INGEN GRUNN TIL JUBEL: Både Ernas Høyre og Jens' Arbeiderpartiet går tilbake på TV 2s ferske måling.  (Foto: Bendiksby, Terje)
INGEN GRUNN TIL JUBEL: Både Ernas Høyre og Jens' Arbeiderpartiet går tilbake på TV 2s ferske måling. (Foto: Bendiksby, Terje)

Nedtur – både for Erna og Jens

De to store partiene går mest tilbake på fersk TV 2-gallup.

Med fire måneder igjen til stortingsvalget er det helblått flertall med knappest mulig margin.

– Ap feilberegnet

Høyre-leder Erna Solberg tror de rødgrønne taper på å tegne skremmebilde av hva som vil skje dersom hun blir landets neste statsminister.

– Jeg tror de feilberegnet om de trodde at de skulle få en stor effekt av å bruke store deler av landsmøtet til fortelle at andre er dumme, sier Solberg til TV 2.

Den rødgrønne blokken svekker seg, mens opposisjonen samlet har styrket seg siden forrige måling i starten av april, Samlet går de rødgrønne partiene tilbake. Målingen er den første fra TNS Gallup etter at statsminister Jens Stoltenberg hamret løs på de borgerlige under Arbeiderpartiets landsmøte.

– Jeg er så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge, sa Stoltenberg i sin landsmøtetale.

Se alle tallene i TV 2s partibarometer

Mørkt for Ap

Arbeiderpartiet går tilbake med 1,7 prosentpoeng til 28,2 prosent, og ville med et slikt valgresultat fått 50 mandater på Stortinget, 14 færre enn de har i dag.

– Vi må mange prosentpoeng opp for å vinne valget, sier nestleder Helga Pedersen til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at 63 prosent av velgerne som stemte på Arbeiderpartiet i 2009 ville gjort det samme i dag, mens 13 prosent av de tidligere Ap-velgerne ville stemt Høyre eller Fremskrittspartiet.

– Måling er måling og valgresultat er valg, sier Pedersen, som er skuffet over manglende uttelling på målingene etter partiets landsmøte.

Tallene viser at Arbeiderpartiet går mest tilbake blant kvinner, og blant velgere under 60 år, mens de går noe frem fra april blant de eldste velgerne.

Les også Kjetil Løsets blogg: Disse er inne på Stortinget

Helblått flertall

Høyre går mest tilbake med 2,2 prosentpoeng til 31,3 prosent, på målingen som i hovedsak er tatt opp før Høyres landsmøte i helgen.

– Vi har gått opp og ned, jeg tror dette er det samme som vi hadde på marsmålingen deres, totalt sett er dette et solid borgerlig flertall, sier Solberg.

Høyres oppslutning i mai er faktisk et halvt prosentpoeng over resultatet i mars, og tallene viser at det er stor stabilitet mellom de politiske blokkene.

KRITISK: Frp-leder Siv Jensen mener helseministeren må rydde opp. (Foto: TV 2)
KRITISK: Frp-leder Siv Jensen mener helseministeren må rydde opp. (Foto: TV 2)
Bakgrunnstallene viser at det er noen færre Høyrevelgere som er trofaste enn i april, men partiet har med 82 prosent fortsatt langt mer lojal velgermasse enn de andre partiene. Høyre går tilbake både blant kvinner og menn, og i alle aldersgrupper.

Jeg er veldig glad for at vi er i medvind.

Fremskrittspartiet går imidlertid mest frem på målingen med 1,3 prosentpoeng til 16,8 prosent, og sikrer dermed helblått flertall med knappest mulig margin, 85 mandater.

– Jeg er veldig glad for at vi er i medvind. Målingen viser at svaret på valget ikke er gitt, det å ha en god valgkamp kommer til å bety noe, sier Frp-leder Siv Jensen.

Færre vil stemme

Bare 74,2 prosent av de spurte oppgir hvilket parti de vil stemme på dersom det var stortingsvalg i morgen. Det er den laveste andelen på målingene så langt i år.

De første intervjuene til målingen ble gjort da den såkalte Halleraker-saken var sentral i nyhetsbildet, noe Solberg mener kan ha påvirket utfallet.

– Jeg tror alle partier taper på at det er ting som oppfattes på feil i politikken, sier Solberg.

Størst av de små

Venstre går frem med 1,1 prosentpoeng til 5,0 og er dermed fjerde største parti på målingen.

Bakgrunnstallene viser at det er noen flere av velgerne fra 2009 som vil stemme på partiet, samtidig som de henter tilbake nesten like mange velgere fra Høyre som de mister til storebror på borgerlig side.

– Det er alltid morsomt å være fjerde størst, selv om det er langt opp til å bli tredje størst. Jeg føler vi hadde et godt landsmøte som ikke bare motiverte innad, men også klargjørende utad, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til tv2.no.

Også Sosialistisk Venstreparti går frem med 0,8 prosentpoeng til 5,0. Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av SV-velgerne fra 2009 vil stemme på partiet.

For første gang på lenge er det svært få tidligere SV-velgere som sitter på gjerdet, noe som kan tyde på at partiet med et slikt nivå har tatt ut sitt potensial.

Kristelig Folkeparti får 4,8 prosent (+ 0,3), mens Senterpartiet får 4,6 prosent (- 0,2). Rødt kaprer med 1,6 (+ 0,4) et mandat på Stortinget, mens de Grønne med 1,2 prosent (+ 0,4) ikke får mandat i Oslo.

Vil ha alle med

TV 2s mandatberegning viser flertall for Høyre og Fremskrittspartiet.

– Jeg mener fortsatt at alle fire skal sette seg ned å snakke om politikk, så er det opp til de andre partiene om de ønsker å være med gitt en slik konstellasjon, sier Erna Solberg.

– Jeg tror ikke vi skal dele ut en eneste posisjon før vi har gjennomført valgkampen. Det er flere måneder igjen og det blir tøft, sier Siv Jensen.

En TV 2-måling som ble presentert under Høyre landsmøte viste imidlertid at fire av ti Høyre-velgere foretrekker at partiet danner regjering alene etter valget, mens bare en av seks ønsker at alle de fire partiene på borgerlig side skal danne regjering sammen.

– Jeg tror flere vil ha en blågrønn regjering enn en mørkeblå regjering, sier Trine Skei Grande.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 954 stemmeberettigede i tidsrommet 29. april–3. mai. 74,2 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginene er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.