ØYGARDS SKYPE-SPRÅK: Skype-loggen inneholder meldinger som er sendt mellom 7. januar 2010 og 7. mars 2011. Denne ordskyen viser hvilke ord Øygard brukte, ifølge de deler av loggen som har vært lagt frem i rettssalen.
ØYGARDS SKYPE-SPRÅK: Skype-loggen inneholder meldinger som er sendt mellom 7. januar 2010 og 7. mars 2011. Denne ordskyen viser hvilke ord Øygard brukte, ifølge de deler av loggen som har vært lagt frem i rettssalen.

Her er Øygards Skype-språk med jenta

Nærmere tusen Skype-meldinger mellom de to.

For å få fullt utbytte av grafiske element i denne saken bør den leses i en fullversjon nettleser.

Denne uken har Eidsivating lagmannsrett fått tidligere ordfører Rune Øygards forklaring om Skype-kontakten mellom ham og jenta. I tingretten for et halvt år siden vedgikk han griseprat. Nå sier han at «slurp» var Donald-språk.

Hvis lagmannsretten ikke tror på Øygards nye forklaring om Skype-kontakten, er det ødeleggende for den tidligere ordføreren.

ØYGARD: – Forstår ikke at jeg kunne skrive det

Sør-Gudbrandsdal tingrett, som dømte Øygard til fire år i fengsel, mente Skype-samtalene var viktige bevis på at forholdet mellom ham og tenåringsjenta var seksualisert og kjæresteaktig.

Samtalene strekker seg over nesten halvparten av tiden jenta ifølge tiltalen har blitt utsatt for overgrep.

Den fornærmede jenta i vitneboksen under ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus.

Nesten tusen Skype-meldinger

Tingrettens vurdering av Skype-kommunikasjonen var knusende: de mente Øygards forklaring var «kunstig, oppkonstruert i ettertid og tilpasset» de meldingene som politiet fant på PC-en hans. Øygard hadde nemlig ikke forklart seg om Skype-samtalene i to politiavhør og et rettslig avhør som ble foretatt september og desember 2011.

Loggen inneholder meldinger som er sendt mellom 7. januar 2010 og 7. mars 2011, og ble oversendt forsvarer Mette Yvonne Larsen i mars 2012.

Øygard har forklart at han visste at Skype-loggen var på PC-en han leverte til politiet. Han hadde lest gjennom loggen sommeren før saken kom opp i tingretten, uten å tenke over det, hevdet han.

– Det lå ikke i hodet mitt at det kunne brukes i en slik sammenheng, sier Øygard i sin forklaring til lagmannsretten.

Øygard innrømmer at Skype-kontakten mellom de to har vært omfattende.

JENTA: – Vi skypet om samleie

– Det er 980-990 meldinger som har vært mellom oss, sier Rune Øygard om omfanget av kommunikasjonen mellom ham og jenta på Skype. Rundt 300 meldinger kom fra ham, forklarte han i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Ordføreren og jenta kom i kontakt på grunn av hennes kunnskaper om Facebook, men de hadde møtt hverandre ved to tidligere anledninger.

Sommeren 2009 dro hun hjem til Øygard, for første gang, for å hjelpe ham med å opprette en konto. Hun var stolt av å kunne hjelpe en ordfører, og kontakten ble hyppigere.

Senere skulle hun få se hvordan en ordfører arbeidet, har hun forklart i tingretten.

FIKK JENS TIL VÅGÅ: I mai 2011 besøkte statsminister Jens Stoltenberg Vågå, der han blant annet åpnet Vågåmo skole. Her hilser Stoltenberg på Øyvind Frich. Rune Øygard sitter i bakgrunnen.

Hun ble med Øygard på møter, oppdrag og arrangementer, og traff statsministeren og andre regjeringstopper, stortingspresidenten og fylkesmann på turene. At mange av hotellovernattingene var knyttet til Øygards ordfører-verv, mente Sør-Gudbrandsdal tingrett lå tett opp til misbruk av stilling og tillitsforhold:

«Retten legger vekt på at tiltalte har utnyttet både den tillit fornærmede og hennes foreldre har vist ham, og den stilling han har hatt som ordfører, i forholdet til fornærmede. Dette er straffskjerpende momenter.»

Skype-samtalene rev ned det politiske glansbildet Øygard selv hadde vært med på tegne: En ordfører med et godt omdømme, en som bygdefolket hadde tillit til.

Rune Øygard i Vågå måneden før jenta anmeldte ham for seksuelle overgrep.

Jobbet for å bedre bygdas omdømme

Da Rune Øygard under et talkshow på Peer Gynt-huset 19. februar 2010 ble spurt om hvordan kommunen som den eneste i Gudbrandsdalen hadde klart å jage fraflyttingsspøkelset på flukt, forklarte han publikummet på Vinstra hvordan han ledet an i arbeidet med å skape et godt omdømme:

– Hvis praten blant lokalpolitikerne og befolkning for det meste går på at kvinnfolka flytter i fra bygda, at skoler legges ned, at arbeidsplasser går tapt og at kommuneøkonomien er elendig, så bidrar ikke det til at kommunen blir noe særlig attraktiv å flytte til, het det i referatet lokalavisa Dølen skrev fra arrangementet.

På dette tidspunktet var Skype-kontakten mellom ordføreren og jenta allerede i gang. Skype-meldingene fra Rune Øygard søndag 10. januar tyder på at forholdet deres var seksualisert og kjæresteaktig, og at Øygard ikke ville at jentas foresatte skulle få mistanke:

Sør-Gudbrandsdal tingrett mente at det i Skype-dialogen 10. januar 2010 ikke fantes antydning til at Rune Øygard opptrådte som en farsfigur.

