moyes and ferguson (Foto: Martin Rickett)
moyes and ferguson (Foto: Martin Rickett)

Moyes bekreftet som ny United-manager: – Blir vanskelig å ta over for historiens beste manager

En ydmyk David Moyes overtar sjefsstolen til Sir Alex Ferguson.

Torsdag ettermiddag ble nyheten som «alle» har visst i lang tid endelig bekreftet: David Moyes overtar for Alex Ferguson som ny Manchester United-manager.

Det melder United på sin hjemmeside. Skotten har signert en seksårskontrakt og inntar sjefsstolen 1. juli. Tidligere på ettermiddagen bekreftet Everton at Moyes ville forlate klubben.

Les også: Slik hylles legenden Sir Alex i britiske medier
Les også: Everton bekrefter: Moyes forlater klubben

Moyes: – En stor ære
Moyes selv er over seg av begeistring for sin nye jobb.

– Det er stor ære for meg å bli spurt om å bli manager for Manchester United. Jeg er henrykt over at Sir Alex anbefalte meg til jobben. Jeg har stor respekt for alt han har gjort og for klubben, sier skotten.

– Jeg vet det vil bli vanskelig å ta over for historiens beste manager. Men muligheten til å lede Manchester United er ikke noe som kommer veldig ofte. Jeg ser virkelig frem til å ta jobben neste sesong, sier Moyes.

50-åringen forlater Goodison Park med bare godord.

– Evertons fantastiske fans gjorde mine år på Goodison så flotte og jeg ønsker å takke dem av hele mitt hjerte. Jeg kommer til å ha varme følelser overfor Everton resten av mitt liv, sier Moyes.

Les også: Fergusons mentor kollapset under kamp
Les også: Rooney vil bort – igjen

Ferguson: – Har beundret ham i lang tid
Avtroppende United-manager Sir Alex Ferguson hyller sin arvtaker.

– Da vi diskuterte kandidater som vi alle følte hadde de nødvendige kvalitetene, så var vi alle enige om at David Moyes var rett mann. David er en mann med stor integritet og en god arbeidsmoral. Jeg har beundret arbeidet hans i lang tid og tok kontakt med han allerede i 1998 for å få han hit som assistentmanager, sier Ferguson.

Og understreker:

– Det er ingen tvil om at han har alle de kvalitetene som vi krever av en manager for denne klubben.

Uniteds styreleder, Avram Glazer, kan fortelle at prosessen ikke var altfor krevende. Spesielt ikke når Ferguson var såpass involvert.

– Søken etter en ny manager tok ikke lang tid. Alex var veldig klar med sin anbefaling, sier han.

Se og nyt: Gryttens Ferguson-hyllest: «Så er den lange dagen over»

Myhre: – Spennende valg
Tidligere Everton-spiller Thomas Myhre tror Moyes er et spennende og riktig valg for United.

– Han har vært en outsider lenge, så dette er ikke overraskende. Jeg tror det er godt valg av United. Moyes har formet en bærekraftig og fornuftig kultur i Everton og vært helt upåklagelig i sine sesonger der, sier han til tv2.no.

Myhre har kun én ting å utsette på Moyes som ny United-sjef.

– Mangelen er spill og resultater ute i Europa. Men Moyes har vært i en klubb uten mye penger. De resultatene har likevel har skaffet er helt fantastiske. Hadde han hatt et dobbelt så stort budsjett å rutte med, så hadde han spilt ute i Europa, tror han.

Thomas Myhre (Foto: Rakke, Morten/NTB scanpix)
Thomas Myhre (Foto: Rakke, Morten/NTB scanpix)

Myhre tror Moyes vil bli en suksess, nettopp fordi Ferguson blir værende i klubben.

– Moyes skal virkelig fylle noen store sko. Men da jeg hørte at Ferguson skulle forbli i kulissene på Old Trafford, så tenkte jeg at «dette vil gå bra». De har allerede hatt tette bånd seg imellom gjennom flere år. Moyes har også modellert sin managergjerning i Everton etter Ferguson. Everton har nesten vært som et «Mini-United», sier han.

Les også: Dette er Fergusons beste og verste kjøp
Les også: Her er Fergusons beste «hårfønere»

– Et stort tap for Everton
Myhre spilte aldri selv under Moyes på Goodison Park. Men han kjenner likevel godt til skottens egenskaper som manager.

– Han har formet en kultur i Everton som både spillere, fans og ledelsen er stolte av. Moyes er dønn seriøst og ekstremt opptatt av detaljer. Samtidig har han en aura rundt seg. Dette er gode nyheter for United, men trist for Everton. Det blir et svært stort tap for dem, sier den tidligere landslagskeeperen.

Myhre tror Everton nå vil hente en allerede etablert Premier League-manager som erstatter for Moyes.

– Jeg har veldig sansen for Roberto Martínez og Michael Laudrup. Jeg håper spesielt på Laudrup. Han er min personlige favoritt. Det blir uansett spennende å se hvilket veivalg de nå tar, sier han.

Myhre tror ikke noe på spekulasjonene om at Ole Gunnar Solskjær kan bli hentet til Liverpool.

– Ole Gunnar var i sin tid høyaktuell for en overgang til Everton som spiller, men jeg tror ikke han bli ny manager nå. Jeg ser ikke helt koplingen der. Jeg tror han har mer enn nok å tenke på i Molde nå uansett.