MYE Å SPARE: Per Hasle kjøpte ny bil gjennom en norsk nettbutikk. Det sparte han trolig rundt 60.000 kroner på. (Foto: TV 2)
MYE Å SPARE: Per Hasle kjøpte ny bil gjennom en norsk nettbutikk. Det sparte han trolig rundt 60.000 kroner på. (Foto: TV 2)

Per sparte 60.000 på å kjøpe bil på nettet

Det er enorm prisforskjeller på nye biler, og det er mye å spare.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Europa er det krise i nybilmarkedet - det har gitt store prisfall.

Her i landet har det likevel skjedd lite med prisene.

Men noen konkurrenter tilbyr helt vanlige biler til opp mot hundre tusen under merkeforhandlerne.

Sparte 60.000

Bilkjøper Per Hasle er på vei for å hente sin splitter nye Volkswagen Golf hos selskapet Ferdinand Motor i Bærum. Bilen er importert fra utlandet, men kjøpt gjennom norsk nettbutikk. Per skal bare sjekke at alt er i orden og få satt på skiltene.

Les også: Test VW Golf GTI: Folkesportsbilen har blitt helt ny

– Jeg synes ikke det er stor forskjell på dette og et vanlig kjøp hos norsk forhandler. Dette føles helt trygt for meg, sier Hasle til TV 2 Nyhetene.

Men Per har betalt nitti tusen kroner mindre enn såkalt listepris – det vil si standardprisen hos norske forhandlere. Gevinsten er ikke fullt så stor dersom man regner med pruting, kampanjer og andre prisavslag, men han anslår at han uansett har spart en betydelig sum.

– Jeg har nok spart minst seksti tusen, sier Hasle til TV 2.

Kjøpte på nettet

Per Hasle har gjort som tusenvis av andre nordmenn.

Han har gått utenom de etablerte forhandlerkjedene og kjøpt bil på et norsk nettsted.

Se innslaget her! Artikkelen fortsetter under videovinduet.

En av de største aktørene på dette markedet, Din Bilpartner i Bergen, har solgt rundt tre tusen biler på denne måten. Det siste året har de opplevd at innkjøpsprisene på nye biler er blitt mye lavere. De har senket prisene tilsvarende ut til kundene.

Les også: Plutselig gikk blinklyset dobbelt så fort

– Nybilprisene har falt drastisk siden i fjor. For eksempel koster Volkswagen Golf 40.000 kroner mindre. Det er jo veldig mye penger, sier daglig leder Trond Klæboe.

Og når lite har skjedd med prisene hos de store etablerte aktørene, blir det etter hvert store prisforskjeller i markedet. TV 2 har innhentet priser fra et tjuetall merkeforhandlere.

En moderat utstyrt Golf er typisk rundt 80.000 kroner dyrere enn det man betaler hos mindre aktører på nett. Prisforskjellene kan være mindre eller større avhengig av bilmerke og modell, men enkelte dyre biler har listepriser som er flere hundre tusen kroner høyere enn prisene i nettbutikkene.

– Mye å spare

Professor i økonomi, Guttorm Schjelderup hos Handelshøyskolen i Bergen, synes forskjellene er veldig store.

– Det interessante med det norske bilmarkedet er at du kan kjøpe fra merkeforhandler, eller fra parallellimportør. Du kjøper fabrikkgaranti opp til fem år slik som i Norge. Der er altså ingen risiko ved kjøpet, og besparelsene kan dreie seg om titusenvis til over hundre tusen kroner. Det interessante spørsmålet er hvorfor folk ikke gjør det. Hvorfor lar man så ekstremt store gevinstmuligheter ligge, spør Schjelderup.

Les også: Range Rover Sport: Nå er det slutt for denne bilen

Schjelderup tror mye av forklaringen kan ligge i god økonomi hos nordmenn, og et stort behov for trygghet i forbindelse med bilkjøp.

– Jeg tror grunnen til at folk ikke gjør dette, har å gjøre med at de er redde for å ta risiko. Det andre er det at når man ser et fantastisk godt tilbud – du kan spare hundre tusen på å kjøpe en bil hos en parallellimportør – så tenker du at «det må være for godt til å være sant. Noe må være galt».

– Og så tør du ikke å gjøre det.

Nå er Schjelderup spent på hvor lenge de store prisforskjellene kan holde seg.

TV 2 har vært i kontakt med flere norske forhandlere og importører om saken. Ingen har ønsket å kommentere saken, men flere har bekreftet at priseksemplene omtalt i saken er reelle.