INSPIRERER JENTER: «Jeg kunne dødd for å ha en kropp som denne» skriver ei jente. Rådgivningssenteret om spiseforstyrrelser frykter unge jenter kan få dødelige spiseforstyrrelser av å se på disse bildene. (Foto: Skjermdump/Twitter)
INSPIRERER JENTER: «Jeg kunne dødd for å ha en kropp som denne» skriver ei jente. Rådgivningssenteret om spiseforstyrrelser frykter unge jenter kan få dødelige spiseforstyrrelser av å se på disse bildene. (Foto: Skjermdump/Twitter)

Disse bildene gir unge jenter anoreksia

Johanne Magnus, som selv har slitt med anoreksi, blir provosert av den nye trenden.

Av Joakim Dahl Haaland

Bilder av ribbein, rekordtynne legger og sykelig tynne tenåringsjenter spres som aldri før i sosiale medier. Sammen med bildene blir det postet kommentarer som «Den perfekte kroppen!!», «Slik skal jeg også bli» og «Drømmen om den perfekte kroppen».

SYKELIG TREND: "Så skjør, så delikat, så perfekt". (Foto: Skjermdump/Twitter)
I tillegg er det mange som poster bilder av diettene sine – flatbrød med én skive agurk, bananer i appelsinjuice eller en mikroskopisk posjon med salat.

Postene blir merket med #Thinspiration, målet er å gi unge jenter inspirasjon til å bli tynne.

Provosert og sint

– Jeg blir så provosert og sint, for jeg kjenner hvordan det virker inn på meg, sier Johanne Magnus.

Johanne har slitt med spiseforstyrrelser lenge. Hun er opprørt over den nye trenden som florerer blant unge jenter i sosiale medier.

– Det er helt forjævelig. For meg er det veldig skremmende å se denne trenden, sier hun.

Se innslaget:

Line Orvedal, faglig leder i ressurssenteret Rådgiving om Spiseforstyrrelser, er bekymret over den nye slanketrenden.

– Det formidler et sykt kroppsideal, og er på ingen måte helseframbringende, sier hun.

TYNNE BEIN: Mange unge jenter legger ut bilder av det de mener er «perfekte bein». (Foto: Skjermdump/Twitter)

– Kan ta liv

Etter kreft og ulykker, er spiseforstyrrelser den vanligste dødsårsaken blant unge, norske kvinner. Rådgivingssenteret ønsker nå å advare mot den ekstreme nettrenden.

– Dette er rett og slett helseskadelig, og for mange kan disse bildene være en inngangsport til det å utvikle spiseforstyrrelser, sier Orvedal.

For Johanne, som fortsatt sliter med spiseforstyrrelsen anoreksi, er Thinspiration-trenden vanskelig å forstå.

– Jeg kan bare si at spiseforstyrrelser er ingenting å oppnå. Det tar over livet ditt. I verste fall tar det liv, sier hun.

BEKYMRET: Line Orvedal i Rådgivningssenteret om spiseforstyrrelser er redd den alvorlige nettrenden kan føre til at flere får spiseforstyrrelser. (Foto: TV 2)