Gjennom hennes forarbeid på trening mener Tutta hun får en mye bedre følelse av ballbanen med lukkete øyne.  (Foto: TV 2)
Gjennom hennes forarbeid på trening mener Tutta hun får en mye bedre følelse av ballbanen med lukkete øyne. (Foto: TV 2)

Derfor putter Tutta i blinde

- Du handler om at du må stole på det du gjør.

Virginia (TV 2 Sporten): - Det meste sitter jo mellom ørene. De sier at golf er 90 prosent mentalt, og 10 prosent fysisk, sier 32-åringen da TV 2 Sporten besøker henne i Virginia foran helgas turnering.

Her snakker Tutta for første gang ut om hvorfor hun har gått tilbake til suksessoppskriften som ga henne fem LPGA-seire i 2007.

- Den gangen måtte jeg prøve noe nytt, for det kunne ikke akkurat gå så mye dårligere. Det funket, og etter å ha slitt litt med puttingene de siste årene valgte jeg før tredjeplassen i Kraft i april å gå tilbake til det jeg kjenner best, og det jeg stoler på, forteller hun.

- Mest å hente på puttingen
Gjennom hennes forarbeid på trening mener Tutta hun får en mye bedre følelse av ballbanen med lukkete øyne.

- Det handler om at du må stole på det du gjør, og det du har gjort på trening. Du setter ingen spørsmålstegn, og legger all tvil til side, sier Oslo-jenta og plukker opp to baller fra hullet på puttinggreenen, etter å ha demonstrert for TV 2 hvordan det skal gjøres.

Se reportasje øverst i artikkelen

- Når jeg lukker øynene prøver jeg bare å føle hele den følelsen jeg ønsker å gjøre, og det gjør jeg mye bedre når jeg har lukkete øyne. Det er meg og Stevie Wonder, ler hun.

Tutta ligger nå på femteplass på verdensrankingen, og mener puttingen er avgjørende for å knappe inn på forspranget til konkurrentene og verdensener koreanske Inbee Park.

- De middelmådige dagene er ikke gode nok, og da er det på puttingen jeg kan hente mest slag i forhold til konkurrentene, mener hun.

Roser sin mentale trener
Inne i sin tiende sesong i LPGA-sirkuset mener Norges golfstjerne hun har blitt mentalt sterkere, noe som gir henne selvtilliten til å putte med lukkende øyne. For hun innrømmer at hun må ha kontroll.

- Jeg er veldig kontrollfreak på mange måter, og putting er nødvendigvis ikke et område der du ønsker å ha for mye kontroll. Av den grunn lukker jeg egentlig øynene for å slippe kontrollen. Si slippe frykten, og bare la det skje, forklarer hun.

Den som har hjulpet henne til å slippe frykten, og stole på seg selv er hennes mentale trener Erik Bertrand Larssen. De begynte å jobbe med på slutten av sesongen i fjor, og han har tidligere hatt et samarbeid med både skilandslaget, og Cecilia Brækhus.

- Siden jeg begynte å jobbe med Erik har jeg vel vunnet fire av elleve starter. Så han er en stor inspirasjonskilde og motivator, særlig i hverdagen sier Tutta.

- Så da slutter ikke det samarbeidet med det første?

- Nei, jeg tror ikke det, smiler hun.