Alle barn i Norge tilbys vaksiner etter vaksinasjons- programmet, men det er opp til foreldrene å bestemme hvilke vaksiner et barn skal få.

En studie antydet i 1998 sammenheng mellom meslingvaksinen MMR og autisme. Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Funnene skapte tvil blant småbarnsforeldre om det var rett å vaksinere barna.

Vaksinasjonsbunn i 2003

På begynnelsen av 2000-tallet nådde debatten Norge for fullt.

MeslingGrf (Foto: Folkehelseinstituttet)

Fra årtusenskiftet og fram mot 2003 var det en jevn nedgang av meslingevaksiner gitt til norske barn.

Bunnen var i 2003, da bare 86 prosent av norske toåringer fikk MMR-vaksinen (kombinasjonsvaksine mot meslinger, kusma og røde hunder).

– Forskningen spekulerte i om det kunne være en sammenheng mellom vaksinen og autisme, og dette fikk mye oppmerksomhet, forteller Øystein Riise, overlege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet.

Hva mener du om vaksiner? Si din mening nederst i saken!

MeslingerStat (Foto: Folkehelseinstituttet)

Han er tydelig på at forskningen fra Storbritannia hadde mye å si for at antallet vaksinasjoner gikk ned i starten på 2000-tallet.

Fratatt legelisensen

Etter hvert som debatten raste rundt forskningen til briten Andrew Wakefield ble det i 2004 klart at mannen hadde økonomiske motiv for å vise en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme.

Andre forskere som forsøkte å gjenskape hans funn feilet gang på gang. Tidsskriftet som hadde publisert forskningen beklaget, og trakk artikkelen tilbake.

Wakefield ble fratatt autorisasjonen til å arbeide som lege, men han hevder fortsatt at forskningen hans er riktig.

MEslingLEGE (Foto: FHI)

– Hvor mye skade gjorde denne forskningen i Norge?

– Vi så jo tydelig at andelen vaksinasjoner gikk ned en perioder, sier Øystein Riise, overlege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet.

Les også: WHO bekymret over meslinger i Europa

Det tok noen år før tilliten til vaksinen var tilbake og dekningsgraden på samme nivå som før debatten startet. De siste årene har andelen ligget på 93–95 prosent.

At andelen vaksinasjoner var relativt lavt en periode bekymrer ikke Riise noe særlig.

– Siden vi også har statistikk for seksåringer, så ser vi at mange av barna likevel ble vaksinert da de var litt eldre. Andelen som valgte vaksine tok seg opp, sier Riise til tv2.no

Meslingutbrudd i Storbritannia

Hundrevis av briter er smittet av meslinger de siste månedene, og helsemyndighetene setter nå i verk massevaksinasjon. For første gang på fem år er det også meldt om et dødsfall knyttet til meslinger i landet.

– Det er unødvendig at man kan bli syk av meslinger i 2013. Det er jo en sykdom man har hatt effektiv vaksine mot i over 40 år, sier Riise.

MeslingForsker (Foto: Ap/Scanpix)

Før vaksinen MMR ble tatt i bruk døde ni personer i året av meslinger i Norge, og mellom 20 og 30 personer fikk hjernebetennelse. Riise presiserer at sykdommen er farlig, og så mange som mulig bør vaksineres.

I 2011 var det 39 registrerte tilfeller med meslinger i Norge. Flere av de minste barna ble innlagt på sykehus.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes, og er en viktig årsak til dødsfall blant barn i utviklingsland.