5. desember 1993. En 18 år gammel Cecilie Leganger blir kåret til VMs beste målvakt.

Siden den gang har norske målvakter vært regnet for verdens beste. Heidi Tjugum utfordret Leganger en periode, og da begge forsvant fra landslaget, tok Katrine Lunde opp arven.

De siste årene har Lunde kanskje vært den viktigste årsaken til Norges store dominans i kvinnehåndballen.

Les også: Nora Mørk tilbake: – Jeg kan bli best
Les også: Györ-spillerne får ukentlige rapporter om Bøhns tilstand

– En helt spesiell duell
Søndag står de to i hvert sitt mål når Larvik og Györ møtes i den første mesterligafinalen i Arena Larvik.

– Det er en helt spesiell keeperduell, med to av verdens beste målvakter. Leganger er den beste keeperen man har sett på damesiden noensinne. Men jeg mener at Lunde er bedre i øyeblikket. Så jeg vil si det er en liten fordel Györ i denne duellen, sier Randi Gustad.

251112_RandiGustad01 (Foto: Håvard Solem/TV 2)

Hun får støtte av de svenske håndballekspertene Tomas Axnér og Martin Frändesjö.

– For meg er det de to overlegent beste målvaktene i verden, kanskje gjennom alle tider. Hvem som er best av dem er nesten umulig å si. Men min stemme går til Katrine Lunde, sier Axnér.

– Det er vanskelig å si. Men jeg synes Lunde har en bedre teknikk, pluss at spilleforståelsen er bedre, er Frändesjös mening.

Se Larvik-Györ på TV 2 og TV 2 Sumo søndag kl. 16.45

Les også: Trekningstrøbbel i Champions League

– Holder en knapp på Leganger
Men de lærde strides. Bent Svele er ikke enig med sin ekspertkollega i TV 2. Selv om han også synes det er vanskelig å holde den ene foran den andre.

– Sånn det har vært i Mesterligaen så langt, så har Lunde vært hakket mer stabil. Men på makskapasiteten så holder jeg fortsatt en liten knapp på Leganger. Men den duellen har jevnet seg ut. Det er nesten unaturlig at Leganger fortsatt er så god, med tanke på alder og hvor mye hun trener, sier han.

Leganger

Bent Nyegaard er håndballekspert i dansk TV 2. Han holder også en knapp på Leganger.

– Jeg synes at det er to av de aller beste målvaktene. De gjør begge uventede ting. De kommer langt frem mot kantspillere og linjespiller som er fri. Men jeg synes Leganger er den mest utradisjonelle. Hun har sin helt egen stil. Den kan ikke kopieres. For det er ingen stil. Katrine litt mer strukturert. Men jeg regner Leganger for å være litt foran Katrine. Fordi hun er så vanskelig å bedømme. Og hun har stor kapasitet på kantskudd, hvor Katrine har klare problemer, mener han.

– Umulig å si
Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad vipper det også i favør av Leganger. Men han synes det er vanskelig å si hvem som er best av dem.

– Det tror jeg vi kan få et svar på i finalen. Nå gjelder det virkelig. Skal jeg rangere så synes jeg det er vanskelig. Jeg synes selvfølgelig Cecilie er den aller beste siden hun er Larvik-målvakt. Jeg synes hun har det største repertoaret og er mest komplett. Katrine er en fantastisk målvakt. Jeg håper vi kan klare å utnytte svakhetene hennes i disse kampene, sier Gjekstad.

Ole Gustav Gjekstad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Gro Hammerseng har spilt mye med både Leganger og Lunde. Hun klarer ikke å bestemme seg for hvem hun vil rangere best. Men er helt enig i at det er to av verdens beste målvakter.

– Jeg synes det er umulig å si. Det er ikke statisk. Det veksler hele tiden. Jeg tror ikke noen av dem er på sitt beste hele tiden. Men det er nok to av dem jeg synes det er verst å score på, ler hun.