Torsdag må rullestolavhengige Gert Gisle-Jensen (70) møte i Oslo tingrett, etter at han nektet å betale et forelegg på 4000 kroner etter en storstilt kontroll da danskebåten la til havn i Oslo en novembermorgen i fjor.

70-åringen ble frelst på modelltog allerede som tenåring, han har bygd opp en av landets største private samlinger og reist rundt i Europa på utstillingsmesser i en årrekke.

Blir han funnet skyldig i smugling, blir straffen 4800 kroner eller fengsel i ti dager.

– Har aldri snytt tollmyndighetene

Ifølge forelegget, som er utstedt av politimesteren i Oslo, hadde han med seg 222 modellbiler, 27 poser med modelltrær, to modelljernbanevogner og en styringsenhet til en samlet verdi av nesten 20.000 kroner.

Dette bildet viser modelljernbanemuseet han bygde opp da han bodde på Rennebu i Trøndelag. Samlingen besto av et femtitalls lokomotiver og over to hundre vogner.

Alt dette ble beslaglagt.

Gisle-Jensen er selvstendig næringsdrivende og kjørte gjennom tollen på «Intet å fortolle», slik han har gjort tidligere, i god tro om at alle papirer var i orden.

Men det var tollerne uenig i.

– Dette er tull. Jeg er importør, og har drevet firma i mange år der jeg har reist rundt i Europa. Hele denne tiden har jeg fortollet varer, jeg har aldri snytt tollmyndighetene en eneste gang, sier Gert Gisle-Jensen til TV2.no.

Måtte gå med krykker

Den danskfødte 70-åringen er utdannet anleggsgartner.

Modelltog har vært en viktig del av Gerts liv.

Denne kunnskapen har han hatt god nytte av når han har bygd opp detaljerte landskaper som modelltogene hans kjører rundt i.

I en artikkel som nettstedet kommunenvar.no tidligere har publisert om Gert og modelltogene hans, kommer det klart frem at han for mange år siden etablerte en importvirksomhet av hobbyen:

– Det meste som trengs for å starte med denne hobbyen må importeres fra Tyskland, Sveits eller fjerne Østen, forklarte Gert om nettbutikken han etablerte.

Forklarer seg torsdag

Han er fortsatt sint på hvordan han ble behandlet da tollerne slo til og stoppet bilen hans, og forteller at han skal ha blitt tvunget til å gå med krykker i en time mens bilen ble gjennomsøkt.

– Jeg må møte i retten torsdag, og håper å få forklart meg da. Da vil jeg gi min versjon av hva som skjedde, sier Gert til TV2.no.