OMSORGSSVIKT: Fra Michelle var fire år ble hun utsatt for grov vold, tortur, mishandling og presset til å ta narkotika i veldig ung alder. Barnevernet ble varslet, men det gikk syv år før de grep inn.  (Foto: Hanssen / Sæbø)
OMSORGSSVIKT: Fra Michelle var fire år ble hun utsatt for grov vold, tortur, mishandling og presset til å ta narkotika i veldig ung alder. Barnevernet ble varslet, men det gikk syv år før de grep inn. (Foto: Hanssen / Sæbø)

Michelle ble utsatt for grov omsorgssvikt – får ikke hjelp fra noen

Som barn opplevde Michelle grov omsorgssvikt fra både familie og hjelpeapparatet. Nå vender rusomsorgen og psykiatrien henne ryggen på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For meg så må jeg fortsette kampen og skrike om hjelp, men dessverre er det ingen som hører, sier Michelle Angelica Johansen til TV 2.

Fra Michelle var fire år ble hun utsatt for grov vold, tortur, mishandling og presset til å ta narkotika i veldig ung alder. Barnevernet ble varslet, men det gikk syv år før de grep inn. Etter å ha stått fram på TV 2 i fjor sommer, fikk hun endelig plass på en institusjon.

– Det har vært veldig viktig for meg. Jeg har jobbet mye med traumebehandling og det har vært helt nødvendig for at jeg har klart å stå oppreist, sier Michelle.

BAKGRUNN: – Utrolig at jeg lever

Se intervjuet med Michelle her:

716879

Frykter fremtiden

Men 11. juni er behandlingen hun mottar for sine problemer slutt. Verken psykiatrien eller rusomsorgen har kommet med noe konkret opplegg videre. Michelle har vært rusfri i en lang periode nå. Hun forteller at hun ikke har fått noe tilbud om videre behandling, selv om hun sterk ønsker dette.

– Jeg har hatt mennesker rundt meg og jeg har fått lov til å være en del av et fellesskap og har fått jobbet med traumaene og problemene mine, noe jeg ser er veldig krevende, men som jeg virkelig trenger.

– Er du ferdigbehandlet? Jeg ser et bilde på en som er sviktet av mange -Pasientombud Rune Skjælaaen

– Nei, det er jeg ikke.

– Har du fått tilbud om videre behandling?

– Nei. jeg har ikke fått tilbud om videre behandling, sier Michelle. Hun har derimot fått tilbud om en omsorgsleilighet midt i Oslo sentrum, mot sin egen vilje.

– Hva tenker at du om at du ikke har fått tilbud om videre behandling?

– Det synes jeg er helt hårreisende, sier Michelle.

LES OGSÅ: Her er Støres gladmelding til psykologene

Delt historien med statsministeren

– Jeg tenker at det tilbudet blir helt uforsvarlig, fordi hun trenger mye mer enn dette, sier Atle Austad, spesialist i klinisk psykologi.

Michelle har delt sin skrekkhistorie med statsministeren, justisministeren, samt kongen og dronningen. Men nå føler hun seg glemt. Igjen.

FULGT OPP: Stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos (FrP) har i snart et år nærmest fulgt Michelle fra uke til uke. (Foto: Hanssen / Sæbø)
FULGT OPP: Stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos (FrP) har i snart et år nærmest fulgt Michelle fra uke til uke. (Foto: Hanssen / Sæbø)

Psykologen som har fulgt henne i årevis er rystet:

– Michelle sin historie er den mest omfattende og grusomme jeg noen gang har vært borti, forteller Austad.

– Hun er ikke ferdigbehandlet

Stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos (Frp) har i snart et år nærmest fulgt Michelle fra uke til uke, hjulpet henne med søknader, vært som en mor for henne og kjempet for at hun skal få fortsatt behandling og et egnet sted å bo. Hun er sjokkert over den mangelfulle oppfølgingen.

– Innen rus og psykiatri er det i stor grad bestemt på forhånd hvor lenge du skal få hjelp, noen ganger seks måneder, i Michelle sitt tilfelle et år, maks et år blir gitt enten du er frisk eller ikke. Når det gjelder alle andre sykdommer, behandler vi folk til de er ferdige, sier Kjos som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Hva reagerer du mest over i saken til Michelle?

– Det er to ting, det er ene er at hun blir skrevet ut etter et år, til tross for at hun ikke er ferdigbehandlet. Det andre er at hun ikke får et bra og trygt nok tilbud i kommunen, avsluttet Kjos.

LES OGSÅ:Større risiko for psykiske lidelser hos småbarn med aleneforeldre

Rekordøkning innen psykiatri og rus

Michelle frykter hva som vil skje dersom hun ikke får hjelp videre.

INGEN TAR ANSVAR: Ingen etat vil ta det hele og fulle ansvaret for henne og så faller hun mellom flere store, sier pasientombud Rune Skjælaaen i Hordaland om Michelle.  (Foto: Hanssen / Sæbø)
INGEN TAR ANSVAR: Ingen etat vil ta det hele og fulle ansvaret for henne og så faller hun mellom flere store, sier pasientombud Rune Skjælaaen i Hordaland om Michelle. (Foto: Hanssen / Sæbø)

– Det som kommer til å skje er at det går veldig, veldig dårlig med meg, og at jeg mest sannsynligvis ikke kommer til å klare det, avslutter Michelle.

2012 ble et nytt rekordår hvor mer en 15.000 pasienter henvendte seg til Pasient- og brukerombudene.

Psykiatri og ruspasienter øker kraftig.

– Jeg ser et bilde på en som er sviktet av mange, som er utsatt for svært sterke hendelser i livet, men der ingen etat vil ta det hele og fulle ansvaret for henne og så faller hun mellom flere store. Dette er veldig symptomatisk for denne pasientgruppen, sier pasientombud Rune Skjælaaen i Hordaland.

LES OGSÅ: Eirik (17) tok sitt eget liv da han ikke fikk hjelp

Uinteressant gruppe

Skjælaaen har sitter to perioder på Stortinget, og i flere år vært nestleder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han er rystet saken til Michelle (22).

Han mener pasienter som sliter med rus og psykiatri rett og slett uinteressante for politikere som jakter på velgere.

– Det er jo ingen som vil ta ansvar for de, å satse på denne gruppen er ikke noe som man vinner velgere på.