Klokken 12.12 skriver han til jenta: Så vakker du er

To minutter senere kommer det en ny melding fra Vågå-ordføreren: Sit nakjen e

Klokken 12. 18, fra Øygard: Orka kje sjå på d å veta at e ikkje fæ tå på d

Klokken 12.28: Blaut?

16 minutter senere: Vil sjå d

Klokken 12.46: Susss

Klokken 12.47: Vil tå på d

Klokken 14.27: Nuss og klæmcå ut å inn å alt samen

Klokken 14.27: Vil du bli kjerrinje mi

Klokken 20.20: Oss pratar seinare. Likar ikkje å prate når NN (jentas stefar) eller mor di er der, kan ta til å lure på oss

Klokken 20.21: Men dei ser og høyrer at du er skype og da veit dei at det deg og meg

Klokken 20.24: Vil berre prate mæ d på rummet ditt

LES MER: – Øygard hadde enorm innflytelse på jenta

Skype-chatting fra ordførerkontoret

Månedene gikk, og ifølge jenta vedvarte forholdet mens Øygard fortsatte sitt dobbeltliv. Øygard tok jenta med på overnattingsturer og chattet med jenta fra ordførerkontoret.

Torsdag ble nok et SMS-bevis lagt frem i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Denne meldingen ble sendt fra Rune Øygard i tiden da jenta fikk en ny kjæreste. (Foto: TV 2)

23. juni 2010, jenta til Øygard klokken 10.33: Har du egentle låv te å være på skype på jobben din?

Øygard: E sjøl som bestemme k æ e gjer

Seks minutter senere, fra Øygard: Lykke te i dag da. må tå i mot folk her eg nå. Godt å få ... prata litegrann med deg.

Klokken 10.40, fra Øygard: Pass på deg sjøl – i haile dag. Å kjøm dæ ain friar så må du seia at du er upptikkji! OK?

3. juni 2010 var Rune Øygard gjest i God morgen Norge sammen med statsråd Anniken Huitfeldt. Anledningen var utdelingen av det årlige Drømmestipendet.

Rundt tiden de to møtte statsråd Anniken Huitfeldt på hennes kontor i Kulturdepartementet i Oslo, snakket Øygard og jenta om den forestående turen til Øygards hytte på Kråkenes.

Tingretten mente at meldingene på denne tiden var i en klart kjæresteaktig og seksualisert tone:

13. juli 2010 klokken 10.00, Øygard: Blir knallaharde dager på Kråkenes, veit du ... Skylling, spyling, vasking med grønssåpe, spyling og dusjing av hytta først. Så to målingslag.

Jenta, klokken 10.01: Ikkje skylling, spyling, vasking med grønsåpe, spyling, skapring og dusjing av meg og deg dada?

Øygard, klokken 10.01: Jopp

HYTTA: Det er på denne hytta på Kråkenes i Vågsøy kommune at jenta har forklart at Øygard første gang skal ha forgrepet seg på henne i høstferien 2009. (Foto: TV 2)

Øygard, klokken 10.04: Blir nok ikkje mykje tid til kosing nei. Får ta det at når oss blir pensjonistar. God tid til å kose da ...

Øygard, klokken 10.07: Må nok kose fysst. Slurp. Så fæ åss sjå um dæ bli ti te måling.

Jenta, klokken 10.07: Hihihihi Jupp

Øygard, klokken 10.07: Slurp

Jenta, klokken 10.08: Har d go ti te å prate på skype nå?

Øygard, klokken 10.08: Jada, blir litt til og frå men ...

Rune Øygard og kona Reidun Øvre Øygard lot seg avbilde for media etter at de var ferdig i lagmannsretten onsdag.

Ble forstyrret på kontoret

Skype-loggen for dagen etter viser blant annet at Øygard ble forstyrret i dialogen de to hadde i 13-tiden. Jenta har forklart at hun viste brystene sine for Øygard denne dagen, noe Øygard har forklart at han ikke husker. Det fremgår av meldingene at Øygard satt på ordførerkontoret og chattet med jenta:

Øygard, klokken 13.20: Kom folk inn her

Øygard, klokken 13.22: Peeeen du æ!

Jenta, klokken 13.22: Like sååååå

Øygard, klokken 13.22: Du ser da kje me!

Jenta, klokken 13.23: Vil du?

Øygard, klokken 13.24:

Jenta, klokken 13.24: Ok

Øygard, klokken 13.25: Ha døm vukse enda mair?

NEKTER FORTSATT: Rune Øygard.

Jenta, klokken 13.26: Kæ laingje vil du sjå <3

Jenta, klokken 13.34: Kæ du driv mæ?

Øygard, klokken 13.35: Ainsleg att nå ... uff folk ut å inn haile tie

Øygard, klokken 13.42: Like bron på båe? ... Ser på d

Jenta, klokken 13.43: Du har fint arbeid! Kæn sitta på skype dagen lang ;P

Øygard, klokken 13.43: Berre med deg

Øygard, klokken 13.44: Må du ha på denne hengjekorga?

Jenta, klokken 13.45: Neida

Øygard, klokken 13.45: Namm namm namm

Jenta, klokken 13.45: Nå?

Øygard, klokken 13.46: Slurp

Øygard, klokken 13.46: SLURP!!!

Øygard, klokken 13.46: Må'kje gjera slik. Kainn ikkje reise meg att på ein time

Jenta har forklart at hun var flau over at politiet fant Skype-meldingene, men samtidig glad fordi de beviser hvordan kommunikasjonen mellom henne og Øygard var.