Eufemiano Fuentes (Foto: Andres Kudacki, © AK TH**LON**)
Eufemiano Fuentes (Foto: Andres Kudacki, © AK TH**LON**)

Dopingdoktoren Fuentes dømt til ett års fengsel

Hjernen bak «Operasjon Puerto» dømt.

Dopingdoktoren Eufemiano Fuentes er dømt til ett års fengsel for brudd på folkehelseloven. Han får ikke praktisere som lege de fire neste årene.

Ignacio Labart må også belage seg på tid bak lås og slå. Manolo Saiz (tidligere sportsdirektør i ONCE) og Vicente Belda frikjennes.

De konfiskerte blodposene vil ikke bli gitt videre til WADA. Dermed kan en rekke idrettsutøvere puste lettet ut. 150 personer i blant annet fotball-, tennis- og friidrettsmiljøer rundt om i Europa har vært en del av «doplegens» kundeliste.

Tappet blod
Fuentes er kjent for sin rolle i «Operasjon Puerto». Dopingskandalen slo ned som lyn fra klar himmel i 2006. Fuentes ble beskyldt for å ha hjulpet profesjonelle utøvere med dopingpreparater, men det var kun sykkelryttere som ble straffeforfulgt.

LES: Tidligere sykkelproff avslører: – Vi puttet pulver i penis for å skjule EPO
LES OGSÅ: Real Madrid vil saksøke dopinglegen Fuentes

Fuentes ble anklaget for å ha tappet blod fra syklister og seinere injisert det igjen for å øke oksygenopptaket deres. Over 200 blod- og plasmaposer ble beslaglagt fra frysere og kjøleskap i hjemmene deres i Madrid.

Brukte kodenavn
Avsløringene bidro til at ryttere som Ivan Basso, Michele Scarponi, Alejandro Valverde og Jörg Jaksche ble utestengt. Også Jan Ullrich havnet i nettet, men han valgte seinere å legge opp.

Blodposene var alle merket med kodenavn og ikke de virkelige navnene til utøverne.

Spanske myndigheter sitter angivelig på videoopptak av en rekke idrettsutøvere som gikk inn og ut av bygningen hvor alle blodposene ble funnet. Navnene på disse utøverne er foreløpig ukjent.