HVA ER DETTE? Martin Hæggernes Simonsen (16 måneder) kikker interessert, men småskeptisk på meslingsprøyten til helsesøster Marianne Myrdal ved Li helsestasjon i Bergen. Pappa Sonny Hæggernes er med som støtte. (Foto: Eivind A. Pettersen)
HVA ER DETTE? Martin Hæggernes Simonsen (16 måneder) kikker interessert, men småskeptisk på meslingsprøyten til helsesøster Marianne Myrdal ved Li helsestasjon i Bergen. Pappa Sonny Hæggernes er med som støtte. (Foto: Eivind A. Pettersen)

– Frykter bivirkninger, men velger å gi ham sprøyte

En av tjue norske foreldre nekter å vaksinere barna sine mot barnesykdommer, men faren til Martin (16 mnd.) tror det er farligere å la være.

Ute i Europa stiger meslingfrykten. I vårt naboland Storbritannia skal én million briter vaksineres mot den farlige barnesykdommen etter et utbrudd i Wales. Byen Swansea er hardest rammet med 886 tilfeller.

I Norge har Folkehelseinstituttet (FHI) denne uken kjørt vaksinasjonskampanje mot meslinger (MMR-vaksine). Voksne nordmenn får vaksinen gratis.

Gråter Martin når han blir stukket? Se vaksinasjonen her - video:

714468

Tror sprøyte er klokest

– Jeg har jo hørt skrekkhistorier om bivirkninger av medisin, men jeg tror sjansen er større for å bli syk om Martin ikke får vaksine, enn om vi lar være, sier pappa Sonny Hæggernes (40). Fredag var han på Li helsestasjon i Bergen for å vaksinere yngstegutten mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine).

– Jeg har to øvrige barn på 12- og 17 år, og ingen av dem har noen gang blitt alvorlig syke, sier faren til TV2.no.

Så mange sprøyter får Martin før han er 18 år - les nedenfor!

Mange tusen blir syke

De siste tre årene har det vært over 90.000 tilfeller med meslinger i Europa. Over halvparten er ungdom og unge voksne. I tillegg ble det registrert over 20.000 tilfeller med røde hunder bare i 2012.

Selv om vi så langt har få tilfeller av meslinger i Norge vil uvaksinerte være sårbare for smitte og sykdom, blant annet som følge av at vi reiser stadig mer.

– Jeg har stor tro på at vi kan forebygge disse sykdommene med vaksinasjon, noe jeg oppfordrer alle foreldre til å gjøre, sier helsesøster Marianne Myrdal til TV2.no.

– Meslinger er den mest alvorlige barnesykdommen vi har og kan gi bronkitt, lungebetennelse, hjerneskade, og i verste fall dødsfall!

Helsesøsteren forteller at Martins lår, der han satte sprøyten, kan få litt hevelse og bli rødt. Heldigvis skal ikke bergensgutten ha neste sprøyte før han begynner i første klasse.

– Noen foreldre er redde for bivirkninger, og tror vaksine er farlig, men jeg har aldri opplevd alvorlige bivirkninger, sier Myrdal.

Så mange sprøyter får Martin

  • 3 mnd: Difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og pneumokokksykdom: 2 stikk.
  • 5 mnd: Difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og pneumokokksykdom: 2 stikk.
  • 12 mnd: Difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og pneumokokksykdom: 2 stikk.
  • 15 mnd: Meslinger, kusma, røde hunder (MMR): 1 stikk.
  • 1./2. klasse: Difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, DTP-IPV: 1 stikk.
  • 6. klasse: Meslinger, kusma, røde hunder (MMR): 1 stikk.
  • 7. klasse: Humant papillomavirus, totalt 3 doser: 1 stikk.
  • 10. klasse: Poliomyelitt (tom. årskull født 1997), difteri, stivkrampe: 1 stikk.

Er du voksen, men ikke sikker på om du har fått vaksine? Les videre!

Noen lar være

VAKSINELEGE: Øyvind Riise. (Foto: FHI)
VAKSINELEGE: Øyvind Riise. (Foto: FHI)

Ifølge barnevaksinasjonsprogrammet i Norge får barn meslingvaksine (MMR) når de er cirka 15 måneder gamle, så dose nummer to i 11-årsalderen.

– Dette foregår hele året og oppslutningen er veldig god, sier Øystein Riise, overlege ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet.

FHI opplyser at opp mot 93-95 prosent av norske barn får meslingvaksine (MMR). En av tjue lar altså være.

– Dette er kjempefine tall. Vi forventer ikke noe utbrudd eller meslingproblem blant norske barn som har fått vaksinen, sier Riise.

– Hva med de 5-7 prosentene som ikke er vaksinert?

– Uvaksinerte kan bli syke og de kan smitte andre. Vi ser jo i Norge at vi har utbrudd fra tid til annen. I 2011 hadde vi 39 tilfeller av meslinger. Smitten sprer seg blant dem som ikke har vaksinert seg, og det er da en viss fare. Smitten kommer ikke fra Norge, men fra land utenfra, sier Riise.

Gir sprøyte til voksne

Målet for vaksinasjonsarbeidet i Norge er å opprettholde en stor oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet. I tillegg bør ikke-immune voksne (ikke vaksinerte, eller de som med sikkerhet ikke har gjennomgått sykdommen, red.anm.) tilbys MMR-vaksine.

Hvor mange voksne som ikke er vaksinert har ikke FHI eksakt kunnskap om. Meslingvaksinen kom til Norge i 1969, da startet man landsomfattende vaksinering.

– Vi opplevde meslingepidemier helt frem til 1980-tallet. Da kom MMR-vaksinen, siden har tallene dalt. Man tror at så å si alle før 1969 er naturlig beskyttet. Etter dette er stadig flere blitt vaksinert og antallet tilfeller har rast, opplyser overlegen til tv2.no.

FHI viser til sine reiseråd, der man ber folk vurdere meslingvaksine (MMR) før man reiser til utvalgte land.

Mange land i Europa har utbrudd. Norge har høy vaksinasjonsdekning, men smitte kan lett spre seg.

Gratis vaksine til voksne

MMR-vaksinen har inntil nå vært gratis for barn og ungdom gjennom barnevaksinasjons­programmet. Nå får også voksne tilbud om gratis vaksine mot barnesykdommer, deriblant kvinner i fruktbar alder som mangler beskyttelse mot røde hunder (rubella).