BOR HJEMME: Sofie bor hjemme sammen med familien, noe som sparer kommunen for millioner årlig. Men Nittedal kommune har ikke engang svart på søknaden om midler til å tilrettelegge hjemmet.  (Foto: Svein H. Lian/TV 2)
BOR HJEMME: Sofie bor hjemme sammen med familien, noe som sparer kommunen for millioner årlig. Men Nittedal kommune har ikke engang svart på søknaden om midler til å tilrettelegge hjemmet. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)

Sofie kan bo hjemme - men ikke takket være kommunen

Norske kommuner har 108 millioner kroner til å tilpasse boliger til familier med spesielle behov. I fjor sto halvparten av midlene ubrukt.

Sofie (8) har cerebral parese, og sparer Nittedal kommune 2,3 millioner hvert år på å bo hjemme. Selv om det finnes øremerkede midler, får ikke familien økonomisk støtte av kommunen.

– Vi fikk som svar at det ikke var noen vits i å prøve å søke engang, sier Sofies mamma, Elin Langdahl, til TV 2.

Må ta regningen selv

Familien til Sofie har tilpasset huset til hennes behov slik at hun kan bo hjemme. På badet og soverommet til Sofie er det blant annet montert en heisemekanisme.

– Vi har forsterket taket slik at vi kan ha skinner i taket. Fått større dører og større rom for å gjøre tilværelsen litt enklere for Sofie, forteller pappa Hjalti Helgason.

Bli med hjem til Sofie og familien i denne reportasjen:

715779

Det har til nå kostet 4,5 millioner kroner. En regning de til nå har tatt selv.

– Det er fælt å tenke på, men det har kostet 4,5 millioner kroner, forteller Elin Langdahl.

– Hårreisende

I fjor fikk kommunene 108 millioner kroner fra Husbanken for å hjelpe Sofie og andre i samme situasjon.

– Kommunene brukte i året 56 millioner, det vil si omtrent halvparten, sier avdelingsdirektør i Husbanken, Are Sauren.

Det provoserer Elin Langdahl.

– Jeg synes det er hårreisende. Det kunne vært penger som hadde kommet sånne som oss til gode.

Selv søkte de om en halv million kroner i høst. Men Nittedal kommune har ikke engang svart.

Beklager

Kommunen beklager at de ikke har kontaktet Sofies familie tidligere.

– Jeg er veldig lei meg for at de ikke har fått svar. Det vil vi sørge for at de får raskt, sier ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen.

Hun mener at føringene fra Husbanken er uklare for saksbehandlerne.

– Jeg ønsker meg noe klarere retningslinjer i forhold til hvilke elementer som skal veie tyngst i en sånn sak.

– Kan man ikke bare ringe Husbanken?

TAR REGNINGEN SELV: 4,5 millioner har det kostet å tilrettelegge hjemmet for at Sofie skal få bo hjemme sammen med mor, far og storesøster.  (Foto: Svein H. Lian/TV 2)
TAR REGNINGEN SELV: 4,5 millioner har det kostet å tilrettelegge hjemmet for at Sofie skal få bo hjemme sammen med mor, far og storesøster. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)

– Jo, men vi kan ikke drive forvaltning på den måten at man skal ringe fra en kommune. Jeg synes det er et poeng å ha skriftlige retningslinjer, sier ordføreren.

– Dårlig unnskyldning

Elin Langdahl synes Nittedal-ordføreren kommer med en svært dårlig unnskyldning.

– Hvis kommunene er i tvil er det bare å kontakte Husbanken i stedet for å toe sine hender og si at «dette blir for vanskelig; derfor kan ingen få», sier hun.

I 2013 skal Husbanken fordele 172,5 millioner kroner. De oppfordrer både kommuner og personer som kan få glede av ordningen til å sette seg inn i reglene.

Enn så lenge må familien i Nittedal håndtere sine boliglån og topplan, samtidig som de sparer samfunnet for store summer hver eneste dag.

– Hadde vi ikke hatt henne hjemme ville det kostet kommunen 6500-7000 kroner i døgnet, avslutter Langdahl.