SER UT SOM FAKTURA: Gunnar Fure Sjølie (innfelt) mener denne giroen med kampanjetilbud ser ut som en regning. Det er Sjølie som har markert ordet kampanjetilbud med gult. (Foto: Privat)
SER UT SOM FAKTURA: Gunnar Fure Sjølie (innfelt) mener denne giroen med kampanjetilbud ser ut som en regning. Det er Sjølie som har markert ordet kampanjetilbud med gult. (Foto: Privat)

Tilbud eller faktura? – Jeg holdt på å betale

Kampanjetilbudet fra katalogtjenesten dinopplysning.no ser mistenkelig ut som en faktura på noe som allerede er bestilt. – Jeg holdt på å betale den, sier Gunnar Fure Sjølie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjølie er driftsdirektør i selskapet Mentalverksted, som driver kurs- og konferanselokaler. Da han fikk et brev fra Half N Half Media AS stusset han.

– Det var ikke så langt unna at jeg betalte den. Vi er et relativt nystartet selskap, og det er masse som skjer og mange fakturaer som kommer inn, sier Sjølie til TV2.no.

– Håper noen skal betale

Han reagerer på at tilbudsbrevet ser ut som en regning. Vel er det oppgitt i betalingsinformasjonen at det er et kampanjetilbud, men dette ser like mye ut som en spesifisering av hvilken avtale man betaler.

I feltet på giroen der betalingsfrist vanligvis er oppgitt står det «Reg. frist». Det er også oppgitt en dato.

– Vi får mange fakturaer. Det vet tydeligvis disse selskapene også, som pusher ut fakturaer, og håper på at noen skal betale, sier Sjølie.

Har du eller ditt selskap opplevd noe lignende? Tips reporter: asle.bentzen@tv2.no

Telefonsvarer

Det er Half N Half Media AS som står bak dinopplysning.no. Katalogtjenesten opplyser på sine nettsider at bedrifter og privatpersoner kan betale for å stå oppført i den digitale tjenesten, og at 800.000 allerede er oppført.

KJENNER SELSKAPET: Thor Martin Bjerke fra organisasjonen Virke har fått flere henvendelser om Half N Half Media AS. (Foto: Virke.no)

Unngår telefonsalg

Fredag prøvde TV2.no uten hell å komme i kontakt med Thomas Hellenes, som er oppført som administrerende direktør i Half N Half Media. Mandag fikk vi følgende svar fra ham:

– Det vi sender ut er et tilbud, der det står skrevet med store bokstaver kampanjetilbud. For å kunne oppfylle kravene til å være en faktura må giroen inneholde ordet faktura, ha et fakturanummer, fakturadato, kundenummer og en betalingsfrist. Tilbudet vi sender ut inneholder ingen av delene! skriver Hellenes i en e-post.

– Av erfaring vet vi at norske bedriftsledere er lei av pågående telefonselgere som forstyrrer og irriterer i en allerede hektisk hverdag. Av den grunn driver vi ikke med aktivt telefonsalg. Det er også bakgrunnen for at deres firma har mottatt kampanjetilbudet fra oss. At tilbudet sendes ut på en giroblankett er for å skape ekstra oppmerksomhet rundt denne kampanjen, sier han videre.

– Er det svindel dere driver på med?

– Det er ikke ulovlig å sende ut tilbud, selv om disse er utformet på en giroblankett, kommenterer Hellenes.

Ser ut som betalingsfrist

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i næringslivsorganisasjonen Virke drar kjensel på selskapet med en gang TV2.no er på tråden. Og dinopplysning.no er ikke det eneste som får kritikk for faktureringsmetodene.

– Jeg har halvannen til to meter med permer med henvendelser av denne typen, sier Bjerke.

Les også: Minimal risiko for småsvindlere

Han sier det ikke er forbudt å sende ferdig utfylte giroer. Veldedige organisasjoner som Redd Barna og SOS-barnebyer gjør dette i sitt vervingsarbeid.

– Men vi må se litt nøyere på giroen fra dinopplysning.no for å oppdage at den er et tilbud?

– Ja. Og hvorfor har de registreringsfrist så lenge dette er et tilbud? Det er for at folk skal tro det er betalingsfrist, sier Bjerke.

Mange henvendelser

Han blir varslet av Virke-medlemmer som reagerer på at de får tilsendt giroer som ser ut som fakturaer, mens det egentlig er tilbud der betaling er det samme som bestilling.

– De som varsler oss er som regel folk som oppdager det før de betaler, eller folk som oppdager at de har fått noe annet enn det de trodde de betalte for, sier han.

Flere selskaper tilbyr tjenester med navn som har lignende ordlyd som kjente katalogtjenester. TV2.no har tidligere skrevet om tjenesten Bedriftsok NO AS.

Les mer: Tore advarer mot fakturaer fra Bedriftsok NO AS