Beckhamrik2
Beckhamrik2

Her er Storbritannias rikeste idrettspersonligheter

Se også hvilke managere som tjener best på balløya.

Søndag offentliggjorde Sunday Times en liste over de rikeste personlighetene i Storbritannia.

Listen er i stor grad preget personer som bedriver motorsport og rugby, men den øverste plassen tilhører likevel en av balløyas aller største nåværende fotballhelter.

Beckham på topp
Det er nemlig PSG-stjernen David Beckham som topper listen. Mange rynket på nesen og kalte det et PR-stunt da den tidligere Manchester United, Real Madrid, Milan og LA Galaxy-stjernen signerte for Paris Saint Germain på overgangsvinduets siste dag.

Men mens andre aldrende fotballstjerner nå sikrer sin økonomiske fremtid i forskjellige utradisjonelle ligaer så spiller snart 38 år gamle Beckham kvartfinale i Mesterligaen for PSG. Nå vil også lagkameratene hans ha han med en sesong til.

Han har kontrakt med den franske klubben til juni, og lønnen hans på rundt 18 millioner kroner gir han bort til et veldedighetsfond for barn i Paris.

Les også:Dette er USAs mest forhatte idrettsutøvere
Les også:Derfor er Super Bowl den dyreste idrettsbegivenheten i verden

Har tjent enorme summer
Men mannen har råd til å være sjenerøs. Ved hjelp av sin meget følsomme høyrefot i tillegg til reklame- og sponsorinntekter har Beckham sopt med seg vanvittige pengesummer oppover karrieren. Etter å ha tilbrakt ti år i Manchester United gikk han til Real Madrid for nærmere 230 millioner kroner. Der fikk han en årslønn på rundt 55 millioner i året.

Han gikk deretter til LA Galaxy hvor han ble den best betale Major League-spilleren gjennom historien. Men årslønnen hans der på 36 millioner i året utgjorde likevel en liten sum av totalen som han dro inn under tiden i USA. Sponsoravtaler med selskaper som Adidas, Coty, H&M og Breitling sørget også for en del mynt i kassa for fotballkjekkasen. To nye avtaler med Samsung og Sainsburys de siste årene har også sørget for ytterlige 64 millioner kroner i sponsorpenger.

Tjente 300 millioner kr i 2012
Han signerte også nylig en avtale hvor han ble Sky Sports-ambassadør. I tillegg har han inngått en femårsavtale hvor han skal promotere den kinesiske superligaen. Hans eget selskap Beckham Footwork har siden 2002 og frem til 2012 gitt ham en samlet lønn på nærmere 910 millioner kroner.

I 2012 skal Beckham ha tjent nærmere 300 millioner kroner. Det vil si at formuen hans stiger med 45 millioner siden forrige måling. Det utgjør en første plass på rankinglista innenfor sport i Storbritannia, og gir Beckham en samlet formue på rundt 1, 750 milliarder norske kroner.

Legger vi til Victoria Beckhams formue på 318,5 millioner kroner fra musikk og motebransjen, så har ekteparet Beckham over 2 milliarder kroner å rutte med.

David Beckham (Foto: Doug Peters/Pa Photos)
David Beckham (Foto: Doug Peters/Pa Photos)

Wigan-eier på andreplass
På plassen bak Beckham finner vi enda en fotballpersonlighet. Wigan-eier Dave Whelan biter om dagen negler ettersom klubben hans kjemper for å unngå nedrykk. Han kan uansett trøste seg med en formue på 1 456 000 000 norske kroner.

Tredjeplassen går til rudgby-legenden Paul Caddick. Caddick måtte trekke seg fra karrieren som aktiv rugbyspiller på grunn av en skade, men bestemte seg likevel for å slå seg opp innen sporten – denne gangen på eiersiden.

Les også: Det engelske fotballåret fra A til Å

Caddick er i dag styreformann og eier av Leeds Rhinos som i dag er den mest suksessfulle rugdbyklubben i Super Leagues historie. Caddick har oppover årene bygget seg opp en formue på 1, 365 milliarder kroner.

Her er hele listen:

Navn Formue Opp/Ned Sport
David Beckham 1, 750 mrd. kr Opp 45, 5 mill kr Fotball
Dave Whelan med familie 1, 456 mrd. kr Opp 182 mill kr Fotball og sportsutstyr
Paul Caddick med familie 1, 365 mrd. kr ----- Rugby
Sir Tony O'Reilly 1, 292 mrd. kr Opp 200 mill kr Rugby
Johnny Dumfries 1, 001 mrd. kr ----- Tidligere Formel 1
Lennox Lewis 864, 5 mill kr ----- Boksing
Eddie Irvine 755,3 mill kr Opp 27,3 mill kr Formel 1
Lewis Hamilton 546 mill kr Opp 45,4 mill kr Formel 1
Jenson Button 527,8 mill kr Opp 45,4 mill kr Formel 1
Jody Scheckter 518, 7 mill kr Ned 27, 3 mill kr Tidligere Formel 1

Av andre kjente navn innenfor topp 20 så finner vi Wayne Rooney på 15. plass med en formue på 464,1 mill kroner, mens lagkamerat Rio Ferdinand er nummer 18 med en formue på 382, 2 millioner kroner.

Les også: Sju (!) NFL-trenere mistet jobben på samme dag

Ferguson på topp blant managerne
Samme avis har også laget en liste over de ti rikeste managerne i Storbritannia. Ikke overraskende er det Sir Alex Ferguson som topper lista. Han topper foran sin tidligere elev Roy Keane og Arsenal-sjef Arsène Wenger.

Se listen under bildet

NØKKELEN: Alex Ferguson er forskjellen på Manchester United og resten, mener Henning Berg (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)
NØKKELEN: Alex Ferguson er forskjellen på Manchester United og resten, mener Henning Berg (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)

Navn Klubb/Land Formue
Sir Alex Ferguson Manchester United 309, 1 mill kr
Roy Keane Ex Ipswich 263,9 mill kr
Arsène Wenger Arsenal 263,9 mill kr
Roberto Mancini Manchester City 191,1 mill kr
Giovanni Trapattoni Irland 191,1 mill kr
Sven Gøran-Eriksson Ex Leicester 145, 6 mill kr
Steve Bruce Hull 127, 4 mil kr
Mark Hughes Ex Queens Park Rangers 127, 4 mil kr
Harry Redknapp Queens Park Rangers 118,3 mill kr
Rafael Benítez Chelsea 109,2 mill kr
Roy Hodgson England 109,2 mill kr
Martin O'Neill Ex Sunderland 109,2 mill kr