Valgkomiteens enstemmige innstilling ble klappet gjennom, post for post, av delegatene på LO-kongressen i Folkets Hus mandag ettermiddag.

– Takk skal dere ha, sa Kristiansen før hun inviterte hele det nye styret opp på scenen.

– Jeg vil ha dem her oppe sammen med meg når jeg skal takke dere. Jeg tror vi blir et kjempegodt team, sa den nyvalgte lederen i LO.

Maktkamp

Kristiansen skrøt også av sin konkurrent til ledervervet, Tor-Arne Solbakken, som ga seg på målstreken.

– Jeg har lyst til å takke Tor-Arne fordi han satte LO foran sine egne interesser når han så at det var jeg som kom til å bli valgt, sa Kristiansen om Solbakken.

Kampen mellom de to har vært svært jevn og maktkampen varte langt ut på natten natt til mandag. Mandag formiddag ble det klart at valgkomiteen instilte Kristiansen til ledervervet.

LOs nye Gerd

Kristiansen er den andre kvinnen med det mektige vervet i LOs historie. Gerd-Liv Valla var første kvinne i stillingen mellom 2001 og 2007.

Kristiansen har vært Roar Flåthens nestleder i Landsorganisasjonen siden 2009. Hun er utdannet hjelpepleier, og har jobbet på Universitetssykehuset i Tromsø. Hun har tidligere vært nestleder i Helse- og Sosialforbundet og sittet i ledelsen i Fagforbundet.

Nytt styre

LOs nyvalgte ledelse teller åtte personer og har bred representasjon fra sju ulike forbund. I tillegg til leder og nestledere har førstesekretæren stemmerett som fast medlem av LOs sekretariat. Handel og Kontors Peggy Hessen Følsvik får denne jobben.

De øvrige sekretærene blir Terje Olav Olsson (EL & IT Forbundet), Renee Rasmussen (Musikernes Fellesorganisasjon), Are Tomasgard (Industri Energi) og Trude Tinnlund (Fellesforbundet).

Ut av LO-ledelsen går Roar Flåthen, Ellen Stensrud, Trine Lise Sundnes og Kristian Tangen.

Kvinner på toppen

– Kristiansen er en kjent skikkelse internt i LO og en respektert tillitsvalgt. Hun har vært med i mange år, men utad er hun helt ukjent, sier sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

For et halvt år ble Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO. Med Gerd Kristiansen som ny LO-leder innehar to kvinner de viktigste jobbene i norsk arbeidsliv for første gang.

– Det er et historisk valg. Det blir interessant om kvinner på toppen i arbeidslivets viktigste organisasjoner får politisk betydning i fremtiden, sier Arne Strand.

(TV 2/ NTB)