Borussia Dortmunds Robert Lewandowsk (Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters)
Borussia Dortmunds Robert Lewandowsk (Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters)

Hødd takket nei til Lewandowski

Fikk tips om den polske spissen i 2007.

Borussia Dortmunds stjernespiss Robert Lewandowski er på alles lepper etter maktdemonstrasjonen mot Real Madrid i midtuken. Lewandowski scoret fire mål og senket José Mourinhos menn nærmest på egenhånd.

I etterkant av kampen har det dukket opp flere historier om klubber som har vært i nærheten av å signere den polske spissen.

En av dem er Hødd.

I 2007 fikk Lars-Petter Rønnestad, daværende assistenttrener i Hødd, tips om en spennende polsk spiss av kameraten Kristian Lillestøl.

– Han bodde i Polen på denne tiden og fulgte litt med på det som skjedde der. Jeg sa han kunne tipse oss om han så noe interessant, og han ga oss tips om to spillere. Jeg husker ikke navnene på spillerne, sier Rønnestad til smp.no.

LES: Se og nyt Lewandowskis firemålsfest mot Real Madrid
LES OGSÅ: Heynckes-agent: – Bayern har signert Lewandowski

Lillestøl husker godt hvem han anbefalte.

– Jeg er sammen med ei som kommer fra samme byen som Lewandowski spilte i tilbake i 2007-2008. Jeg hadde sett noen kamper av det laget, og la merke til at han var god og kunne vært noe for Hødd, sier Lillestøl.

Lewandowski spilte for Znicz Pruszkówpå nivå to i Polen i 2007. Men Hødd valgte ikke å gå videre med tipset. I stedet hentet klubben Rogvi Jacobsen fra Færøyene. Sommeren 2008 ble Lewandowski hentet av Lech Poznan for 2,7 millioner norske kroner. Resten er som kjent historie.

Lillestøl trøster seg med at Lewandowski neppe ville flyttet til Norge uansett.

– Han var såpass kjent i Polen på den tiden at jeg ikke tror det hadde vært så interessant for han å spille i Hødd. Jeg oppdaget han nok litt for seint, sier Lillestøl.

Også Blackburn var i nærheten av å hente Lewandowski. I april 2010 var 24-åringen på vei til Blackburn for å diskutere en kontrakt. Dessverre for Blackburn ble Lewandowskis fly kansellert på grunn av askeskyen.

Det kommer også flere Lewandowski-historier fra Italia. Genoa hadde fulgte Lewandowski i to måneder da klubben bestemte seg for å hente ham sommeren 2010. De var enige både med Lech Poznan og Lewandowskis agent. Spissen skulle bivåne en kamp mellom Sampdoria og Genoa før han skulle skrive under.

Det ble skjebnesvangert for Genoa. Historien forteller at president Enrico Preziosi ble lite imponert over Lewandowskis kroppsbygning. Selv hevder Preziosi at Lewandowskis agent krevde for mye i honorar.

Preziosi har for øvrig en egen evne til å overse potensielle storspillere. På begynnelsen av 2000-tallet styrte han italienske Como. 15 år gamle Lionel Messi var på prøvespill, men argentineren ble veiet og funnet for lett.