Riise2
Riise2

Se Riises kaptein-kritikk i sin helhet

– Jeg er lei av å bli fortalt hva jeg skal gjøre og hva jeg skal si.

London/Oslo/Bergen (TV 2): Mandag fortalte en åpenhjertig John Arne Riise (32) om hva han syntes om å bli forbigått av Tarik Elyounoussi som visekaptein for Norge. Det var under privatlandskampen mot Ukraina i februar at Rosenborg-spilleren overtok bindet da Brede Hangeland ble byttet ut ved pause.

Den avgjørelsen synes ikke Riise noe om. Fulham-proffen ble rett og slett forbannet.

– Når du har 110 landskamper og med den rutinen jeg har, burde det nesten vært automatisk at jeg fikk det (kapteinsbindet). Jeg føler at min historie og noen medieting for en del år tilbake, preger for mange av avgjørelsene som blir gjort, sier Riise.

I etterkant har Riise sagt at intervjuet ikke gjenspeiler hele hans mening, men TV 2 kan nå vise intervjuet i sin helhet.

Se John Arne Riise snakke ut i videovinduet øverst!

LES: John Arne Riise forbannet på manglende kaptein-tillit
LES OGSÅ: – Norge har større problemer enn hvem som bør være kaptein

Lot seg påvirke
Nå føler Riise seg trygg nok til å si akkurat det han mener.

– Jeg er lei av å bli fortalt hva jeg skal gjøre og hva jeg skal si. Jeg har blitt påvirket litt for mye av hva andre mener, om hva Morten Pedersen, Truls Dæhli eller gud og hvermansen skriver. Før brydde jeg meg om det og irriterte meg grenseløst, men nå bryr jeg meg ikke. Om jeg får 2 på børsen eller 8 på børsen spiller ingen rolle, for jeg vet selv om jeg har gjort en dårlig kamp eller ikke, sier Riise, og fortsetter:

– Før leste jeg hver ting som ble skrevet om meg. Jeg var opptatt av å få gode børskarakterer og bra ting i media. Nå har jeg lært at det betyr null og niks. For det første er det mange som ikke har peiling på det de skriver om. For det andre er jeg min største kritiker. Jeg vet nøyaktig om jeg har spilt bra eller ikke. Hadde jeg visst litt av det jeg vet i dag for en del år siden, ville jeg gjort ting annerledes. Men det har gjort meg sterkere, både mentalt og til å takle ting. Det er blitt min store styrke. Jeg takler press før store kamper og jeg takler trykket fra media når det gjelder utenomsportslige ting som skjer før en kamp. Det er mye jeg kunne gjort annerledes, men det har også gjort at jeg er blitt den jeg er blitt i dag.

– Fryktelig skuffet og forbannet
Riise tenkte ikke over at Elyounoussi løp ut på banen med kapteinsbindet i annen omgang mot Ukraina. Det var først etter kampen at han kjente irritasjonen vokse.

– Jeg var fryktelig skuffet og forbannet etter den kampen. Det har ikke noe med Tarik å gjøre, for Tarik er en kapteinstype som er kommet for å bli på landslaget. Der og da var jeg rimelig forbannet etter kampen. Ikke i pausen, for da hadde jeg fokus på kampen. Jeg fikk utrolig mange meldinger, både fra journalister og ikke minst på pressekonferansen etterpå. Jeg valgte ikke å si noe om det, men jeg var veldig forbannet. Det ga jeg uttrykk til overfor Nils Johan og presidenten, forteller venstrebacken.

LES: John Arne Riise: – Min siste kvalik
LES OGSÅ: John Arne Riise etter «karakterdrap» i VG: – Jeg er såret og lei meg

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tarik
Tarik

– Handler ikke om respekt
32-åringen mener at rutinen hans burde være et godt nok argument for å få kapteinsbindet.

– Dette handler ikke om å få respekt, for jeg har ikke behov for respekt. Jeg vet selv hva jeg har prestert, og det er det som betyr noe. Jeg har ikke behov for å få respekt fra andre utenfra, men der og da følte jeg at det var et helt feil valg. Når du har en som sitter med 110 landskamper, vært i to Mesterliga-finaler, og vunnet det som er å vinne ... det har med rutine og ledere på banen å gjøre. Der føler jeg at jeg er en av de ypperste sammen med Brede. De er vi som prater og det er vi som trykker til. Der og da var jeg sint, men jeg klarte å beholde roen, sier Fulham-spilleren.

Han innrømmer at det er nye tider på landslaget. Et generasjonsskifte gjør at Riise ikke lenger har et like tett forhold til alle i troppen.

– Det er ikke mange vi kjenner som kompiser, sånn som det var før. Det er normalt fordi vi er litt oppi årene og det kommer nye inn. Men det er mye nytt som har vært inne i den siste tiden. Det kan være en grunn til at vi ikke spilte topp, topp som vi har gjørt før. Men Albania på papiret er minst like gode som Norge, sier Riise.