Manchester United manager Sir Alex Ferguson med beviset på at de vant Premier League 2010/11. (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
Manchester United manager Sir Alex Ferguson med beviset på at de vant Premier League 2010/11. (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

Ferguson gir seg - blir styremedlem

Sir Alex Ferguson gir seg etter nesten 27 sesonger som Manchester United-manager.

Følg Ferguson-avgangen minutt for minutt i livesenteret

Den seriøse engelske avisen the Telegraph meldte tirsdag kveld at den suksessrike Manchester United-manageren Sir Alex Ferguson vurderte å gi seg.

Onsdag formiddag kom bekreftelsen fra Manchester United.

Etter 26 sesonger i sjefsstolen på Old Trafford, er det altså slutt.

– Avgjørelsen om å gi seg har jeg tenkt mye på, og det var ingen enkel avgjørelse å ta. Men tiden er riktig, sier han i en pressemelding.

Les også: Dette er favorittene til å overta etter Ferguson

Tror på mer suksess
Skotten har vunnet 13 ligatitler i sine år i klubben. Nå går han over i en rolle som styremedlem, med tittelen Director of Manchester United.

Sir Alex Ferguson
Sir Alex Ferguson

– Det var viktig for meg å etterlate klubben i best mulig tilstand, og det føler jeg at jeg har gjort. Kvaliteten i dette laget som vant ligaen, og aldersbalansen i stallen, gir grunn til å tro på mer suksess på høyeste nivå. Mens strukturen i ungdomsavdelingen vil sørge for at det også ser lyst ut også på lang sikt, fortsetter han.

Han ser frem til sin nye rolle i klubben.

– Når vi ser fremover så gleder jeg meg til å starte i rollene som direktør og ambassadør for klubben. Med disse oppgavene, kombinert med mine mange andre interesser, gjør at jeg gleder meg til fortsettelsen, sier skotten.

Les også:Ferguson om Lampard: – Angrer på at jeg ikke kjøpte ham
Les også: Her er Storbritannias rikeste idrettspersonligheter

Tøff start på United-karrieren
Ferguson kom til Manchester United fra Aberdeen i 1986.

Han overtok en klubb som hadde underprestert i en årrekke, og hvor det rådet en sterk ukultur blant de største stjernene. Da han overtok var klubben på 21. plass i ligaen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEBUTEN: Sir Alex Ferguson ser sitt lag tape 0-2 for Oxford i sin første kamp som sjef for Manchester United. (Foto: PA/Pa Photos)
DEBUTEN: Sir Alex Ferguson ser sitt lag tape 0-2 for Oxford i sin første kamp som sjef for Manchester United. (Foto: PA/Pa Photos)

Det tok en stund før resultatene begynte å komme, men Ferguson fikk viljen sin og formet etter hvert klubben slik han ville.

I 1993 ledet han klubben til sitt første ligagull på 26 år.

Etter det så han seg aldri tilbake. Ferguson ble etter hvert en av engelsk fotballs mektigste personer. Titlene har kommet på rekke og rad, med trippeltriumfen i 1999 som det store høydepunktet.

Gir seg på topp
Etter å ha vunnet både Premier League og FA-cupen, kronet Ole Gunnar Solskjær sesongen med å score vinnermålet i Champions League-finalen mot Bayern München.

Men Ferguson ble ikke yngre, og flere ganger har ryktene gått om at han vurderte å gi seg.

Les også: Ferguson hyller United-ungguttene: – Phil Jones kan bli tidenes United-spiller
Les også: Van Persie-hat trick sikret ligatittelen: – En fantastisk følelse, et fantastisk lag og fantastiske spillere

Til tross for at andre klubber fikk rike eiere, og kunne kjøpe så mange spillere de ville fra øverste hylle, så har Manchester United holdt på sin posisjon som Englands ledende klubb med Sir Alex ved roret.

Det sies at han egentlig hadde tenkt å gi seg etter 2011/2012-sesongen, men nektet å takke av etter å ha tapt ligagullet til Manchester City.

Denne sesongen er maktbalansen i Manchester tilbake til normal, og 71-åringen kan gi seg på topp, med sitt 13. ligatrofe.

STØRSTE TRIUMF: Sir Alex Ferguson kysser pokalen etter at trippeltriumfen i 1999 var et faktum. (Foto: Adam Butler/Ap)
STØRSTE TRIUMF: Sir Alex Ferguson kysser pokalen etter at trippeltriumfen i 1999 var et faktum. (Foto: Adam Butler/Ap)

Under Fergusons ledelse vant også Manchester United Champions League to ganger, FA-cupen fem ganger, ligacupen fire ganger og to ganger gikk de til topps i VM for klubblag.

Totalt 26 titler på litt over 26 år i sjefsstolen på Old Trafford.

Alex Ferguson
Alex Ferguson