Northug
Northug

Petter Northug vil ut av landslaget

Petter Northug har forhandlet frem historisk sponsoravtale for å finansiere egen satsing.

Petter Northug jr. ønsker å ha en friere rolle i forhold til landslaget og i større grad enn nå å være herre over sin egen hverdag. Skikongen håper forandring skal bære frukter under kommende vinters olympiske leker i Russland.

Derfor har han sagt at han ønsker å stå alene i oppkjøringen til Sotsji. Langrennssjef Åge Skinstad bekrefter at de ikke har signert en ny avtale med Northug.

– Det jeg kan si er at vi ikke har kommet frem til noe endelig løsning, men vi har hatt konstruktive samtaler, sier Skinstad til TV 2 Sporten.

Les også: Se Northugs vannscooterduell med Marcus Hellner

Tilbudt kjempelønn
Sponsorselskapet Nye Høyder i Trondheim, der blant andre tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal - og pappa John Northug er med, har jobbet frem et opplegg for Northug frem til sesongstart.

Selskapet har forhandlet om en sponsoravtale med handelsgiganten COOP. Etter det TV 2 erfarer skal de være villige til å betale et tosifret millionbeløp for en avtale med Northug. En sentral kilde sier til TV2 Sporten at lønnen er «på høyde med en godt betalt fotballproff».

– Coop er en viktig sponsor for norsk idrett. Vi snakker til en hver tid med en rekke aktører i sponsormarkedet, deriblant Petter Northug, skriver sponsorsjef i Coop, Vegard Hansen, i en sms til TV 2 Sporten.

Han understreker at Coop, foreløpig IKKE har signert noe avtale med Northug.

Men etter det TV 2 kjenner til fantes det planer om en offentliggjøring av satsingene i neste uke. Men dette er foreløpig lagt på is.

Kjølnet interesse
COOP har hatt samtaler med Norges Skiforbund, og i etterkant av disse skal interessen han kjølnet noe på grunn av manglende muligheter for å profilere seg, spesielt under OL.

TV 2 vet at det bak kulissene har vært en «dans rundt gullkalven" de siste ukene. På den ene siden har selskapet Nye Høyder i Trondheim jobbet med sitt opplegg, samtidig har Northugs manager Lars Gilleberg gitt Petter et økonomisk tilbud som kan "matche" Nye Høyders opplegg med COOP.

Det er eksisterende sponsorer til langrenn som står bak Gillebergs sponsorpakke. Store aktører som Bama, NorgesGruppen, Asko, og United Bakeries har sagt seg villige til å bla opp pengene, men foreløpig har Northug ikke gitt noe svar på dette tilbudet. Samtlige aktører TV 2 har vært i kontakt med bekrefter at deres inntrykk er at Northug ønsker å kjøre et sololøp frem mot sesongstarten.

Ikke overrasket
Åge Skinstad understreker at han har vært tydelig overfor Petter med å si at det er landslaget som kan gi det beste sportslige tilbudet.

– Det hører også med til historien at Petter har sagt seg fornøyd med hva landslaget kan tilby. På de møtene vi har hatt med Petter er vi enig om at sesongens viktigste mål er Sotsji, Tour de Ski, og verdenscupen, sier Skinstad.

Northug har trent mer og mer for seg selv de siste sesongene. Før VM i vinter, kjørte han sitt eget opplegg, blant annet med et mye strengere høyderegime enn resten av landslaget. TV 2s langrennsekspert, Fredrik Aukland, tror Northug sitt ønske om å stå alene bare er sportslig betinget, og at pengene kommer i andre rekke.

– På mange måte er jeg ikke overrasket. Petter har tidligere tatt egne valg på grunn av sin sportslige utvikling, og jeg vil tro det er det som ligger til grunn for hans valg nå også.