hans ekstreme popularitet. Vi skal spole tilbake til påsketider, da Blipp reiste til Zambia i forbindelse med «Idol gir tilbake», som har som mål å skaffe faddere til Plan Norge.

Se eksklusive videoer nederst i artikkelen!

Sterke historier

– Vi reiste rett og slett langt inn i bushen og så hvordan det var ved de fattigste stedene, forteller Blipp mens en baby gråter foran ham i sikkerhetskøen.

Stian Blipp danser i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
Stian Blipp danser i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
– Vi møtte noen mennesker som avbildet situasjonen der nede. Det er håpløst. Vi møtte en mor som hadde HIV og to små barn... Hun er en av de fattige der. De har ikke penger til livets opphold, og heller ikke til medisinering. Hun er en av de som får hjelp fordi hun får medisiner av Plan, sier han.

Man har sett det på TV før, mennesker som mangler medisiner, samfunn som ikke har det mest nødvendige for å leve, barn som er sultne. Reisen til det afrikanske kontinentet har gitt bildene en ny dimensjon for «Idol»-fjeset.

– Det er veldig merkelig. Når man ser sånne ting på TV, har man lett for å tenke at det nesten er fiksjon fordi historiene som blir skildret er så sterke at man kunne tro de var filmmanus. Men når man kommer dit ser man at ting er så gale, og vel så det, sukker Blipp.

– Hva har reisen gjort for deg som person?

Stian Blipp i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
Stian Blipp i Zambia (Foto: Erik Thallaug/Plan Norge)
– Det er veldig sterkt. Det ble en liten oppvåkning, rett og slett.

Vil forebygge barneekteskap

I Zambia er det ulovlig å gifte seg før man blir 21 år. Men for de rundt en million menneskene som lever med HIV, kan å gifte bort barna sine i ung alder virke som løsningen. Ikke en god løsning, men den løsning som er bedre enn å vite at man etterlater barnet sitt til en foreldreløs tilværelse hvis man skulle gå bort.

Barneekteskap er ett av områdene Plan jobber med i Zambia. Ønsket er å spre informasjon om jenters rettigheter, å samarbeide med skoler og landsbyråd som overvåker problemet og som kan ta affære når foreldre gifter bort barn mot sin vilje.

For familier som føler seg tvunget til å gifte bort døtrene sine av økonomiske årsaker, tilbyr Plan opplæring og støtte som gjør at familiene kan skaffe seg en bedre inntekt.

Blipp er overbevist om at organisasjonen er verdt pengene.

Stian Blipp får high five i Zambia (Foto: Plan Norge)
Stian Blipp får high five i Zambia (Foto: Plan Norge)

– Jeg fikk være med å oppleve hverdagen der nede. Jeg fikk snakke med mennesker som hadde klart å komme seg ut av elendigheten. Det er et fåtall. Vi fikk se hvordan Plan sitt arbeid hadde ført til full blomstring av lokalmiljøet, de bidro til alt fra skoler til omreisende helseteam. Man fikk se at ting funket og at apparatet man gir penger til faktisk fungerer.

Forventer tårevåt sending

Nå håper bergenseren at det norske folk finner fram giverviljen for søndagens sending. Det bør ikke være så vanskelig, mener han.

– Det er så enkelt som at hvis man blir fadder, så hjelper man utrolig mange mennesker der nede. Et varmt måltid der nede koster to kroner, og hvis du har gitt to hundre spenn, så har du gitt noen hundre måltider. Det er litt sånn man må tenke.

23-åringen mistenker at det blir en emosjonell søndag, både for seerne og ham selv.

– Jeg tipper at det blir en sending med mye følelser. Vi tar det litt ned. Det blir selvfølgelig storslått med opptredener fra både «Idol»-dommere og -artister, men det blir disse nære møtene i tillegg. Og man får se videoer fra forskjellige «Idol»-personers reise til Afrika. Vi får møte alle skjebnene og problemene på nært hold, og jeg tror man kommer til å sitte tårevåt igjen på slutten.

– Hvordan skal du klare å holde tårene tilbake som programleder for dette?

– Skjer det, så skjer det. Jeg er en myk mann, så man skal ikke se bort fra at det skjer. Under det beinharde skallet så er det en myk mush, avslutter Blipp.

Se «Idol gir tilbake» søndag klokken 21.45 på TV 2.

Se Blipp showe for lokalbefolkningen:

717804

Se Blipp beatboxe for de afrikanske barna her:

717805

Se Blipp forberede en Zambia-shake-out her:

717806

... Og ikke minst: Se Stian Blipp shake it out i Zambia:

717283