TURISTER FORULYKKER: Minst tre turister har omkommet i ulykker ved Kjerag i løpet av de siste ti årene (arkivbilde/illustrasjon). (Foto: Ellingsen, Sindre/Samfoto)
TURISTER FORULYKKER: Minst tre turister har omkommet i ulykker ved Kjerag i løpet av de siste ti årene (arkivbilde/illustrasjon). (Foto: Ellingsen, Sindre/Samfoto)

Her dør turistene i ferieulykker i Norge

Den norske naturen er vakker, men også vill. De siste ti årene har minst 100 utlendinger reist til Norge på ferie, men aldri kommet hjem i live. Se kartet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske turistnæringen bruker naturen som turistmagnet. Uendelige fjorder og fjell, spektakulære elver og fossefall. Men å bevege seg på stup og i stryk er farlig. Av og til livsfarlig.

Hvor mange utenlandske turister som årlig omkommer på norgesferie finnes ingen sikre tall på. Men det er mange.

TV2.no har gjennomgått nyhetsarkivet tilbake fra 2003 og kartlagt kjente ulykker de siste ti årene der til sammen 100 utenlandske feriegjester har satt livet til. Bilulykker og arbeidsulykker er ikke tatt med på vår liste.

Klikk her for å se hele oversikten

Den siste uken har følgende turistdrama skjedd:

To franske skiturister omkom ved Nupstjørn i nærheten av Haukeli. De ble funnet i 17-tiden onsdag 24. april av snøscooterpatruljer fra Røldal Røde Kors.

21. april omkom en østerrisk kvinne etter et 700 meters fall i Troms.

19. april døde to tyske fiskere da fritidsbåten deres kantret ved Ryvingen fyr i Mandal. I tillegg ble en alvorlig skadd.

18. april ble ni utenlandske skiturister tatt av snøskred i Hemsedal. Fem ble skadd, ingen omkom.

Fellesnevneren for tre av disse ferske hendelsene: Turistene ble overrasket av storm, snø og høye bølger.

Fant skituristene omkommet - se video:

KJÆRAGBOLTEN: Den hengende steinen i bergveggen over Lysefjorden er et yndet fotomål for våghalser både fra inn- og utland. (Foto: Privat)

– Hovedrednings-
sentralen har ingen oversikt over hvor mange utlendinger som befinner seg ute i fjellet, eller hvor stor andel av dem som må reddes. Men når du ser at fire utenlandske gjester har omkommet siste uke, så må man sette fokus på dette, sier operativ instruktør Stein Solberg ved HRS på Sola.

Det er alltid rom for å gjøre ting bedre , det kan redde liv

– I Hemsedal var det bare tilfeldig at ikke mange omkom i skredet. Franskmennene var utstyrt for ekspedisjon, men ble overrasket av uvær. De fleste hendelser går bra, likevel er det viktig å se på og evaluere dem. Det er alltid rom for å gjøre ting bedre. Det kan redde liv, sier Solberg til TV2.no.

Reddet en tysker, to døde etter båtvelt - se video:

LES OGSÅ:Fem skadd i snøskred i Hemsedal

Romsdalseggen Foto Øystein Tveiten (32), ny2

– Ikke ufarlig å være turist

Reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen tar imot 2,5 millioner turister hvert år, fra cruisebåtturister til konferansegjester.

– Er det farlig å være turist i Norge?

– Det er ikke ufarlig. Norsk natur kan ha sine utfordringer og man må være skodd på riktig måte. Men man kan ikke sette opp gjerder over alt, sier Warberg til tv2.no.

Personer med beina på kanten av fjellhyller i Geiranger og smilende våghalser balanserende på Kjæragbolten i Lysefjorden. Dette har tidligere vært velkjente reklamebilder som har gått verden rundt.

I 2011 besluttet Innovasjon Norge at slike spektakulære bilder av norsk natur ikke lenger skal markedsføre landet vårt. Bildene ble fjernet fra bildebanken og skal ikke lenger brukes i kampanjer utenlands.

Man kan ikke sette opp gjerder over alt

Bare se, ikke utfordre

– Jeg tror de fleste som kommer hit på egen turer, også franskmennene på Haukeli, har vært flinke til å orientere seg om farene. Men vi ser likevel at noen ikke tilpasser seg naturkreftene på en skikkelig måte. Får vi mange slike uheldige episoder er det negativ profilering for Norge, sier Warberg.

LES OGSÅ: Reiselivsnæringen frykter omdømmetrøbbel etter «Nordlys»-brannen

Den typiske utenlandske turist som besøker Norge er godt voksen og liker å se naturen. Han eller hun vil oppsøke den, men er i liten grad utøvende friluftsperson som ønsker å fysisk utfordre elementene.

De fleste norgesturistene reiser rundt i bussgrupper eller kommer hit med båt, ser seg om, bor på hotell og spiser godt.

BEKYMRET: Reiselivsdirektør Ole Warberg. (Foto: TV 2)

Trigges av det ekstreme

I reiselivsbransjen er det en dårlig skjult hemmelighet at en liten andel – ikke mange, men noen få – kommer hit fordi de trigges av ekstremsportmulighetene.

– Går du til Sydpolen er du klar over risikoen. Men det er ikke slik vi ønsker å fremstå. Vi ønsker å vise at naturen er tilgjengelig, men også at man har respekt for den.

– Hva er reiselivsnæringens råd til gjestene som besøker oss?

– Er man usikker bør man gå i sluttede lage. Mange aktører tilbyr fellesturer, det være seg raftinggrupper eller Turistforeningen, med erfarne folk som kan fjellvettreglene, sier Warberg.

Vi har ikke oversolgt oss

Reiselivsdirektøren trekker fram værmeldingstjenestene Storm og Yr som ypperlige verktøy der turistene kan følge med fra minutt til minutt.

– Men det er klart: Er man uerfaren leser man ikke tegnene i naturen!

Saken fortsetter under bildet!

Geiranger med skip på Geirangerfjorden (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

– Har vi oversolgt markedsføringen av Norge som vill og vakker?

– Jeg tror ikke den typen markedsføring er representativ for Norge i utlandet, vi har ikke oversolgt oss. Vi går for å være velorganiserte og tilgjengelige. Vi ønsker at kunder kobler seg opp mot organiserte aktører. Det er trygt og godt, sier reiselivsdirektør Ole Warberg til TV2.no.