Yoshihide Kiryu
Yoshihide Kiryu

Japansk 17-åring løp 100 meter på 10,01: – Jeg skal bli enda bedre

Det japanske fenomenet Yoshihide Kiryu løp 100 meter på 10,01 i et internasjonalt stevne i japanske Hiroshima mandag.

Se rekordløpet i videovinduet over!

Allerede som 16-åring hadde unggutten rekordsterke 10,19 som bestetid fra november i fjor. Nå er det helt tydelig at han har tatt et nytt steg i løpet av vinteren.

Etter gårsdagens bragd på hjemmebane er Kiryu den nest raskeste løperen i Japan gjennom alle tider, melder EME News.

På Mikio Oda Memorial i Hiroshima tangerte han klokket han inn til 10.01 med 0,9 sekundermeter medvind. Det er en tangering av Darrel Browns juniorverdensrekord fra 2003.

– Takk for at dere heier meg frem. Det var en stor prestasjon, som langt på vei overstiger mine egne forventninger. Men jeg er ikke fornøyd med dette, og vil fortsette å jobbe hardt for å oppnå enda bedre resultater, skrev tenåringen på Twitter etter løpet, ifølge iaaf.com.

Søndag får han på ny sjansen i IAAFs World Challenge-stevne i Tokyo. Der er det mange som tror at 17-åringen kan komme til å slå Koji Itos japanske rekord på 10,00 fra 1998, dersom forholdene blir bra.

Det hører med til historien at 17 år gamle Kiryu, som nå står med den raskeste tiden på 100 meter i verden i år, ikke har møtt den største konkurransen ettersom det fortsatt er tidlig i sesongen. At japanerne har fått opp et sprinttalent utenom det vanlige, er uansett hevet over all tvil.

Regjerende verdensmester fra Daegu i 2011, Yohann Blake, hadde 10,33 som personlig rekord på 100 meter i ungdomsklassen, mens Usain Bolt ikke har registrert noen personlig rekord på distansen i så ung alder.

LES: Bislett-general Hoen om 16-åringens superløp: – Det er helt fenomenalt

Årsbeste i verden
For Kiryu er intet mindre enn et løpsfenomen. I sosiale medier florerte ryktene om en 16-åring med en utrolig prestasjon før jul, men nært sagt ingen informasjon var å oppdrive.

I lett medvind (+0,5 sek/m) forbedret han sin egen uoffisielle verdensrekord for 16-åringer med to hundredeler. I oktober presterte han 10,21 i et skoleløp.

Nå står Yoshihide Kiryu, som ikke blir 18 år før i desember, med årsbeste på 100 meter i verden. (©NTB/ TV 2)