Sommerdekk 2013: Sjekk dekkprisene - spar tusenlapper

Det kan skille 2.000 kroner på nøyaktig like dekk.

Før du handler nye sommerdekk til bilen din, er det lurt å ta en runde og sjekke priser. Det kan bli vel verdt innsatsen.
Før du handler nye sommerdekk til bilen din, er det lurt å ta en runde og sjekke priser. Det kan bli vel verdt innsatsen.

En prisundersøkelse Romerikes Blad Bil har foretatt hos lokale dekkforhandlere avslører store prisforskjeller på sommerdekk.

Blant dekkene i undersøkelsen skiller det på det meste drøyt 2.000 kroner i veiledende pris, for fire nøyaktig like dekk hos to ulike butikker.

På nesten alle dekkene i undersøkelsen er det flere hundrelapper å spare ved å sjekke flere forhandlere.

Se pristabellen her

– Ikke uvanlig

Journalist i NAF-bladet Motor og en av landets mest erfarne dekktestere, Rune Korsvoll fra Årnes, er ikke overrasket over at det er store prisforskjeller.

– Vi har også gjort noen prisundersøkelser tidligere, og sett at det er veldig store prisforskjeller mellom butikkene. Det er ikke uvanlig at det skiller opptil 2.000 kroner mellom to ulike butikker i totalprisen for fire dekk av samme type, sier Korsvoll til RB Bil.

Ifølge dekkeksperten skyldes de til dels store prisforskjellene at forhandlerne ofte har en eller noen få dekkprodusenter som de har hovedavtale med.

– Dermed får butikkene gode innkjøpsbetingelser på disse dekkmerkene, og kan tilby dem til en lavere pris enn merker som de ikke har i hovedsortimentet sitt, men ofte likevel kan bestille, forklarer Korsvoll.

Anbefaler ringerunde

Nesbuen anbefaler alle som er på jakt etter nye sommerdekk å sjekke prisen hos minst tre til fire ulike forhandlere før man handler.

– Du bør først sette deg inn i hvilke dekk som tilbys, og hva slags type dekk du trenger til din bil og din kjøring. Når du har bestemt deg for hvilket dekk du skal kjøpe kan en rask telefonrunde til tre-fire dekkforhandlere for å sjekke prisen på de aktuelle dekkene spare deg for mye penger, sier han.

Det finnes også en rekke dekkundersøkelser som tester ulike egenskaper ved dekkene, og vurderer disse opp mot hverandre etter gitte kriterier.

NAF gjennomfører blant annet test av sommer- og vinterdekk hvert år.

Alle dekkene som er med i RBs prisundersøkelse er med i årets NAF-test. Resultatene av NAFs sommerdekktest ligger tilgjengelig på deres hjemmeside, naf.no.

Rabattordning

Mekonomen på Jessheim er butikken i testen med noen av de høyeste veiledende dekkprisene.

Butikksjef Monica Lindhart opplyser at de tilbyr rabatter til kunder som blir medlem, ved å registrere navn og e-postadresse, slik at butikken kan sende ut tilbud også i ettertid.

Med utgangspunkt i en medlemsrabatt butikken gir fram til og med 20. mai, er Mekonomen-prisene plutselig lavere enn flere av konkurrentenes priser akkurat nå.

– De aller fleste privatkundene velger å melde seg inn for å få medlemsrabattene. Vi har i dag drøyt 7.000 private medlemmer, noe som er en stor del av vår privatkundemasse. I tillegg har vi mange firmakunder som har faste rabattavtaler hos oss. Derfor er det egentlig et fåtall kunder som handler til fullpris i vår butikk, forklarer Lindhart.

Gode innkjøpsavtaler

Euromaster AS på Berger har lavest veiledende pris blant de undersøkte butikkene på tre av fire dekkmodeller som de har oppgitt pris på.

– Euromaster er et stort, internasjonalt konsern, som kan holde lave priser fordi vi har gode innkjøpsavtaler. Dette gjelder særlig for hovedmerket vårt, Michelin, sier avdelingssjef John Lyngholm ved Euromaster AS Berger.

Til Sverige

Mange velger å reise over svenskegrensen for å få utført service eller store reparasjoner på bilen. Vi har derfor sjekket pris på noen dekk i Sverige, men det ser ikke ut til at det er mye penger å spare.

– Vi har ikke så mange nordmenn her som kjøper dekk. Og det skyldes nok at prisene er noenlunde like i Norge og Sverige. Men service gjør vi mye av for nordmenn, fordi prisforskjellene er langt større, sier Olle Engelbrektson i Engelbrekt Motor AB Charlottenberg.

– Styr unna billigdekk

Stadig nye og ukjente dekkmerker dukker opp i markedet. Mange av dem er av kinesisk opphav. NAF advarer mot å kjøpe de aller billigste dekkmerkene.

– Vi ser i tester at de aller billigste dekkene har betydelig dårligere egenskaper når det gjelder sikkerhet. Derfor anbefaler vi å styre unna de aller billigste dekkene, sier journalist og dekktester i NAF, Rune Korsvoll. Han understreker at det heller ikke er slik at det dyreste dekket alltid er det beste.

– Man må ikke kjøpe de dyreste dekkene, men undersøk om dekket er med i en test, og se hvordan det måler seg mot andre dekk. Man kan som oftest leve med at et dekk støyer litt mer enn et annet, men dårlig grep på våt vei kan være mer problematisk. Da kan den tusenlappen eller to man sparte fort bli dyr likevel, om man krasjer, sier Korsvoll.

Les flere saker i Romerikes Blads motormagasin her

LES OGSÅ: Sommerdekk 2013: Her er testvinnerne!