Therese Johaug (Foto: TV 2)
Therese Johaug (Foto: TV 2)

Johaug advarer: – Kanonform i Tour de Ski kan ødelegge for OL

– Riktig å gamble, sier TV 2s langrennsekspert.

Lillehammer (TV 2 Sporten): Kun to av 14 Tour de Ski-vinnere har tatt individuelt gull i det påfølgende OL eller VM. Likevel har de norske langrennsjentene brukt ferien til å bestemme seg: Til vinteren skal endelig den norske forbannelsen i Touren brytes.

– Ja, takk begge deler

Marit Bjørgen gikk færre renn og måtte stå over Touren grunnet hjertetrøbbelet i vinter. Så vidt tilbake fra ferie på Olympiatoppens samling på Lillehammer er hun full av overskudd, og har allerede bestemt seg for å kjøre en dobbel til vinteren.

– Sånn som jeg ser det nå, så går jeg Tour de Ski. Den avgjørelsen tok jeg i april, forklarer hun til TV 2 Sporten.

– Det lar seg gjøre å gå for gull både der og i Sotsji?

– Ja, det tror jeg går an. Samtidig må vi evaluere underveis, hvis jeg føler at ting ikke går på skinner og jeg ikke blir maks forberedt til OL kutter jeg Tour de Ski, forteller Bjørgen.

Trippel går for dobbel
Den oppfatningen deles av lagvenninnene.

– Det er egentlig Tour de Ski jeg har veldig lyst til å gjøre det bra, jeg har ikke helt fått det til der etter treige starter og fall for to år siden, og i fjor vet jeg ikke helt hva som skjedde, sier Heidi Weng.

– Hva topper prioriteringslista?

– Jeg har lyst til å gjøre det bra i begge deler, så det er vanskelig å svare på, svarer Weng.

– Jeg topper nok ikke formen til Touren, den vil jeg ha ut i OL, men det frister å bli første norske vinner av Tour de Ski, mener Therese Johaug.

Samdal: – Støtter forslaget
TV 2s langrennsekspert mener det er riktig å gamble.

– Jeg støtter forslaget fordi jeg liker at folk er offensive. Det er til og med slik at det harde kjøret i Touren kan slå positivt ut i Sotsji, men de skal være veldig nøye og gode i planleggingen for å lykkes, sier Svein Tore Samdal.

– Hvis det er noen som føler litt på sykdom så må de sendes hjem med én gang. For det er mye reising og styr med Touren, så det optimale er nok å trene og forberede seg hjemme, følger han opp.

Johaug er redd for tidlig formutløsning kan slå negativt ut en drøy måned seinere.

– Hvis du er i kanonform i desember så tømmer du deg kanskje mer for krefter enn du tror du gjør, og så får du svi for det i februar, sier jenta fra Dalsbygda.

Treneren: – OL er førstepri
Egil Kristiansen, kvinnenes landslagstrener, ønsker å finne riktig balanse i satsingen.

– Det er ingen er tvil om at OL er førsteprioritet, men sånn som programmet er i år tror jeg faktisk det kan være en fordel å gå Tour de Ski. Da kan man droppe konkurransehelgene før og etter Touren, og få en god oppladning, sier Kristiansen til TV 2 sporten.

Svein Tore Samdal tror likevel det finnes én åpenbar grunn til den kalkulerte risikoen

– Jeg tror dem velger sånn fordi de aldri har vunnet Touren, og derfor stiller de opp for å prøve å bli historisk. Hadde Marit Bjørgen vunnet Tour de Ski tidligere, hadde hun ikke stilt opp i en OL-sesong, fastslår han.

– Gjør konkurranseinstinktet at det er umulig å holde seg unna, Bjørgen?

– Det er klart det har litt å si, men det er også fordi det blir en veldig lang periode uten konkurranser om man dropper det, svarer Bjørgen.