file picture taken on August 5, 2007, shows former Chelsea manager Jose Mourinho (L) and Manchester United's Manager Sir Alex Ferguson (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)
file picture taken on August 5, 2007, shows former Chelsea manager Jose Mourinho (L) and Manchester United's Manager Sir Alex Ferguson (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)

Her er Fergusons beste «hårfønere»

«I can’t believe it. I can’t believe it. Football. Bloody hell!».

Følg Ferguson-avgangen minutt for minutt i livesenteret

Sir Alex Fergusons regjeringstid i Manchester har endelig fått sitt punktum etter at skotten onsdag bekreftet at han trekker seg etter sesongen.

Skotten, som står med magiske 49 titler i løpet av sin managerkarrière, runder dermed av en makeløs epoke som sjef for engelsk fotballs mestvinnende klubb.

Mange fotballfans vil nok likevel savne Fergusons prestasjoner av banen like mye som det han har levert .

Gjennom sin karrière har skotten hatt en gjentakende evne til å levere hårfønere for historiebøkene. David Beckham, Wayne Rooney, José Mourinho, Arsène Wenger og Rafa Benitez er bare noen av de mest sentrale skikkelsene som har havnet i tottene på 71-åringen.

Les også: Solskjær blant favorittene til å overta etter Ferguson

Her er en liten samling, satt sammen av The Mirror og The Guardian:

«I can’t believe it. I can’t believe it. Football. Bloody hell!»

Alex Ferguson da Manchester United snudde 0–1 til 2–1 i Mesterliga-finalen i 1999

«Jeg husker første gang jeg så ham. Han var 13 og bare fløyt over bakken som en cocker spaniel på jakt etter sølvpapir svevende i luften»

Alex Ferguson om sitt første møte med Ryan Giggs

«Jeg forstår meg ikke på disse Leeds-spillerne. Jeg støtter manageren deres (Howard Wilkinson) fullstendig. Han fortjener ikke spillerne sine. Hvis de hadde spilt som dette hele sesongen, ville de kjempet i toppen. De hevet spillet sitt bare fordi de møtte Manchester United. Det var patetisk. Jeg tror vi kan akseptere at klubber kommer her og gir alt de har, så lenge de gjør det hver uke.»

Alex Fergusons sitat som fikk Kevin Keegan til å klippe på Sky Sports i 1996. Se tilsvaret hans her:

Yenzdq5g6o

«Hvis han var en tomme høyere, ville han vært den beste stopperen i Storbritannia. Faren hans er 188 cm. Jeg ville ha sjekket høyden til han som leverte melk på døren deres.»

Alex Ferguson om Gary Nevilles manglende høyde

«Jeg pleide å ha et sitat om at når en spiller er på toppen av karrieren, føles det som han kan klatre opp Mount Everest i slippers. Det var slik han hadde det.»

Alex Ferguson om Paul Ince

ORIGINALEN OG ERSTATTEREN?: The Times hevder å vite at David Moyes er mannen Manchester United ønsker å erstatte Sir Alex Ferguson med.  (Foto: Martin Rickett)
ORIGINALEN OG ERSTATTEREN?: The Times hevder å vite at David Moyes er mannen Manchester United ønsker å erstatte Sir Alex Ferguson med. (Foto: Martin Rickett)

«Når en italiener forteller meg at det er pasta på tallerkenen, sjekker jeg alltid under sausen for å være sikker. De er verdensmestre i å dekke til ting.»

Alex Ferguson om italienere

«Stikk, dere. Jeg prater faen meg ikke med dere. Han er en forp*** fantastisk spiller. Dere er noen forbanna idioter»

Alex Ferguson om kritikken av Juan Sebastián Verón

«Min største utfordring var ikke hva som skjer nå, mitt største øyeblikk var å velte Liverpool rett av den forbanna tronen deres. Og det kan du sitere meg på.»

Alex Ferguson om å gå forbi Liverpool i antall Premier League-titler

«It's getting tickly now – squeaky-bum time, I call it.»

Om tittelracet i 2003.

«Det var en freak incident. Hvis jeg prøvde det hundre, eller en million ganger, hadde jeg ikke klart å gjøre det om igjen. Hvis jeg hadde klart det der, hadde jeg fortsatt å spille fotball»

Alex Ferguson om å sparke en fotballsko i trynet på David Beckham i 2003

«Gutten må være født i offside»

Alex Ferguson om Filippo Inzaghi

«De sier han er en intelligent mann, ikke sant? Prater fem språk. Jeg har en 15-år gammel gutt fra Elfenbenskysten som prater fem språk!»

Alex Ferguson om Arsène Wenger

«Farten i dagens kamp krevde en dommer som var veltrent. Det er en fornærmelse mot spillet vårt. Du ser dommere i utlandet som er veltrente som slakterhunder. Vi har noen. Han er ikke en av dem. Han brukte 30 sekunder på gi kort til en spiller. Han trengte en pause. Det var pinlig».

Alex Ferguson om dommer Alan Wiley

«Han var definitivt høyt oppe, kalte meg sjef og høvding da vi hadde en drink etter kampen. Men det hadde hjulpet om hans hilsener hadde kommet med en godt glass vin. Det han ga meg var malingsfjerning!»

Alex Ferguson om smisking fra José Mourinho

«Jeg kommer til å slutte etter sesongen»

Alex Ferguson for 11 år siden (!)

«Det var fruens idé»

Alex Ferguson da han likevel fortsette året etter (2002)

«Du må tulle! Ser jeg ut som en masochist klar til å kutte i meg selv? Hvordan lyder nedrykk i stedet?»

Om Liverpools tittelambisjoner i 2007.

«Det er City, er det ikke? Det er en liten klubb, med en liten klubbs mentalitet. Alt de prater om, er Manchester United. Det er det de har gjort, og det kommer de ikke fra.»

Alex Ferguson om Carlos Tevez-posterne etter overgangen til byrivalen

«Tror du virkelig at jeg ville forhandlet om kontrakt med den mobben der? Aldri i livet. Jeg ville ikke engang ha solgt dem et virus. Det er nei, forresten. Det er på ingen måte noen enighet mellom klubbene»

Alex Ferguson om Real-bud på Cristiano Ronaldo

Her er ditt United-liv, Sir Alex:

717246