SANNDRØMT: Jucelino Nobrega da Luz hadde sin første drøm da han var ni år. Han drømte om at naboene kom til å bli utsatt for en bilulykke, noe som inntraff fire år senere.  (Foto: TV 2)
SANNDRØMT: Jucelino Nobrega da Luz hadde sin første drøm da han var ni år. Han drømte om at naboene kom til å bli utsatt for en bilulykke, noe som inntraff fire år senere. (Foto: TV 2)
SANNDRØMT: Jucelino Nobrega da Luz hadde sin første drøm da han var ni år. Han drømte om at naboene kom til å bli utsatt for en bilulykke, noe som inntraff fire år senere.  (Foto: God morgen Norge)
SANNDRØMT: Jucelino Nobrega da Luz hadde sin første drøm da han var ni år. Han drømte om at naboene kom til å bli utsatt for en bilulykke, noe som inntraff fire år senere. (Foto: God morgen Norge)

Spåmann sier han forutså Utøya-tragedien

Skal ha sendt brev til den norske ambassaden i Brasil for å advare.

Jucelino Nobrega da Luz (53) har hatt rundt 90.000 drømmer, og skrevet like mange brev om dem. Brasilianeren hevder å ha forutsett terroren som rammet Norge 22. juli, og mener også å ha sett andre forferdelige hendelser, blant annet 11.september og tsunamien i Asia i 2004, mange år før de faktisk inntraff.

– Det er som å bli transportert til et annet sted. Jeg ser folk snakke og ting skje. I drømmene forstår jeg alle språk, forteller Nobrega da Luz til «God morgen Norge».

Når han våkner skriver han ned det han har drømt i et brev, som han tar med til Notarius Publicus i Brasil der han får de registrert på dato og stemplet, før han går til postkontoret for å sende brevet til de involverte. Brevene sendes rekommandert, og mottaker må kvittere for at det er mottatt.

Mange av brevene sendes til myndigheter i land for å advare om kommende kriser og tragedier.

Forutså Utøya-tragedien

Ifølge brasilianeren skal den norske ambassaden i Brasil ha fått et brev i 2007, der han forteller om den fryktelige hendelsen på Utøya i 2011. Han skriver at en mann kledd i politiuniform 21. eller 22. juli skal sprenge en bombe i Oslo sentrum, før han angriper en ungdomscamp på Utøya. (Se brevet i video over.)

BEVIS? Her er brevet som angivelig skal ha forutsatt Utøya-tragedien, datostemplet i 2007 og sendt til den norske ambassaden i Brasil.  (Foto: TV 2)
BEVIS? Her er brevet som angivelig skal ha forutsatt Utøya-tragedien, datostemplet i 2007 og sendt til den norske ambassaden i Brasil. (Foto: TV 2)

– Jeg forstår og respekterer at ikke alle tror på det. Jeg skrev brevet for å prøve å redde liv, sier Nobrega da Luz.

– Forstår du at de som har mistet sine kjære kan føle seg fornærmet av det du sier?

– Dette er ikke skapt av meg. Jeg sendte brevet for å prøve å unngå dette. Jeg led tre ganger; i drømmen, da jeg skrev brevet og da jeg fikk høre at dette skjedde. Det er trist.

– Kunne du gjort mer enn å sende brev?

– Jeg prøver å gjøre mitt beste.

Overbevist

OVERBEVIST: Ann Kristin Espejord mener det finnes sterke bevis for at brevene er skrevet lenge før hendelsene de omtaler faktisk skjedde.  (Foto: God morgen Norge)
OVERBEVIST: Ann Kristin Espejord mener det finnes sterke bevis for at brevene er skrevet lenge før hendelsene de omtaler faktisk skjedde. (Foto: God morgen Norge)

Frilansjournalist Ann Kristin Espejord har fulgt da Luz siden april i fjor. Hun var fryktelig skeptisk i starten, men etter å ha gått dokumentene etter i sømmene og snakket med Notarius Publicus i Brasil, der brevene registreres og datostemples, ser hun at dette kan være sant.

– Det er vanskelig for meg å se at dette ikke er tilfelle, fastslår Espejord, som nå jobber med en dokumentar om brasilianeren.

Ifølge Espejord vil ikke den norske ambassaden i Brasil bekrefte å ha mottatt dette brevet.

– Er brevene umulig å fabrikkere?

– Ingenting er helt umulig, men stemplet og vannmerket dokumentene er merket med er sjekket og gyldig. Brevene er registrert i et offentlig register, og slike brev kan man vinne en sak med i høyesterett, sier hun til tv2.no.

– Er du selv overbevist?

– Når jeg, etter å ha gått gjennom så mange brev og dokumenter, sitter hjemme på kontoret mitt en dag, 24. november, og ser et brev der det står at det skal inntreffe et jordskjelv på Sumatra akkurat på denne datoen, og jeg går inn på nettavisene og ser at det akkurat har skjedd... Det brevet hadde ligget på pulten min i flere uker, sier Espejord.

– Brevet eksisterer ikke

Pressekontakt i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, avkrefter at ambassaden i Brasil har mottatt brev fra Jucelino Nobrega da Luz i 2007.

– Det eksisterer ikke et sånt brev på den norske ambassaden i Brasil. Det første brevet fra denne avsenderen er fra 28. juli 2011, sier Andersen til tv2.no.

Andersen understreker at det har blitt gjort en grundig gjennomgang, og at det omtalte brevet fra 2007 ikke finnes, verken i arkivet eller ambassadens postjournaler.

– Det ville vært oppsiktsvekkende om man mister brev av en sånn karakter, sier Andersen.